Sleva na dopravě 75 % už od září

25.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Sleva na dopravu pro studenty a důchodce začíná platit už za týden. Víte, jakou potřebujete na to průkazku? Přečtěte si i další podmínky, kdo a kdy má nárok na vládní slevu na dopravu.

Prvního září začíná platit celoplošná sleva na jízdné pro děti, mládež, studenty do 26 let a pro seniory starší 65 let. Slevu schválila vláda už 27. března, původně měla platit od června, ale nakonec byla platnost slevy odložena až na září.

Kdo bude mít na slevu nárok?

Děti do 6 let dále budou jezdit zdarma. Pozor ovšem na to, že jednotliví dopravci můžou omezit počet dětí cestujících s jednou dospělou osobou, které budou mít nárok na jízdné zdarma. Často především autobusoví dopravci například mají stanoveno, že jedno dítě do šesti let je zdarma, druhé a každé další platí dětské jízdné (tedy to určené pro děti starší 6 let).  Případně je toto schéma upraveno ve smyslu 2 zdarma a každé další za dětské jízdné, tak to mají České dráhy.

  • Pro slevu není třeba doklad.

Děti do 6 do 15 let měly doteď nárok na slevu 50 %, pokud hromadnou dopravou dojížděly do školy a měly vyřízenou žákovskou slevu, tak sleva činila 62,5 %. To se nově mění a děti do 15 let získají slevu 75 %. Navíc dále platí, že do 15 let není nutné prokazovat věk a tedy nárok na slevu. Mění se také rozsah slevy, žákovské jízdné bylo platné pouze na trasu z domova do školy a zpět a pouze na 10 měsíců školního roku, tento nárok byl vyznačen v průkazce. Nově se žákovské jízdné zcela ruší a děti a žáci budou mít územně i časově neomezený nárok na 75% slevu, důležitý je pouze věk.

  • Pro slevu není třeba doklad, při cestě vlakem je ale třeba „koupit“ si na pokladně bezplatnou jízdenku.

Studenti od 15 do 26 let měli nárok na 25% slevu na trasu škola – domov. Tento nárok byl nutný prokazovat průkazkou vydávanou dopravcem. Nově se tato sleva bude uplatňovat bez omezení na jednu trasu a 75% sleva pro studenty platí kdykoli a kdekoliv.

  • Studenti starší 15 let budou muset nárok na slevu prokázat identifikační kartou, například občanským průkazem, ISIC nebo stávajícím žákovským průkazem vydaným dopravcem.
  • Studenti starší 18 let pak musí prokázat nejen svůj věk, ale i fakt, že opravdu studují. Jako doklad poslouží ISIC nebo žákovský průkaz.
  • Identifikační průkazka musí vždy obsahovat jméno a příjmení, aktuální fotografii, datum narození a u studentů 18 let i název školy.

Senioři nad 65 let neměli ze zákona nárok na plošnou slevu na dopravu, ale spousta dopravců tuto slevu nějakou formou poskytovala. Nově budou mít lidé nad 65 let nárok na 75% slevu na dopravě.

  • Nárok na slevu je nutné prokázat identifikačním dokladem s datem narození, typicky například občanským průkazem.

Co dělat s In Kartou a slevy na vlak 2018

Především u studentů a u seniorů vznikla otázka, co dělat s platnou aplikací na In Kartě na slevu u Českých drah. Celoplošná státní sleva 75 % totiž převyšuje slevy, které na In Kartě nabízí ČD. Jedná se konkrétně o aplikace IN 25 pro cestující do 26 let, IN 25 pro děti do 15 let, IN 50 pro mládež 15 až 26 let, IN 50 Důchodce, In Důchodce, IN Senior, IN 100. Slevy není možné kombinovat a nově nebudou tyto aplikace ani vydávány. Pokud máte stále uvedené aplikace na své In Kartě, můžete tyto aplikace vrátit až do 30. 4. 2019.

  • Nevyužitá aplikace IN Senior bude poměrně vrácena dle data, kdy o vrácení požádáte.
  • Nevyužitá poměrná část aplikace bude navrácena vždy k datu 1. 9. 2018. To platí pro všechny další aplikace kromě IN Senior.
  • Samotnou In Kartu vracet nemusíte, můžete ji totiž použít pro prokázání věku a nároku na slevu. In Karta poslouží i jako nosič jízdenek a také kupónu PID Lítačka.

Sleva na dopravu 75 %

(foto: Shutterstock)

Platí sleva 75 % na MHD (městskou dopravu)?

Plošná sleva platí pouze pro hromadnou dopravu meziměstskou a nárok na ni nemůžete uplatnit v rámci města a používání MHD. Při cestování v integrovaných dopravních systémech můžete pak slevu uplatnit pouze ve vnějších pásmech, například v případě Prahy se sleva nevztahuje na pásmo P. Slevu 75 % tak uplatníte pouze na příměstských linkách. Dobrou zprávou je, že slevu můžete uplatnit i na časové kupony a předplatné jízdenky.

Spolu se zavedením hromadné slevy 75 % na dopravu některá města začala přehodnocovat i jízdné v rámci místních MHD:

  • Brno od září zlevní jízdné dětem do 15 let a důchodcům, jízdné bude zhruba poloviční. Pro studenty nad 15 let tato sleva ale platit nebude.
  • Praha chce zlevnit předplatné kupony pro studenty a seniory také od září. Tuto změnu ovšem musí ještě schválit pražští radní.
  • ČSSD v rámci předvolebního boje v letošních komunálních volbách slibují navíc dopravu zdarma v Praze pro všechny obyvatele.
  • Středočeský kraj slíbil od září jízdné zdarma pro žáky, studenty a seniory nad 65 let.
  • Ostatně už dnes nabízí některá města MHD zdarma, je to například Frýdek-Místek, Litoměřice nebo Valašské Meziřičí.
  • Celosvětově je největším městem s dopravou zdarma estonský Tallin. Navíc v Estonsku od letošního července testují dopravu zdarma v celostátním měřítku.

Studenti a senioři zaplatí za jízdenku Brno – Praha od září jen 7 korun?

75% sleva je poskytována na základní jízdné, ale záleží na dopravci, jak se k tomu postaví a slevu může poskytnout i na akční jízdenky. Kuriózně tak můžete u Flixbusu zaplatit za jednu studentskou jízdu Praha – Brno jen 7,25 korun, stačí jen vychytat okamžik, kdy budou jízdenky v akci. Na druhou stranu je ale Flixbus známý svými dumpingovými cenami, v minulosti nabízel jízdenky i jen za korunu a to pro všechny. Rozhodně tak nízké ceny nečekejte se 75% slevou u všech dopravců.

Navíc u Českých drah a u vlakového jízdného platí, že sleva se poskytne ze základní ceny. Už dnes ale i běžní cestující můžou nakoupit například tzv. včasné jízdenky, které jsou o dost levnější než běžné jízdné. Ze zákona můžou také dopravci omezit spoje, na kterých budou zákonnou slevu poskytovat. Zatím k tomuto nepřistoupili, například ČD sice očekávají zvýšený zájem o dopravu, ale ten hodlají řešit prodloužením stávajících spojů o další vagóny. V budoucnu ale není vyloučeno, že dojde k nějakému omezení spojů, kde bude možné uplatnit nárok na slevu.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 50 krát

Články ze sekce: Spotřebitel