Dlužník s 10 exekucemi není v Česku výjimkou. Jak řešit dluhy, které nezvládáte?

26.03.2018 | , Dotfox
Komerční sdělení


Češi se čím dál více zadlužují, a to i přes ekonomický růst naší země. Jen za poslední rok přibylo 31 000 lidí v exekuci.

Z projektu Mapa exekucí je patrné, že dluhy se nevyhýbají mladým a ani seniorům. Lidé se topí v dluzích a někteří z nich se potýkají dokonce s více jak deseti exekucemi. Co v takových případech dělat?

Tuzemská ekonomika prosperuje, avšak ani nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy nepomáhají lidem dostat se z dluhových pastí. Jen za rok 2017 bylo v Česku evidováno 863 000 osob v exekuci. Každý desátý obyvatel tak nezvládá své dluhy. A bohužel v mnoha případech nelze mluvit pouze o jednom dluhu. Na více jak 490 000 lidí je vedeno tři a více exekucí, výjimkou nejsou ani ti, kteří se potýkají s více jak deseti exekučními řízeními.

Většina exekucí v Česku je nevymahatelná

Dlužníci s pěti exekucemi na krku velmi často rezignují na svou finanční situaci. Důvodem je beznaděj. Šance na zlepšení a vymanění se z dluhů je pro ně nereálná. Naopak si sjednávají úvěr za úvěrem znovu a znovu. Není divu, že zhruba 90 % exekucí je dnes prakticky nevymahatelných.

S exekucí se u nás potýkají jak mladí lidé, kterých je zhruba šest tisíc, tak i senioři nad 65 let, kterých je více jak šedesát tisíc. Nejhůře co se dluhů týká, jsou na tom obyvatelé Ústeckého a Karlovarského kraje. Přičemž meziroční nárůst byl zaznamenán ve dvanácti krajích a v sedmdesáti okresech České republiky.

Co dělat, když dluhy sami nezvládáte?

Exekuce rozhodně není konečná. Dostat se z dluhů je reálné. Nutné ale je přestat si sjednávat nezodpovědně jednu půjčku za druhou a začít se řídit zásadami bezpečného úvěrování.

1. Dluhy řešte se svou bankou

Je vaší domovskou bankou Česká spořitelna? Máte u ní sjednaný běžný účet, hypotéku i spotřebitelský úvěr? Pokud se tak dostanete do dluhů, měli byste první kroky směřovat právě do této banky, kde vám poradí, jak dále postupovat. Pomohou vám s refinancováním a konsolidací drahých půjček.

2. Porovnejte půjčky na internetu

Jestliže vás v domovské bance odmítnou, zajděte ke konkurenci. Tu si ale důkladně proklepněte na internetu. Online si můžete srovnat půjčky na portálu půjčka.co, kde najdete jen ověřené poskytovatele. V žádném případě řešení finanční tísně nehledejte u soukromých a pofiderních úvěrových společností bez referencí.

3. Obraťte se na dluhového poradce

Sami už dluhy nezvládáte? Požádejte o pomoc dluhového poradce, který vám pomůže také s již probíhajícím exekučním řízením. Poradí jak postupovat, čemu se nebránit a jak se domluvit na vhodném splátkovém kalendáři.

4. Zažádejte o osobní bankrot

Pokud už vám dluhy přerostly přes hlavu, nezbývá nic jiného než zažádat o oddlužení. Insolvencí se zbavíte všech dluhů, avšak pár let budete muset přežít s úplným minimem. S vyhlášením osobního bankrotu vám mohou pomoci zdarma neziskové organizace.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení