Co týden dal? Nezaměstnanost klesla na 6 %

09.10.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku v září klesla ze srpnových 6,2 procenta na rovných šest procent. Navázala tak na srpnový pokles po mírném nárůstu nezaměstnanosti v červenci. Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější, loni v září totiž činila 7,3 procenta. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Za falšováním údajů o emisích naftových automobilů z koncernu Volkswagen pomocí speciálního softwaru stáli pouze jednotlivci, nešlo o firemní rozhodnutí. Řekl to vyšetřovacímu výboru amerického Kongresu šéf aktivit Volkswagenu ve Spojených státech Michael Horn.
Více informací

Prodej nových osobních a lehkých užitkových vozů v Rusku v září klesl meziročně o 28,6 procenta na 140.867 vozů. Oznámilo to podnikatelské sdružení AEB. Už v srpnu se přitom odbyt meziročně snížil o 19,4 procenta. Ruský automobilový trh je obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.
Více informací

Přední německé ekonomické instituty zhoršily odhad růstu německé ekonomiky na letošní rok na 1,8 procenta z dosavadních 2,1 procenta. Příští rok má ekonomika růst stejným tempem, hlavně díky soukromé spotřebě podpořené nízkou nezaměstnaností a růstem platů, která vyrovná i slabší vývoz.
Více informací

Slovenská vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se snížením schodku veřejných financí pod dvě procenta výkonu ekonomiky z letos původně očekávaných 2,49 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyrovnaný rozpočet by země podle materiálu měla dosáhnout v roce 2018, tedy o rok později, než levicový kabinet premiéra Roberta Fica dříve předpokládal.
Více informací

Tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,1 procenta z loňských 3,4 procenta. Ve své podzimní prognóze to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zhoršil tak výhled z července, kdy růst na letošní rok odhadoval na 3,3 procenta.
Více informací

Skandál kolem falšování testů emisí bude německý automobilový koncern Volkswagen podle analytiků pravděpodobně stát desítky miliard eur. Marc-Rene Tonn ze společnosti Warburg Research například odhaduje, že náklady na pokuty, právní spory a svolávání automobilů by mohly překročit 35 miliard eur (950 miliard Kč). Navíc se předpokládá, že skandál bude mít negativní dopad na prodej automobilky a poškodí její pověst. Volkswagen si tak zřejmě nedokáže udržet nedávno získanou pozici největšího prodejce aut na světě, píše agentura AP.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil hospodářské vyhlídky Ukrajiny. Letos počítá s propadem hrubého domácího produktu o 11 procent. Příští rok by se ekonomika mohla vrátit k dvouprocentnímu růstu, uvedl fond v dnešní tiskové zprávě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Ačkoliv celkový počet občanů v exekuci v Česku nadále klesá, strmě roste počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí. Za poslední dva roky se počet fyzických osob v exekuci snížil o 27 procent, a to z milionu v říjnu 2013 na 731.000 v říjnu 2015. Současně však o 29 procent ze 3,3 milionu na 4,3 milionu řízení vzrostl počet exekucí vedených na tyto osoby. Na tiskové konferenci to řekl člen prezidia Exekutorské komory ČR Petr Polanský.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v září klesla ze srpnových 6,2 procenta na rovných šest procent. Navázala tak na srpnový pokles po mírném nárůstu nezaměstnanosti v červenci. Lidí bez práce bylo 441.892, což je nejméně od března 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější, loni v září totiž činila 7,3 procenta. Podíl nezaměstnaných je nejnižší nejméně od ledna 2013, kdy úřad přešel na nový ukazatel nezaměstnanosti.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o 18 haléřů na 30,78 koruny za litr a cena nafty o čtyři haléře na 29,44 koruny. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny vytrvale padají již téměř čtvrt roku.
Více informací

Úrokové sazby u úvěrů od stavebních spořitelen se během letních měsíců dostaly pod čtyři procenta a jsou tak na nejnižší úrovni vůbec. ČTK o tom informoval mluvčí Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kofroň. Podle dat ČNB klesly úroky u úvěru ze stavebního spoření v červenci na 3,88 procenta, následně v srpnu mírně stouply na 3,95 procenta. Úrokové sazby hypoték jsou však ještě nižší.
Více informací

Skandál německé automobilky Volkswagen s manipulací testů emisí u naftových vozů by mohl ovlivnit růst tuzemské ekonomiky, ale nebude mít významný dopad. V tiskové zprávě pro ČTK to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Rovněž ministerstvo financí podle svého dnešního sdělení počítá v krajním případě s rizikem nižšího růstu HDP v příštím roce kvůli aféře pouze v řádu 0,1 až 0,2 procentního bodu. MF ve své makroekonomické prognóze na rok 2016 počítá s růstem HDP o 2,5 procenta, Česká národní banka pak o 2,8 procenta.
Více informací

Daň z nabytí nemovité věci by měl od příštího roku platit pouze kupec. Počítá s tím návrh novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, který schválila vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Podle dnes platné úpravy dává zákon prodávajícímu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude. Návrh je na internetových stránkách vlády.
Více informací

Finanční úřady vybraly za letošní tři čtvrtletí na dani z přidané hodnoty (DPH) 233,1 miliardy korun, což je meziročně o 0,3 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 11,5 miliardy více, celkem přes 115 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU