Jak nejlépe zabezpečit své peníze na dovolené nebo při placení kartou na internetu?

31.05.2021 | , Fio banka
Komerční sdělení


Plánujete v létě vyrazit k moři nebo snad pomalu přicházíte na chuť nakupování na internetu? Pak by vám nemělo utéct pár novinek, s kterými se lze zaručeně vyhnout komplikacím při placení kartou online nebo výběrech z bankomatů v zahraničí.


S postupným prosazováním bezkontaktních transakcí v každodenním životě získávají na důležitosti témata týkající se zabezpečení financí. V souvislosti s tím představila česká Fio banka svým klientům nové, zatím nejširší možnosti nastavení a zabezpečení platebních karet i kreditek na trhu.

Klienti si mohou snadno prostřednictvím Internetbankingu předem zablokovat různé typy transakcí. Tak například se lze předem vyvarovat nevýhodným výběrům hotovosti v zahraničních bankomatech nebo na platbám na terminálech, které nabízejí dynamický převod kurzu (DCC).
„Tato směna sice na první pohled vypadá lákavě, protože je zákazníkovi zobrazená částka v měně, ve které je účet vedený, avšak směnný kurz je obvykle v zákazníkův neprospěch. Nyní se této nevýhodné konverzi lze vyhnout předem,“ dodává Jan Bláha, obchodní ředitel Fio banky. 

Dále si lze jednoduše zablokovat výběry v zahraničích bankomatech, kde provozovatel účtuje poplatky za využití bankomatu nerezidentem. Obdobně lze minimalizovat riziko zneužití karty v případě krádeže platebních údajů na internetu nebo při tzv. skimmingu, kdy v podstatě dojde ke zkopírování karty, s kterou pak bez vědomí klienta někdo platí nebo vybírá na druhém konci světa. Jedním z nových preventivních nástrojů, jak svou kartu ochránit, je tzv. geoblokace, díky které si zákazník může zvolit země nebo rovnou celé kontinenty, kde si nepřeje, aby bylo možné kartou fyzicky platit.

Nabídka transakcí, které lze v Internetbankingu zablokovat.

Fio banka zároveň přináší klientům možnost zablokovat platby bez dodatečného ověření 3D Secure nebo platby u zvolených obchodníků. V takové variantě nepůjde kartou platit v online obchodech, ve kterých si to klient nepřeje. Rodiče tak například mohou svým dětem zablokovat nákupy různých doplňků do počítačových her. Takový nástroj rozšiřují možnosti nastavení účtu pro děti, nad kterým mají rodiče neustálou kontrolu. Starším rodičům pak lze pomoci při nastavení black listu online obchodníků, kde se při troše nepozornosti lze snadno napálit. 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení