Jak investovat do kryptoměn jako začátečník - návod krok za krokem

08.09.2021 | , Stario
Komerční sdělení


Kryptoměny se za poslední roky vyprofilovaly jako velice zajímavý investiční nástroj. Mnohým se již podařilo získat díky virtuálním měnám neuvěřitelné bohatství, avšak najdou se i tací, kdo na tomto poli naopak spoustu prostředků ztratili. Jak investování do těchto nových platidel funguje a jak si má začátečník počínat, aby na trhu s kryptoměnami uspěl?

Snad každý někdy slyšel o bitcoinu - nejznámější a zároveň nejstarší kryptoměně, která spatřila světlo světa v roce 2009. Dle průzkumů 8 % Čechů již do kryptoměn zainvestovalo, jak investice do bitcoinu a jiných kryptoměn funguje?


Investice do kryptoměn


Od vzniku bitcoinu se však na trhu objevila celá řada dalších virtuálních měn, které si dozajista zaslouží pozornost investorů. Podrobné informace o jednotlivých kryptoměnách nabízí např. portál Hardyn.cz.

Ačkoliv jsou kryptoměny poměrně riskantním aktivem, neměli by před nimi investoři přivírat oči. Kryptoměny mohou posloužit jako velmi zajímavé obohacení portfolia s potenciálem obrovského zhodnocení peněz.

Investování do kryptoměn navíc zdaleka není tak složité, jak se může na první pohled zdát. Ještě snazší je pak pro ty, kdo mají zkušenosti s investicemi například do akcií či jiných aktiv. Přehled nad akciemi a návody pro jejich nákup lze najít např. na portálu Vpenize.cz.


Kryptoměny se vyznačují značnými cenovými výkyvy.

Jak tedy začít investovat do kryptoměn? To je přehledně vysvětleno v tomto návodu.


Než se začne investovat


Ti, co přemýšlí, jak koupit a prodat bitcoin či jiné kryptoměny, by měli jako první věc věnovat pozornost uložení kryptoměn, které poskytne dostatečnou ochranu.

Není pochyb o tom, že nejjednodušším a zároveň nejbezpečnějším řešením je pořízení takzvané kryptoměnové peněženky

Krypto peněženka je počítačový software (případně aplikace v telefonu) umožňující přechovávání jednotek virtuální měny. Představuje tak v podstatě ekvivalent bankovního účtu.

Eventuelně je také možné obstarat si hardwarovou peněženku. Pořízení krypto peněženky je v každém případě logickým prvním krokem pro všechny, kdo to s kryptoměnami myslí vážně.


Krypto peněženka je zcela zásadní pro bezpečné uložení kryptoměny.


Jak investovat na online burze


Internetové burzy představují zdaleka nejoblíbenější místo pro nákup kryptoměn. Investování na burzách je zcela intuitivní - zde je popsáno krok za krokem:

  1. založení uživatelského účtu - vše probíhá z pohodlí domova, stačí jen vyplnit základní údaje a (ve většině případů) ověřit svou totožnost naskenováním dokladu totožnosti
  2. převedení peněžní částky na investiční účet
  3. samotný nákup kryptoměn

Celý proces je velmi rychlý; jediné zdržení může způsobit ověřování dokladů totožnosti a čekání na uskutečnění bankovního převodu - vše se každopádně stihne v řádu několika dnů.

Co se může začínajícím investorům jevit složité je výběr té správné burzy. Na trhu figuruje spoustu hráčů a rozhodnout se tak vůbec nemusí být lehké.

Proto je důležité věnovat pozornost především těmto zásadním kritériím:

  • kurz - u některých burz je výhodnější než u jiných
  • měna - ideální je burza umožňující směnu za české koruny (odpadá tím placení za konverzi)
  • poplatky - ty se s investováním na burze bohužel pojí, všude však dosahují jiné výše
  • ověření identity - investovat na burze, která jej nevyžaduje, může být rizikové

Investování na burze je velmi přímočaré a nenáročné a představuje tak ideální volbu nejen pro nováčky ve světě kryptoměn. Níže je ve stručnosti uvedeno několik alternativ. 


Obchodování na burze je nejčastějším způsobem investování do kryptoměn.


Bitcoinmaty


Zájemci o koupi bitcoinu se mohou vypravit k některému z bitcoinových bankomatů, jichž po České republice rozmístěno několik desítek.

U bitcoinmatu, který připomíná klasický bankomat, investor pouze zaplatí požadovanou částku a bitcoiny se mu připíší na jeho peněženku. Bitcoinmaty mimoto umožňují i prodej bitcoinů.


Nákup od držitelů


Kryptoměny lze nakupovat také přímo od ostatních investorů. Ti se sdružují ve specializovaných skupinách a komunitách na sociálních sítích. 

Existují také internetové platformy přímo určené ke směně virtuálních měn mezi investory. Jednou z nich je například LocalBitcoins.com.

Popularita přímého nákupu je však rozhodně za svým vrcholem. Tento způsob investování není v dnešní době příliš obvyklý a důvodem jsou především vesměs nevýhodné kurzy.


Směnárny


Směnárny jsou patrně nejjednodušší a nejrychlejší volbou při nákupu kryptoměn. Fungují podobně jako burzy, avšak často ani nevyžadují registraci. V porovnání s burzami se tu nicméně investor setká s mnohem vyššími poplatky.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení