Snížit či pozastavit splátky lze po domluvě s bankou

20.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Přerostly vám půjčky přes hlavu? Přecenili jste své možnosti?  Splátky finančních závazků nám mohou pořádně vyprázdnit rodinný rozpočet. Přinášíme vám proto návod, jak se v těchto situacích zachovat.

Téma týdne: Řešíme problémy s dluhy

Koupili jste si byt na úvěr, televizi a dovolenou na splátky, auto na leasing a najednou zjišťujete, že vám výplata nestačí. V takové situaci se už ocitla nejedna rodina. Jak je to možné? Seriozní instituce zkoumají finanční situaci žadatele než poskytnou peněžní prostředky. Existují však i různé nebankovní instituce, u kterých na získání půjčky postačí mít pouze doklad totožnosti.

Základní rada proto zní – nezadlužujte se nad vlastní možnosti. Při nákupech se snažte nepřeceňovat svůj disponibilní příjem. Pokud se již musíte zadlužit, pořizujte si touto cestou pouze věci trvalé hodnoty. Nákup nemovitosti na úvěr je určitě rozumnější řešení než pořízení dovolené či mobilu, kterému za krátkou dobu významně poklesne cena.

Co ale dělat v případě, že se přesto ocitneme v tíživé finanční situaci? I přes veškerou opatrnost se mohou stát případy, kdy nejsme v možnosti dostát svým závazkům. Výpověď z práce, náhle onemocnění, manželka na mateřské, to jsou jenom některé z eventualit.

Přesto nezoufejte, i pro zdánlivě neřešitelné situace se najde východisko. Účinnou prevencí může být tzv. bankopojištění, o kterém jste si mohli přečíst informace ve včerejším článku s názvem Pojištění pomůže i při problémech se splácením. Pokud již situace nastala, žádné pojištění vám zpětně nepomůže a musíte se poohlédnout po jiném řešení. Základem je nelenit a ihned o nastalé situaci informovat finanční instituci. V drtivé většině případů se budou instituce snažit o nalezení společného řešení. Exekuce majetku či soudní spory jsou pro instituce zbytečné problémy.

Než vyrazíte na pobočku instituce připravte si úvěrovou smlouvu či alespoň její číslo a doklad totožnosti. Nejčastěji vám bude nabídnuta možnost prodloužení splatnosti úvěru. Tím se vám sníží splátky na přijatelnou úroveň. Potíž je však v tom, že prodloužením splatnosti úvěru zaplatíte víc na úrocích. Rozdíl si ukážeme na jednoduchém příkladu.

Proto doporučujeme pořádně si promyslet prodloužení doby splatnosti a zbytečně nenatahovat splacení úvěru.

Základní parametry půjčky:
Výše úvěru: 1.000.000 Kč
Úroková sazba: 5 % p.a.
splatnost 15 let splatnost 25 let
roční splátka 96.342 Kč 70.952 Kč
úroky celkem 445.134 Kč 773.811 Kč

Další možností, která se především hodí při nenadálém leč dočasném snížení příjmů je odklad splátek. Odklad splátek banky řeší individuálně s každým klientem. Pokud nemáte dobrou platební morálku, banka vám pravděpodobně vstříc nevyjde. Proto je lepší, jak už bylo výše zmiňované, při problémech nečekat a navštívit ihned instituci. Vyhnete se tak nemalým úrokům z prodlení, ale i máte větší šanci, že vám banky nabídnou odklad splátek. Nesmíme si však plést odklad splátek a prominutí splátek. Nezaplacenou část úvěru budeme muset v budoucnu stejně doplatit. Můžeme však volit mezi jednorázovým splacením nebo postupným rozpouštěním vynechaných splátek. Odklad splátek je na dobu určitou a každá instituce má jinak stanovou maximální dobu odkladu.

Poslední možností, kterou si dneska uvedeme, jak se vypořádat s problémy se splácením je refinancování již existujících úvěrů novým úvěrem. Konsolidace půjček představuje situaci, kdy z jednoho úvěru dojde ke splacení všech ostatních úvěrů či splátek. Vy pak splácíte pouze tento nový úvěr, který zpravidla má nižší splátky než je součet všech předešlých splátek. Konsolidace se dělá především pomoci spotřebitelských úvěrů (v případě nižších částek) nebo amerických hypoték (nutnost zastavit nemovitost).

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky