Růst kryptoměn je už na dohled. Kdy jejich cena znovu vystřelí?

04.02.2019 | , Finex.cz
Komerční sdělení


Na první pohled to s kryptoměnami, a bitcoinem především, vypadá tak, že si svých 15 minut slávy užily koncem roku 2017. A teď šlus.rostě konec jedné rakety, která svou domnělou lukrativností zlákala miliony lidí na světě a připravila je o investované peníze.

Takhle to skutečně na první pohled může vypadat, pokud se o kryptoměny zajímáte až od roku 2017. Pokud však sledujete vývoj ceny bitcoinu dlouhodobě, asi chápete, co se právě teď děje.

Období, které teď trh virtuálních měn zažívá, je pouze jakousi ozdravnou etapou, která je sice bolestivá, ale přirozená. Jedná se o korekci trhu. Není možné, aby cena čehokoli dlouhodobě pořád jen rostla, tak trh nefunguje. Globální finanční sektor se začíná měnit a tradice se přirozeným způsobem propojují s novým, tedy s trhem kryptoměn. Vzniká tak propojení trhů, které si dnešní doba žádá.

Hranice mezi finančními trhy a krypto trhy mizí

Tak, jak se v globalizovaném světě stírají hranice úplně ve všech oblastech, stírají se pomalu, ale jistě také ty mezi tradičními finančními trhy a trhem kryptoměn. A přitom to není tak dávno, co o sebe oba trhy ani nezavadily. A dnes?

Dnes existují finanční deriváty na kryptoměnách a vývoj cen kryptoměn se velmi přibližuje situaci na forexu. I do budoucna se dá předpokládat, že toto přibližování bude postupem času o to intenzivnější.

Bakkt - projekt, který ceny kryptoměn vytáhne opět nahoru

Svými velkými plány s kryptoměnami se ani nijak netají Intercontinental Exchange (ICE), která mimo jiné provozuje New York Stock Exchange, největší burzu na světě, kde se obchodují akcie a deriváty.

ICE snad už tento rok spustí Bakkt, dlouho očekávanou obchodní platformu na obchodování s kryptoměnami. Od Bakkt se očekává mnohé, a především pak, že zažehná současnou kryptoměnovou krizi a ceny kryptoměn vyžene nahoru.

Za Bakkt stojí velcí hráči z tradičních finančních trhů. Kromě ICE to je například miliardář Alan Howard, Boston Consulting Goup, Galaxi Digital, Goldfinch Partners, Horizons Ventures, Microsoft’s venture capital arm M12 či Pantera Capital. Zrovna nedávno se za Bakkt postavil i miliardář Li Ka-shing, který do platformy investoval 182 milionů dolarů.

Kdy bude platforma Bakkt spuštěna?

Na kryptoměnový trh tak vstoupí gigant, který ve světě kryptoměn nemá obdoby. Všichni se těší, až Bakkt kryptoměnový trh zase rozhýbe. Celé to má ale jeden háček. Čeká se, až vláda Spojených států dá Komisi pro cenné papíry (SEC) zelenou a ta obchodování s virtuálními měnami povolí. Termín spuštění Bakkt se neustále oddaluje, přičemž celou situaci ještě zkomplikoval Trumpův shutdown.

V čem je tato kryptoměnová krize dobrá?

Co si budeme povídat, kryptoměn je víc než hub po dešti. Jenomže teď v kryptoměnovém světě zažíváme období sucha. Velkého zničujícího sucha, které slabé kryptoměny spaluje.

Díky této nepřízni začal vlastně takový přirozený výběr a jen ty kryptoměny, které na to skutečně mají, přežijí. Takže kryptoměn ubývá. Na druhou stranu ale stále vznikají nové, které mají velké ambice. Jen za rok 2018 bylo vydáno 1075 ICO (prvotní nabídka digitální měny). Rok 2018 byl rokem nejplodnějším a vzniklo v něm nejvíce kryptoměn v historii.

Nové kryptoměny to dnes už mají těžké

I na tyto nové kryptoměny však pochopitelně krize působí. Jejich pozice není v dnešní době vůbec jednoduchá. Aby na trhu prorazily a jejich hodnota rostla, už nestačí pouhá zmínka na sociálních sítích. Zkrátka nemají takovou sílu a obchodníci nově vzniklé kryptoměny neberou příliš v potaz.

Jsme svědky a zároveň aktéry jakési kryptoměnové apatie? Proč se cena kryptoměn neustále propadá, i přestože vznikají nová partnerství, implementují se nové kryptoměny a zprávy jsou vesměs pozitivní?

Karel Fillner, odborník na kryptoměny, tuto situaci přirovnává ke stlačující se pružině, která vystřelí, až přijde její čas. Až trh opustí medvěd a přijde na něj býk. Teprve tehdy se všechna ta pozitiva zúročí, ceny kryptoměn vystřelí opět nahoru a maxima roku 2017 budou pokořena.

Jak to s kryptoměnami bude v roce 2019?

Podobě vývoj kryptoměn vidí i odborníci z českého investičního magazínu Finex. Podle nich a jejich predikce na vývoj cen kryptoměn v roce 2019, se však velké věci nebudou dít ještě v roce 2019, ten bude patřit pořád medvědům. Trh se bude během tohoto období stabilizovat, přičemž právě teď je velmi moudré nepříznivou situaci na kryptoměnovém trhu obrátit ve svůj prospěch. Zkrátka výhodně nakoupit kryptoměny a čekat, až pomyslná pružina vystřelí, a kryptoměny zase naberou na ceně.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení