Úpadek cestovky: Klienti mají nárok na vrácení všech peněz

21.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ústavní soud potvrdil, že klienti cestovní kanceláře v úpadku mají nárok na plnou náhradu ceny zájezdu bez ohledu na výši pojistného limitu cestovní kanceláře. Vyhověl stížnosti dvojice z Prahy, která od Generali Pojišťovny dostala přibližně o 7000 korun méně, než kolik za neuskutečněnou dovolenou v Turecku vynaložila.

Ústavní soud tak navázal na svůj loňský nález, který se nesl v podobném duchu. V mezičase se změnila právní úprava, která od 1. ledna klade vyšší nároky na smlouvy o pojištění proti úpadku, a vedla tak ke zvýšení sjednávaných limitů. Zároveň z ní ale podle mluvčího Generali Jiřího Cívky vyplývá, že pojišťovna hradí právě jen do limitu, nikoliv v neomezeném rozsahu.

Pojišťovny musí zaplatit celou cenu zájezdu

Podle soudce zpravodaje Jaroslava Fenyka však i po novele trvá povinnost hradit klientům plnou cenu. Poukázal na zjevný úmysl zákonodárce i na závazky plynoucí z členství v Evropské unii. "Domnívám se, že výklad ÚS je správný," řekl Fenyk.

Spor, který řešil ÚS, se týká ještě období staré právní úpravy. Pojišťovna argumentovala tím, že celková výše nároků klientů zkrachovalé cestovní kanceláře převýšila sjednaný limit plnění. Cestovní kancelář jej měla zakotvený v pojištění proti úpadku.


Pojišťovny odmítly pojistit desítky cestovek. Proti krachu je jich pojištěných 900
Teroristický útok? Nově budou moci klienti CK zrušit pobyt bez sankcí
Jak se vyhnout problémům s cestovní kanceláří

Klienti se proto obrátili na Obvodní soud pro Prahu 2, který jejich žalobu zamítl. Následovala ústavní stížnost, v níž klienti poukazovali na porušení práva na spravedlivý proces a práva vlastnit majetek.

Ústavní soud už loni rozhodl obdobným způsobem, když zamítl stížnosti Generali Pojišťovny ve sporu s jiným klientem. Nález tehdy vyvolal kritiku Generali i dalších pojišťoven. "Máme připraveno podání k Evropskému soudnímu dvoru," řekl Cívka.


ČTK, Lukáš Pololáník
Štítky:

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU