Lidé hledají levnější auta. Ojetiny rostou na ceně

15.04.2021 | , Stario
Komerční sdělení


Pandemická situace v České republice výrazně zamíchala kartami v oblasti nákupu vozidel. Ekonomické dopady jsou značné. Lidé dnes více než dřív volí ojetý vůz před novým a i v případě ojetin dávají přednost těm levnějším. Plánované investice v nákupu ojetého auta se snížily v průměru o 50 tisíc korun. 

V loňském roce se mezi nejprodávanější ojetá auta zařadila vozidla s dieselovými motory o průměrném stáří 9,5 roku a 162 000 najetými kilometry. Přičemž průměrná cena ojetin v ČR loni stoupla o 5 % na 234 900 Kč.

Levnější vozidlo znamená levnější pojištění

Na levné ojeté vozy lze sjednat i levnější havarijní pojištění a povinné ručení, což významně uleví rozpočtu. Jedná se sice o administrativu navíc, ovšem úspory za tento úkon nebudou zanedbatelné. Původní povinné ručení lze vypovědět dle vzoru výpovědi povinného ručení

Pro výpočet pojištění lze využít kalkulačky na 123ruceni.cz, která nabízí nejlevnější pojištění na trhu. Za sjednání havarijního pojištění online je poskytována sleva, což je další úlevnou položkou často napjatého rozpočtu. 

Obrázek: Dobré havarijní pojištění je základ. Vyplatí se porovnat poskytovatele a výběr neuspěchat. Zdroj: Pexels

Kvůli vládním opatřením a následným uzavíráním autobazarů a prodejen klesl prodej ojetin o přibližně 50 000 na 707 000 a průměrná doba prodeje se prodloužila na 100 dní (meziroční nárůst 15 dní). Zákazníci si zánovní vůz vybírají déle. Zajímá je důkladná historie vozidla a než aby přeplatili, raději si počkají na levnější vůz. 

Lidé nechtějí investovat do oprav. Vyčkávají na kvalitní vozy

Kvalitní auto je pro uživatele důležité, a to z obav o budoucí nejisté příjmy. Chtějí jistotu spolehlivého vozu bez nutnosti častých oprav a nákladné údržby. Technický stav vozidla hraje významnější roli než dříve. 

Mezi rizika nákupu ojetého vozidla standardně patří stáčení tachometru směrem dolů, zatajená havárie či umělé omlazování auta neboli uvádění novějšího data výroby. 

I proto řada zájemců volí před prostředníkem v podobě autobazarů raději nákup ojetého vozu na doporučení od známých. V takovém případě je potřeba pohlídat si veškerou legislativu a přepis vozidla, s čímž se pojí dané zákonitosti a pravidla. 

Obrázek: Před nákupem nových aut jsou upřednostněny ojeté vozy. Lidé kvůli pandemii přišli o příjmy i úspory a jsou v budoucích investicích opatrnější. Zdroj: Pexels

Důvod nákupu ojetého vozidla před novým je čistě ekonomického rázu. Snížení rizika nákazy covidem 19 v nákupech víceméně nehraje roli. Je rozhodující jen pro zanedbatelné procento zákazníků. Díky poptávce po trávení volného času individuálně a na vlastní pěst výrazně stoupl zájem o vozidla s větším zavazadlovým prostorem, což se projevilo nákupem vozů kombi a SUV.

Loňský pandemický rok přinesl novinku také ve způsobu nákupu vozidel. Čeští zákazníci se v loňském roce naučili nakupovat ojetá vozidla online. Zatímco před lockdownem 2020 se online prodej pohyboval v jednotkách, nyní zájem o virtuální druh nákupu projevují tisíce lidí.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení