Běžný účet zdarma není problém

06.07.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Zpoplatněný běžný účet už dávno není norma. Kdo chce, může mít osobní konto zcela zdarma. Co je potřeba pro to udělat a jak se vyhnout všem zbytečným poplatkům?

Běžný účet zdarma najdeme v nabídce téměř všech bank, řada finančních institucí ale klame tělem, osobní konto bez poplatků poskytuje jen některým klientům. 

Nenechte se opít rohlíkem, chtějte konto skutečně bez poplatků

Některé banky na to jdou od lesa, běžný účet zdarma u nich získají jen ti klienti, kteří si ho řádně zaslouží. Většinou je nutné tak splnit jednu či více podmínek, tou nejčastější je nechat si posílat na konto pravidelně každý měsíc výplatu v určité výši, někdo požaduje alespoň 7 000 Kč, jiný zas 15 000 Kč. Pokud máte jeden účet a jste zaměstnaný, pak podmínku není těžké splnit, ten, kdo jich má ale více, může mít potíže. 

Mezi další časté podmínky patří například alespoň jedna platba kartou nebo sjednání bankovního produktu navíc. Opět může nastat problém u klientů, kteří si plánují, že si budou na účet peníze pouze spořit, nikoliv je vybírat. Avšak v tomto případě je lepší vsadit na spořicí účet, kde úspory neleží jen tak ladem, ale jsou úročeny. 

Kdo hledá, ten najde. Jak získat účet zdarma?

V portfoliu bank samozřejmě účty zdarma nechybí, nejčastěji se ale jedná například o dětské konto nebo účet pro studenty, což nejsou produkty určené pro klienty starší generace. I tato konta jsou ale bez poplatku pouze za předpokladu splnění předem stanovených podmínek.

Vypadá to, jako by účet zdarma neexistoval. Omyl, skutečně existují finanční instituce, jako jsou třeba mBank, Equa bank nebo Air bank, které poskytují účet téměř zdarma. Některé si neúčtují ani korunu navíc za žádnou transakci, jiné zpoplatňují například jen výběry z cizích bankomatů, okamžitou platbu nebo příchozí a odchozí SEPA platby v eurech.

Běžný účet zdarma není utopie, zapotřebí jen je hledat, porovnávat a vybírat. Na druhou stranu ne vždy je nutné lpět na nulových poplatcích, i zpoplatněná jedna či dvě služby nemusí být totiž na škodu, možná totiž zjistíte, že právě ty ani nevyužijete. 

Odejděte ke konkurenci a získejte účet zdarma

Pozor, v tuzemsku existují i banky, které účet zdarma poskytují jen vybraným klientům, a to většinou těm, kteří chtějí odejít. Obvykle se jedná o dlouhodobé zákazníky, kteří už nechtějí platit poplatky, proto se rozhodnou jít k levnější konkurenci. V takové situaci banka občas couvne a nabídne klientovi ve snaze si ho udržet účet zdarma na dobu určitou. Jakmile ale služba bez poplatků pomine, začne banka mnohdy bez jakéhokoliv povšimnutí vše účtovat. Je proto dobré si finance vždy řádně ohlídat a čas od času se ujistit, že nedošlo ke změně podmínek.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení