RPSN je důležitější než úrok

27.08.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Co je to zkratka RPSN? Otázka, která se dříve často objevovala ve znalostních televizních soutěžích, avšak správnou odpověď znal málokdo. I přestože naše finanční gramotnost roste, stále se najdou tací, kteří nad RPSN tápou. Jedni nevědí, co změť písmen značí, druzí kroutí hlavou nad významem. Co je RPSN a proč je u půjček tato sazba tolik důležitá?

RPSN je roční procentní sazba nákladů a vyjadřuje to, za kolik si peníze půjčujeme. Uvádí se stejně jako úroková sazba v procentech za rok a ukrývá v sobě kromě úroku všechny poplatky, které se k úvěru vážou, například tedy:

  • poplatek za uzavření smlouvy,
  • poplatek za vedení úvěrového účtu,
  • poplatek za správu úvěru,
  • poplatek za transakci.

Roční procentní sazba nákladů musí být uváděna u všech úvěrových produktů, a to ať už vás zajímá bankovní či nebankovní půjčka, nenechte se proto opít rohlíkem a vždy chtějte hodnotu tohoto parametru znát.

Jak spočítat RPSN?

S RPSN se nemusíte pouštět do žádných složitých výpočtů. K tomu, abyste zjistili, zda vás úvěr vyjde draho či nikoliv, vám postačí znát základní poučku. Čím vyšší je hodnota RPSN, tím dražší je úvěr. Platí tedy to samé jako u úrokové sazby. 

Než se trápit se výpočtem, raději věnujte čas porovnávání. Pamatujte, že výše RPSN nikdy nemůže být nižší než úrok, tyto dvě hodnoty se mohou maximálně rovnat, pokud tomu tak je, pak na poplatcích nezaplatíte ani korunu navíc. Je-li ale RPSN mnohonásobně vyšší než úroková sazba, je dobré zbystřit, s úvěrem totiž bude nejspíš spjata celá řada vysokých poplatků. I tu nejvýhodnější půjčku s nulovým úrokem tak může prodražit vysoká roční procentní sazba nákladů.

Ani RPSN není všespásná. S čím vám sazba nepomůže?

Součástí roční procentní sazby nákladů jsou sice poplatky související s úvěrem, avšak ne všechny. Pozor proto dejte na náklady, které vám půjčku prodraží, ale v RPSN se nepromítnou. Jedná se například:

  • o kolek na katastrálním úřadu,
  • o odhad nemovitosti,
  • o pojištění úvěru,
  • o poplatek za odchozí platbu na běžném účtu. 

Rychlá půjčka bez rozmýšlení a s unáhleným rozhodnutím se nemusí vyplatit. Porovnat jen roční procentní sazbu nákladů tedy nestačí, dobré je pracovat i s dalšími faktory.

Někdy je navíc zapotřebí se pouze na výši RPSN neupínat, všespásná sazba není ani u drobných úvěrů a mikropůjček. V těchto případech může hodnota být v tisících, přesto to ale neznamená, že by vás úvěr vyšel natolik draho. Krátká doba splatnosti výši sazby velmi zkresluje, půjčujete-li si tak peníze na krátkou dobu, je vhodné kromě porovnávání RPSN použít i selský rozum. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení