Co týden dal? Zdanění hazardu se od příštího roku zvýší

11.12.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Daňové sazby mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů. Stát tak chce vybrat dvě miliardy korun ročně navíc. Senát to schválil v rámci novely loterijního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Organizace spojených národů (OSN) snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 2,4 procenta z dříve předpokládaných 2,8 procenta. Hospodářský růst by tak měl zpomalit z loňských 2,6 procenta. Ekonomiku podle OSN brzdí mimo jiné nízké ceny komodit a stagnující investice.
Více informací

Irská ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o sedm procent po tempu 6,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Oznámil to irský statistický úřad. Irsko je tak na cestě k tomu, aby se druhým rokem po sobě stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropě.
Více informací

Ministři financí deseti zemí eurozóny se v Bruselu dohodli na některých aspektech plánovaného zdanění finančních transakcí. Slíbili si, že zbylé podrobnosti, včetně daňových sazeb, dokončí do poloviny příštího roku, oznámila skupina. Plánu na zavedení daně se ale zřeklo Estonsko, které je tak další zemí eura, která z kontroverzního projektu odstoupila.
Více informací

Světové ceny ropy pokračovaly v poklesu a americká ropa sestoupila do blízkosti nejnižších hodnot za sedm let. Na trhu přetrvávají obavy kvůli nadměrné nabídce této suroviny na světovém trhu. Má se za to, že sestupný trend by se mohl udržet do konce roku.
Více informací

Italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaplatí americké vládě pokutu 70 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč). Firma totiž v uplynulých více než deseti letech neposkytovala požadované údaje o bezpečnostních problémech, například zprávy o úmrtích a zraněních při nehodách či stížnosti zákazníků. Takovéto údaje pomáhají úřadům odhalovat možné závady vozidel.
Více informací

Slovenský závod jihokorejské automobilky Kia Motors očekává v letošním roce nejvyšší výrobu od roku 2006, kdy byl uveden do provozu. Slovenská divize automobilky to oznámila u příležitosti spuštění sériové výroby nové generace modelu Kia Sportage, který má na produkci závodu nedaleko Žiliny většinový podíl.
Více informací

Japonská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vyhnula recesi. Tamní vláda oznámila, že hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu stoupl o procento. Opravila tak předběžné údaje z poloviny listopadu, podle kterých se HDP snížil o 0,8 procenta po propadu o 0,5 procenta ve druhém kvartálu. Hospodářská recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí poklesu ekonomiky za sebou.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Důvodem byl především vývoj cen potravin, jejichž meziroční růst se v listopadu téměř zastavil. Meziroční inflace v listopadu zpomalila podle údajů Českého statistického úřadu na 0,1 procenta z říjnových 0,2 procenta.
Více informací

Senát schválil novelu zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, navrhla uzavření Dolu Paskov už na konci příštího roku. Původní plán přitom počítal s uzavřením na konci roku 2017. Druhou variantou je převod dolu na stát. Vyplývá to z materiálu pro pondělní jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Ministři, kteří mají novou dohodu o dolu uzavřít, oba návrhy odmítli.
Více informací

Zdanění hazardu se od příštího roku zvýší. Daňové sazby mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů. Stát tak chce vybrat dvě miliardy korun ročně navíc. Senát to schválil v rámci novely loterijního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

Sněmovna schválila rozpočet Státního fondu bydlení na příští rok. Fond bude hospodařit s celkovými výdaji 2,32 miliardy korun. Z toho 1,06 miliardy je určeno na nízkoúročené úvěry, na správní výdaje fondu je určeno 72 milionů korun. Na straně příjmů by měl získat 958 milionů korun. Poslanci na vládním návrhu nic nezměnili.
Více informací

Zaměstnavatelé nebudou v prvním čtvrtletí příštího roku zvyšovat počet zaměstnanců. Přijímat chce sedm procent firem, propouštět ale také sedm procent, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Zatímco velké firmy chtějí nabírat lidi, ty nejmenší se jich budou spíše zbavovat. Průzkum se uskutečnil mezi 750 českými firmami.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na 5,9 procenta, kam se dostala v říjnu po třech měsících vytrvalého poklesu. Nezaměstnaných ale oproti říjnu mírně přibylo, a to o 932 na 431.364. Oznámil to Úřad práce ČR. Situaci ovlivnilo podle úřadu postupné ukončování sezonních prací. Meziročně nezaměstnanost klesla, loni v listopadu činila 7,1 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU