Lyžování v zahraničí nabízí pohodlí a kvalitu

24.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Chcete se vyhnout frontám a jezdit po delších a kvalitnějších sjezdovkách? Otřepaná fráze, že lyžování v tuzemsku je podstatně levnější, dnes už dávno neplatí. Naopak, lyžování v zahraničí nabízí kvalitu za rozumnou cenu.

Téma týdne: Plánujeme zimní dovolenou

Konec října je tady a s ním i nejvyšší čas začít přemýšlet kde strávíte letošní zimní dovolenou. Včera jste si v článku České hory se připravují na sezónu mohli přečíst o výhodách či cenách lyžování u nás. Dnes se zaměříme na lyžování v zahraničí.

Proč dát přednost zimní dovolené v zahraničí?
Jednou z  největších výhod zahraničních hor a především pak Alp je rozmanitost a velikost. A to jak co se týče množství lyžařských oblastí a středisek, tak i co do velikosti daného střediska. Na své si tu přijde každý milovník zimních sportů. Ve většině známějších středisek se začíná lyžovat v nadmořské výše, která je pro české hory výškou maximální a odpadají tak zde problémy s množstvím či kvalitou sněhové pokrývky. Kvalita vleků i samotných sjezdovek, stejně jako jejich délka často rovněž několikanásobně převyšuje nabídku českých středisek. Další obrovskou a nezpochybnitelnou výhodou plynoucí právě z velikosti a množství alpských středisek je ve většině případů absence front u vleků. Ovšem i české hory mají své výhody. Jsou dopravně dostupnější, ceny permanentek jsou stále nižší než v zahraničí a hlavně se na nich domluvíte svým rodným jazykem. Kvalitu a pohodlí tedy najdete v zahraničí. Dalším důležitým aspektem při rozhodování, kde dovolenou strávit je cenové srovnání obou dovolených. Ještě před pár lety byly české hory podstatně levnější než zahraniční. Dnes je však situace zcela odlišná. V posledních letech totiž mnoho tuzemských lyžařských areálů zdražovalo až o desítky procent, zatímco ceny v zahraničních střediscích jsou již několik let stabilní. Ceny alpských lyžařských pobytů navíc klesají i díky takzvaným balíčkům služeb či pobytovým kartám. Díky tomu se ceny za týdenní pobyt na horách u nás i v zahraničí začínají pomalu srovnávat s rakouskými či německými Alpami.

Kam se jezdí nejčastěji?
Nejznámější a největší střediska lze nalézt ve Francii, Rakousku, Švýcarsku, Itálii či Německu. Podívejme se blíže co lyžování chtivým zájemcům jednotlivé země nabízejí:

  • Francie - francouzské Alpy svou velkou průměrnou nadmořskou výškou zaručují jistotu výborného sněhu. V nejkvalitnějších ski areálech Francie je lyžování možné až do května. Zamračených dní v zimě ve Francii moc nebývá. Do Francie se většinou jezdí na týdenní  a delší pobyty. Nevýhodou je velká vzdálenost Francie z ČR, vyšší ceny pobytu v hlavní lyžařské sezóně či paneláková architektura hotelů a apartmánů.
  • Rakousko – je typické dlouhou zimou s chladným počasím a častým sněžením. Rakouské Alpy nabízejí kvalitní ubytování, které je přijatelné i cenově. Další velkou výhodou Rakouska je nejnižší vzdálenost jeho středisek od ČR. Množství či délka často nedosahují parametrů Francie, nahrazují to však kvalitou sněhového povrchu i vleků.
  • Švýcarsko - Švýcarsko je nejhornatější ze všech alpských zemí. Alpy zde mají největší výšku, čemuž odpovídají i nízké teploty. Ve všech větších lyžařských střediscích je díky nadmořské výšce mimořádná kvalita i množství přírodního sněhu. Úroveň ubytování, sjezdovek i vleků je velmi vysoká, poněkud vyšší jsou zde však i ceny.
  • Itálie - italské Alpy jsou známé svým slunečným počasím a příjemným přímořským klimatem. V Itálii rovněž dobré věnovat pozornost orientaci sjezdovek, protože jižně orientované sjezdovky mohou na jaře rychle roztávat. Stylem a kvalitou ubytování, sjezdovek a vleků stojí Itálie někde mezi Francií a Rakouskem.
  • Německo - německé hory mají podobné klima jako Rakousko. Pro Německo jsou, díky nižší průměrné nadmořské výšce, typické nižší teploty a mírnější průběh zimy. Ubytování v Německu je rovněž podobné Rakousku. Německo je výborně dopravně dostupné, neplatí se zde dálniční známky a jeho ski areály jsou většinou vhodné pro pohodové lyžaře či rodinné lyžování.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky