Co týden dal?

16.09.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Bankrot leteckých společností, prodej akcií Google, problémy ve slovenském parlamentu a spousta dalších událostí z domova, ze světa i z našeho serveru v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Cena benzínu stojí za současnými problémy, se kterými se potýká letecká doprava. Kvůli rostoucím nákladům na pohonné hmoty a silné konkurenci vyhlásila bankrot společnost Delta Airlines, třetí největší americký letecký dopravce. Stejný krok krátce po Deltě učinila i čtyřka na americkém trhu, společnost Northwest Airlines.
  • Americká internetová společnost Google uskutečnila ve středu prodej svých akcií za zhruba 4,18 mld. USD (asi 100 miliard Kč). Z hlediska objemu prodeje jde mezi technologickými podniky o jednu z největších sekundárních emisí. Podle dostupných informací získala firma za jednu akcii 295 dolarů.
  • Internetová aukční síň eBay vyhrála souboj o společnost Skype a za 26 mld. USD se stala vlastníkem nejúspěšnějšího provozovatele volání z internetu. Počet lidí, kteří využívají k uskutečnění hovoru programu Skype, se pohybuje okolo 57 milionů.
  • Slovenská opozice se rozhodla zablokovat práci svého parlamentu. Důvodem bylo poukázání na skutečnost, že vládní koalice nemá potřebnou většinu 76 hlasů ve 150členném parlamentu. Stále častěji se ozývají hlasy, že situaci mohou vyřešit pouze předčasné parlamentní volby.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

V našem Prodejním centru máte možnost si objednat literaturu s ekonomickou tématikou jako jsou daně, účetnictví nebo investování, ale také vám nabízíme knihy zaměřené na rekonstrukci či úpravu domu, bytu a zahrady. Nechejte si poradit od odborníků, usnadní vám to vaši práci.


Posledních 7 dní doma

  • Tuzemská farmaceutická společnost Zentiva uskutečnila druhou největší zahraniční investici v české historii, a to podpisem smlouvy o koupi rumunské firmy Sicomed. Za 51 procent akcií zaplatí společnosti Zentiva přes 2,4 mld. korun.
  • O 1,645 mld. korun více, než dosud uhradil, by měl zaplatit polský koncern PKN Orlen za státní podíl v Unipetrolu. Vyplývá to z výsledků dodatečného auditu, který ve společnosti Unipetrol provedla auditorská firma KPMG.
  • Více než třetinu výdajů státního rozpočtu připadne Ministerstvu práce a sociálních věcí. Resort ministra Zdeňka Škromacha by měl v roce 2006 hospodařit s výdaji ve výši 359 miliard Kč. Návrh státního rozpočtu, který vláda jednomyslně schválila začátkem září, počítá s celkovými příjmy ve výši 884,4 miliardy a výdaji 958,8 miliardy korun.
  • Osoby, jejichž majetek převyšuje hodnotu 10 mil. Kč, by měli mít povinnost podávat majetková přiznání. Tento návrh má v úmyslu prosadit KSČM. Pokud člověk neprokáže, jak majetek převyšující tuto částku nabyl a zda jej zdanil, bude muset zaplatit čtyřicetiprocentní daň.
  • Jednoho dne volna navíc by se mohli dočkat všichni pracující v případě, že bude schválena novela zákona o státních svátcích. Mezi státem uznávané svátky by měl podle Senátu patřit také velikonoční Velký pátek. Více se dozvíte zde.
  • Provozovatel řetězce obchodů Albert a Hypernova, firma Ahold, zaplatí společnosti Julius Meinl za 67 supermarketů zhruba jednu miliardu korun. Za tuto cenu převezme Ahold prodejny včetně jejich vybavení.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímá vás, jak se v minulosti vyvíjela výše starobního důchodu? Nebo poměr hrubé či čisté mzdy vůči důchodu? V sekci Penze jsme připravili pár zajímavých statistik, které se skrývají pod záložkou Vývoj starobního důchodu. Nenechte si je ujít.
  • Sekce Ekonomika je od minulého týdne celá v novém. I přesto neusínáme na vavřínech. V podsekci Ceny a inflace přibila záložka Růst spotřebitelských cen. Dle těchto čísel zjistíme, jak se zvyšovaly či snižovaly ceny jednotlivých položek rodinného rozpočtu.
  • Dneska začal nový mini seriál v seci Bydlení, který znovu připravujeme ve spolupráci s časopisem Dům a zahrada. V následujících týdnech se dozvíte podrobnosti o různých druzích bílé techniky. Více pod záložkou Nemovitosti.
  • Víte, co znamená, když se řekne Den daňové svobody? Na jaký den připadá, jak se vypočítá nebo porovnání těchto dnů v zemích Evropské unie? V sekci Daně jsme pro vás připravili zajímavé informace právě o tomto dni.
  • Vstupem do Evropské unie jsme se museli podřídit i některým evropským zákonům a směrnicím. Jedním z nich je i minimální sazba daně z přidané hodnoty a spotřební daň – výše minerálních olejů. O jakou výši těchto sazeb se jedná? Přehled naleznete v sekci Daně a Evropa.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti daní a podíváme se na problematiku zdaňování výher.

Otázka:
„Dobrý den, vyhrála jsem osobní automobil. Je tento můj nově nabytý movitý majetek předmětem daně z příjmů (konkrétně Ostatní příjmy dle §10)? Vyčetla jsem v §4, odst.1, písm. f ZDP, že výhry jsou od daně osvobozeny. Mám nabývací doklady. Musí být na nich něco speciálně uvedeno, že se jedná o výhru a tím pádem o osvobozený příjem?“

Odpověď:
Protože neuvádíte o jakou výhru se jedná ( z jaké souteže apod.), bylo by dobré se obrátit na …“

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Jedno moudré přísloví praví, že kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Tohle rčení se stává stále aktuálnější, protože znalost alespoň jednoho cizího jazyka je v současnosti téměř nutností. A právě jazykové školy a kurzy byly tématem naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků. Postupně jste si mohli přečíst o aktuální nabídce jazykových kurzů, jak postupovat při výběru školy, dále pak o netradičních metodách a specializovaných kurzech a poslední díl je věnovám studiu v zahraničí.

Anketa
V posledních dnech míjeli čeští řidiči čerpací stanice se stále větší obavou. A právě cenám pohonných hmot se věnovala naše pravidelná anketa, ve které jsme se našich čtenářů ptali na to, jak řeší problém zdražování benzínu. Jejich odpovědi byly následující:

  • Snižuji spotřebu - 37 %
  • Zásobil jsem se dopředu - 18 %
  • Nijak - 45 %
/>

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum