Hrozí nám v Česku záporné úrokové sazby na vkladech?

02.12.2019 | , RONDA INVEST
Komerční sdělení


V některých zemích jsou záporné sazby již realitou a klienti místních bank tak platí za to, že mají v bance uložené peníze. Kdy to čeká také nás Čechy?

V eurozóně jsou záporné úrokové sazby na vkladových produktech již několik let realitou. V září tohoto roku navíc Evropská centrální banka snížila základní sazbu, za kterou si u ní banky ukládají peníze, ještě více do záporu - na mínus 0,5 %. Bankám v zemích eurozóny tak nezbývá nic jiného, než tyto náklady přenést na klienty. 

Situace nejen u našich sousedů

A tak v Německu okolo 60 % firemních klientů a více než 20 % běžných klientů platí bance za to, že u ní mají uložené peníze. Podobně jsou na tom někteří klienti dánské Jyske Bank a také italské UniCredit Bank. V lepším případě tedy střadatelé v zemích eurozóny dosáhnou na bankovních vkladech na nulový úrok. Pokud však k tomu přičteme meziroční míru inflace, která v eurozóně letos v říjnu činila 0,7 %, pak střadatelé v zemích platících eurem přijdou každý rok minimálně o 0,7 % svých úspor

Kdy můžeme čekat záporný úrok v Česku?

V České republice by v příštím roce mohla záporné sazby zavést zmiňovaná Unicredit Bank, a to u vkladů nad 100 tis. eur na účtech vedených v eurech. 

Co se týče korunových účtů, tak zde se Češi záporných úroků zatím obávat nemusejí. Naše centrální banka za poslední 2 roky zvedla základní vyhlašovanou sazbu již 8x, což znamená, že komerční banky si mohou ukládat volnou likviditu u centrální banky za aktuální sazbu 2 % p.a. 

Zatímco velcí hráči z řad fondů, korporací a movitějších státních firem si ukládají volnou hotovost u komerčních bank za úrok blížící se 2 % ročně, úroky na běžných a spořicích účtech pro drobné střadatele ponechala většina bank na nule nebo jen těsně nad ní. V bankách mají drobní střadatelé prostě smůlu. 

Navíc v České republice v posledních měsících prudce vzrostla inflace, jejíž meziroční míra v říjnu dosáhla 2,7 %. Srovnání vývoje meziročního indexu spotřebitelských cen v České republice a v eurozóně za posledních 12 měsíců zobrazuje následující graf:

HARMONIZOVANÝ INDEX SPOTŘEBITELSKÝCH CEN (HICP)


 
Zdroj: Eurostat

Z grafu je patrné, že zatímco v zemích eurozóny inflace v posledních 12 měsících znatelně klesá, v Česku naopak výrazně roste a blíží se 3% hranici. Češi si musí připlatit hlavně za potraviny, bydlení a energie. Lépe bohužel nebude ani v následujících měsících, jelikož dále porostou ceny energií a spotřební daně. 

Přestože nám tedy v Česku zatím ve větší míře záporné úrokové sazby na bankovních vkladech nehrozí, jsou na tom paradoxně čeští střadatelé ve srovnání s eurozónou podstatně hůř. Při stávající inflaci 2,7 % a ročním úroku na spořicím účtu v bance ve výši 0,2 % to znamená, že český střadatel za rok přijde o 2,5 % svých úspor. A to není zrovna málo. 
 
Z výše uvedeného je možné dovodit jednoduchý závěr. Pokud chceme ochránit své prostředky před inflací a zároveň dosáhnout na rozumný výnos, je potřeba se odklonit od bankovních depozit a volné prostředky investovat. I pro konzervativní investory přitom existují možnosti, jak dosáhnout zajímavého zhodnocení volných prostředků v rozmezí přibližně od 4 do 6 % ročně. Vhodné jsou investice se zajištěním nemovitostí, které představují v českém prostředí stabilní a reálnou hodnotu. RONDA INVEST umožňuje investorům získat výnos až 6 % p.a. prostřednictvím investic do zajištěných podnikatelských úvěrů. Investovat je možné ONLINE již od 10 tis. Kč, přičemž investice s sebou nenese žádné vstupní ani pravidelné paušální poplatky. Výnosy jsou vypláceny každý měsíc na účet investora a investorům, kteří potřebují své peníze zpět, umožňuje RONDA INVEST prodej investice na sekundárním trhu.

Tady je ukázka jednoho z úvěrů, do nichž je možné investovat:

Investice do úvěru se zajištěním bytovou jednotkou v Praze na Starém Městě:

  • Výnos pro investora: 5,4375 % p.a.
  • Minimální výše investice: 10.000 Kč
  • Očekávaná splatnost: 31.1.2022
  • Účel: financování nákupu a rekonstrukce bytové jednotky v lokalitě Praha – Staré Město
  • Aktuální stav: koupě jednotky uskutečněna, rekonstrukce dokončena (byt je na fotografii výše)
  • Zdroje splácení úvěru: krátkodobé pronájmy bytové jednotky
  • Zajištění: Zástavní právo ke zrekonstruované bytové jednotce v Praze – Starém Městě
  • LTV (poměr výše úvěru a hodnoty zajištění): 70 %

Pro více informací neváhejte navštívit stránky https://www.rondainvest.cz/investovani, kde najdete další podrobnosti k výše uvedené investici, ale i řadě dalších. Anebo zavolejte na bezplatnou linku 800 023 099, případně navštivte pobočku na adrese Olivova 4, Praha 1 v administrativním centru Bredovský dvůr.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení