Jak uplatnit společné zdanění manželů

26.02.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Od loňského roku mohou manželé vyživující alespoň jedno dítě uplatnit společné zdanění manželů. Díky němu mohou rodiny s dětmi ušetřit tisíce korun ročně. Poradíme vám jak na něj a zda se vám vyplatí.

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Zákon o dani z příjmu umožňuje od loňského roku manželům vypočítat daňovou povinnost ze společného základu daně a tím si snížit daňovou povinnost. Nutnou zákonnou podmínkou přitom je, aby manželé přitom vyživovali alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, podmínku  Tuto podmínku musí splnit nejpozději v poslední den příslušného zdaňovacího období, tedy 31. prosince. Zákon přitom ale nestanoví podmínku, že dítě musí manželé vyživovat po celé zdaňovací období, stačí tedy pokud dítě v domácnosti vyživujete kdykoliv v průběhu příslušného zdaňovacího období například týden či měsíc. 

Společné zdanění můžete uplatnit i v případě, že jeden z manželů neměl v příslušném roce žádný příjem, který by byl předmětem daně z příjmu fyzických osob, tedy například i manželka, která je v domácnosti a stará se o dítě. Za vyživované dítě se považuje nezletilé dítě nebo zletilé do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a soustavně se připravuje na budoucí povolání (vysoká škola).

Kdy společné zdanění uplatnit nelze?
Společné zdanění nemohou uplatnit druh s družkou nebo bývalí manželé a nelze je uplatnit za zdaňovací období, pokud alespoň jeden z manželů za toto období:

  • má povinnost stanovit minimální základ daně
  • má stanovenou daň paušální částkou
  • uplatňuje slevu z titulu investiční pobídky
  • rozděluje příjmy na spolupracující osoby nebo zdaňuje příjmy za více zdaňovacích období
  • má povinnost podat daňové  přiznání při prohlášení nebo zrušení konkurzu

Jak společné zdanění manželů vypočítat?
Při výpočtu daňové povinnosti se u společného zdanění vychází ze společného základu daně manželů. Ten je součtem všech příjmů obou manželů, tedy těch, které jsou předmětem daně z příjmu fyzických osob. Společný základ daně je pak snížen o nezdanitelné části podle §15 zákona o daních z příjmů (úroky z úvěrů na bydlení, příspěvky na penzijní připojištění, odpočet na soukromé životní pojištění, dary a podobně). Tyto nezdanitelné části si může uplatnit i ten z manželů, který neměl v příslušném roce žádné zdanitelné příjmy, ale podmínky stanovené pro uplatnění nezdanitelných částí splňuje.

Součet dílčích základů daně obou manželů snížený o součet nezdanitelných částek obou manželů pak představuje společný základ daně. Pokud manželé splňují veškeré podmínky pro uplatnění společného zdanění, musí každý z nich podat vlastní daňové přiznání. Do něj si každý z manželů uvede polovinu tohoto společného základu daně a vypočítá z něj svou daňovou povinnost. Tu si pak každý z manželů ještě sníží o příslušné slevy na dani. Daňová přiznání obou manželů je nutno podat ve stejné lhůtě

Při společném zdanění manželů vzniká často situace, že jeden z manželů má v důsledku placení záloh na daň přeplatek a druhý naopak nedoplatek. Zákon samozřejmě tento problém řeší, a to tak, že ten z manželů, který dosáhl přeplatku požádá současně s podáním daňového přiznání o převedení části vratitelného přeplatku na osobní účet druhého z manželů. Tento přeplatek je použit na úhradu nedoplatku na dani druhého manžela. Správce daně uskuteční tento převod ke dni splatnosti daně druhého z manželů a zbylou část přeplatku, která se nepoužila na úhradu nedoplatku vrátí zpět tomu manželů, který na zálohách přeplatil. Žádost o převedení přeplatku je součástí daňového přiznání.

Závěr:
Společné zdanění manželů je výhodné především pro ty domácnosti (s dětmi), v nichž má jeden z manželů vysoký příjem a ten druhý příjem nízké nebo žádný.

Tip! Pokud se nechcete zdržovat výpočtem daňové povinnosti,
využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.

 
Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ