Co dělat, když jim v lékárně došly moje prášky

07.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už jste se s tím setkali? Šli jste do lékárny s receptem a paní lekárnice řekla: „Bohužel, nemáme, zkuste za týden v úterý.“

Výpadky léků můžou nastat z několika důvodů. Problém může mít samotný výrobce s výrobou, může být třeba na trhu nedostatek účinných látek, ze kterých se lék dělá. Může vzniknout problém s logistikou a výrobce třeba jen špatně odhadne, kolik léků má na který trh dodat. Problémy můžou být třeba i na české straně, u distributora, který se s výrobcem nedohodl na konkrétních podmínkách. Problém může vzniknout i v lékárnách, které objednaly nedostatečné množství. Stejně tak může dojít k ukončení produkce léků z důvodu obchodních rozhodnutí samotného výrobce.

Ve zkratce jsou jakékoliv problémy spojené s distribucí a například s výrobou léků spíše krátkodobé. Výrobce i jednotliví distributoři často dokáží velmi rychle reagovat, přece jenom jde o jejich zisk, který jim utíká. Dlouhodobější výpadky pak většinou vznikají v okamžiku, kdy do celého procesu prodeje léků vstoupí státní orgány.

V České republice má hlavní slovo pro registraci prodávaných léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten odpovídá za registraci téměř 56 tisíc léků, bez provedené registrace není možné lék na českém trhu prodávat. Každá registrace má navíc omezenou platnost, takže je nutné ji pravidelně obnovovat, k výpadku léčiv na trhu může dojít i jen z důvodu neplatné registrace. V takovém případě je nutné registraci obnovit nebo zažádat o novou, což trvá i několik měsíců. Při nové registraci na národní úrovni má SÚKL například až 210 dnů na posouzení a udělení registrace.

Co dělat, když v lékárně došly léky

(foto: Shutterstock)

 

Co tedy dělat, když v lékárně moje léky nemají?

Přijdete tedy do lékárny s receptem a paní lékárnice vám poví, že bohužel uvedené léčivo nemají na skladě. Postup je poté zhruba následující:

  1. Pokud léky jen chybí na konkrétní lékárně, pošlou vás do jiné lékárny, nebo vám nabídnou objednání daného léčiva. To pak může na uvedenou lékárnu dorazit během několika dnů až týdne v závislosti na tom, jak jsou plánovány rozvážky do dané lékárny v distributorských řetězcích.
  2. Lékárnice vám může nabídnout jiné léky se stejnou účinnou látkou, ale od jiného výrobce, či v jiném dávkování a s jinou silou účinné látky.
  3. Lékárnice vám může nabídnout výrobu daného léku v samotné lékárně. Tak například v současné době lékárny řeší výpadek dodávky Framykoinu, namíchání účinné mastičky je otázkou maximálně několika hodin až dnů v závislosti na tom, jaké má lékárna možnosti.
  4. Lékárna může také zajistit tzv. individuální dovoz. Jde o prodej léčivého přípravku, který není registrovaný v ČR, ale který například může být alternativou pro registrovaný léčivý přípravek, který je ovšem v současnosti nedostupný.
  5. V případě, kdy opravdu došlo k výpadku daného léčiva a toto léčivo nemá adekvátní náhradu, tak vám nezbude nic jiného než čekat. Je tak vhodné se případně poptat i v jiných lékárnách, kde můžou mít k dispozici ještě starší neprodané zásoby. Čekání na obnovení dodávek nedostupných léků se může protáhnout i na několik měsíců.

Jak zjistit, který lék je nedostupný a proč

Každý výpadek v dodávkách a jeho odůvodnění je uveřejňován na stránkách SÚKL, kde najdete tzv. hlášení o zahájení, přerušení a ukončení uvádění léčivého přípravku na trh. V databázi si můžete vyhledat léčiva a zjistit důvod, proč nejsou v současné době dostupná, i to, kdy budou dodávky obnoveny a kdy se léky vrátí na český trh.

TIP: Podívejte se, jaké jsou výpadky léků - databáze SÚKL

K jakým výpadkům léčiv například v nedávné době došlo?

  • Digoxin: Tento lék na srdce nemá alternativu a k jeho výpadku došlo koncem minulého roku. Lék nebyl dostupný od začátku prosince do asi poloviny ledna.
  • Vigantol: Kapky s vitaminem D jsou v lékárnách nedostupné od poloviny ledna, podle výrobce by dodávky měly být obnoveny až v květnu. Situace zatím je řešena dovozem léčiva ze Slovenska, kde k výpadku nedošlo.
  • Framykoin: Antibiotická mast se dostala do výpadku už v prosinci loňského roku, dodávky by měly být obnoveny posledního dubna. Krém dokáží z účinných látek vyrobit lékárny i na počkání.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel