Víte, jak správně vybrat hypotéku?

26.11.2019 | , mBank
Komerční sdělení


Vzít si hypotéku a uskutečnit svůj sen obydlení, cestování po světě, luxusním karavanu či studiu v zahraničí a pak ho splácet, nebo o něm jen dál snít? Pokud se rozhodnete pro první možnost, nepodceňujte výběr vhodného úvěru. Přinášíme několik tipů, které vám při volbě hypotéky pomohou.

Nejprve si ujasněte, na co si chcete hypotéku vzít. Když se totiž řekne hypotéka, mnoha lidem se vybaví ta klasická, která se standardně sjednává za účelem výstavby, koupě nebo rekonstrukce nemovitosti. Čerpání hypotéky na potřeby spojené s bydlením samozřejmě bance běžně dokládáte. Vedle účelových hypoték ale existují i ty neúčelové. Například mBank svým klientům nabízí kromě hypotéky na bydlení i americkou hypotéku. „Tu si můžete vzít na cokoliv, například na finančně náročný koníček, cestování po světě nebo na pořízení domečku na pláži, aniž byste nám museli sdělit, do čeho chcete investovat,“ vysvětluje Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko, a pokračuje „O americkou hypotéku u nás může požádat každý klient starší 18 let způsobilý k právním úkonům, který vlastní nemovitost, případně mu je někdo v jeho okolí schopen ručit. Připomíná běžný spotřebitelský úvěr. Na rozdíl od něj je ale možné získat výrazně nižší úrok a půjčit si daleko vyšší částku. Splátky si navíc klienti mohou rozložit na delší dobu a měsíční splácení je tak příliš nezatíží.“

Ať už vašim potřebám lépe odpovídá účelová, nebo naopak neúčelová hypotéka, u konkrétní nabídky vždy věnujte pozornost klíčovým parametrům. Zajímat by vás měla především úroková sazba, doba fixace nebo roční procentní sazba nákladů (RPSN), do které je započítán například poplatek za vedení úvěrového účtu, poplatek za poskytnutí úvěru a další náklady. Prostudovat byste si samozřejmě měli i smluvní pokuty, sankce a další podmínky, aby vás po sjednání hypotéky nic nepřekvapilo. Dívejte se i na výhody jednotlivých nabídek. „Bez zbytečných poplatků, nejvýhodnější úrok a rychlé vyřízení. Tak lze ve zkratce popsat americkou hypotéku, kterou nabízí mBank. Vyřízení a poskytnutí úvěru je v jejím případě zdarma, stejně jako vedení běžného a úvěrového účtu a mimořádné splátky do 25 % úvěru ročně. Mezi její další výhody patří garance úrokové sazby 30 dní od podpisu žádosti o úvěr, možnost ocenění nemovitosti on-line a také to, že do 50 % hodnoty nemovitosti nemusíte pracně dokládat spoustu dokumentů k příjmům,“ popisuje Podolák.

Pokud vám při výběru něco není jasné, informujte se v bance. „Pro klienta nemusí být vždy jednoduché vybrat si hypotéku, která bude odpovídat jeho potřebám a přáním. Pokud si není výběrem jistý, měl by se vždy obrátit na banku, kde mu odborníci rádi poradí,“ dodává Martin Podolák.

Více informací k hypotéce najdete zde: www.mbank.cz.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení