Co vše byste měli vědět o americké hypotéce?

01.09.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Potřebujete půjčit větší objem finančních prostředků s dlouhodobou splatností? Přejete si naprostou volnost při využití půjčených financí? Disponujete nemovitostí, kterou můžete ručit? Pak právě pro vás bude vhodná americká hypotéka. Co vše je ale dobré o tomto úvěru vědět ještě před podpisem smlouvy?

Jaký je rozdíl mezi americkou hypotékou a klasickou hypotékou?

Americká hypotéka má s klasickou hypotékou na bydlení jedno společné, a to zajištění úvěru zástavním právem. Bez nemovitosti se tak neobejdete ani tehdy, pokud americkou hypotékou budete financovat koupi vozu, studium v zahraničí nebo drahou dovolenou. Zároveň ji ale stejně jako běžný úvěr na bydlení můžete použít také na pořízení nemovitosti, pozemku i rekonstrukci domu. V tomto případě se meze nekladou, americký typ úvěru je totiž v podstatě neúčelová půjčka. Otázku „Na co půjčku potřebujete?“ v bance neuslyšíte. 

Jaká je doba splatnosti?

Kromě neúčelovosti je výhodou u americké hypotéky její dlouhodobost, splácet ji lze až 25 let, díky tomu je možné si splácení rozvrhnout do delšího časového úseku a měsíční splátky nastavit tak, aby vyhovovaly vašemu domácímu rozpočtu.  

Jaký úrok banky nabízí?

Benevolentnost americké hypotéky vede k vyššímu úroku, průměrnou úrokovou sazbu 2,15 %, která aktuálně na hypotečním trhu panuje, tak rozhodně nečekejte. Banky obvykle nabízí 3 až 4% sazbu, v rámci konkurence se rozhodně vyplatí srovnat hypotéky a vybrat pro vás tu nejlepší. Při výběru ale nelpěte pouze na nízkém úroku, zajímejte se také o RPSN, dobu splatnosti a další parametry, které vám napoví o výhodnosti půjčky. 

Jak lze čerpat peníze u americké hypotéky?

Americká hypotéka se často stává vhodným řešením, nechce-li klient čerpat úvěr postupně, peníze totiž banka poskytne dlužníkovi najednou, což u klasické hypotéky na bydlení neplatí. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že výše LTV dosahuje obvykle jen 70. Znamená to tedy, že banka vám půjčí maximálně 70 % z hodnoty nemovitosti. I proto je dobré nepodcenit vypočítání hypotéky a ujistit se, že vám suma vystačí a že ji zvládnete splatit. 

Pozor, americká hypotéka vás může připravit o střechu nad hlavu!

Americká hypotéka je velmi benevolentní půjčkou. Využít ji lze skutečně na cokoliv. Půjčit si můžete 100 000 Kč s dobou splatnosti 5 let na koupi ojetého vozu, nových spotřebičů nebo na zaplacení školného. Stejně tak je ale možné v rámci americké půjčky získat 5 000 000 Kč s dobou splatnosti 20 let na pořízení rodinného domu. 

Možností, jak s americkou hypotékou naložit, je celá řada. Stále tu ale visí strašák v podobě zástavy nemovitosti. Půjčka by rozhodně neměla být sjednávána jen z rozmaru, pamatujte, že dáváte všanc střechu nad hlavou, ještě než tak podepíšete smlouvu, dobře si vše rozmyslete a spočítejte. Úvěruschopní musíte být nejen nyní, ale i za dvacet let.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení