České hory se připravují na sezónu

23.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Přestože tuzemské svahy budou ještě nějaký čas sněhem nedotčeny, mnozí už přemýšlí o své zimní dovolené. Abyste se vyhnuli předvánočnímu shonu, není od věci zamluvit si dovolenou s dostatečným předstihem.

Téma týdne: Plánujeme zimní dovolenou

Pokud patříte k vyznavačům bílé stopy nebo sjezdového lyžování a pravidelně vyjíždíte na pár dnů do některého z tuzemských horských středisek, pak byste již pomalu měli začít plánovat, kde složíte hlavu. Už nyní se hotely a ubytovny připravují na zimní sezónu a zvýšený příliv turistů – lyžařů.

Jazyková bariéra nehrozí
Dříve české hory lákaly své návštěvníky především cenami. Na ubytování, skipasech či dopravě se tak dalo ve srovnání se zahraniční dovolenou ušetřit i několik tisíc korun. Ovšem díky vysoké konkurenci zahraničních last minute a tuzemským vysokohorským přirážkám se české lyžování cenově vyrovnává tomu evropskému. Přesto česká lyžařská střediska mají oproti zahraničním jednu nespornou výhodu, a tou je neexistence jazykové bariéry. K objednávce piva v restauraci pod Alpami či v Pyrenejích zřejmě nebudete potřebovat cizojazyčný slovník, ale pokud se přihodí úraz nebo jiná potíž, v našich končinách se jistě lépe dovoláte pomoci než jinde ve světě.

Volná místa zatím k dispozici
Když už jsme se zmínili o cenách, pojďme se podívat, co nás čeká v letošní sezóně. Jen stěží zřejmě budete shánět volný pokojík v horské chatce či penzionu na poslední dny letošního roku. Silvestrovské termíny jsou totiž rezervovány několik měsíců dopředu. Ovšem mimo toto lukrativní období nejsou zatím penziony a hotely příliš vytíženy a není problém sehnat volný termín.

Nocleh za pár stovek
Ceny za ubytování se mohou výrazně lišit. Podstatná není ani tak lokalita, česká pohoří jsou v tomto směru na tom podobně. Mnohem důležitější je spíše komfort. V horské chatičce či penzionu s ubytovací kapacitou několika málo osob se ceny za jednu strávenou noc pohybují zhruba kolem 250 korun, při trochu snahy se dá najít i levnější (ale i dražší). O několik stokorun více pak zaplatíte v hotelu, kde se cena pohybuje zhruba od 500 korun výše, nezřídka narazíte i na částku úspěšně atakující tisícikorunu.

Listopadové a dubnové slevy
Výraznou roli, která se podepíše do celkové výše nákladů na horský pobyt, hraje kromě zmíněného ubytování i cena skipasů. Některá zimní střediska se zřejmě nechaly inspirovat svými zahraničními konkurenty a tak se ceny lyžařských permanentek rok od roku přibližují těm zahraničím. I přesto si alpské skipasy stále udržují znatelný náskok.

Tabulka: Ceny skipasů na sezónu 2006 / 2007 ve vybraných střediscích

Hory Středisko Dospělí
(1 den / 5 dní)
Děti
(1 den / 5 dní)
Krkonoše Pec pod Sněžkou 550 / 2400 Kč 360 / 1270 Kč
Jeseníky Malá Morávka 300 / 1400 Kč 250 / 1100 Kč
Jizerské hory Bedřichov 390 / 1300 Kč 270 / 800 Kč
Orlické hory Říčky 450 / 1400 Kč -
Šumava Špičák 470 / 1760 Kč 300 / 1120 Kč

Zdroj: Internetové stránky jednotlivých středisek


V předcházející tabulce jsou uvedeny ceny skipasů na nadcházející hlavní sezónu, která trvá  zhruba od poloviny prosince do poloviny března. Pokud se vám ceny zdají nad rámec vašeho lyžařského rozpočtu, není problém bránit svahy i za přijatelnější ceny. Stačí využít vedlejší sezóny, tj. podzimních a jarních měsíců.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky