Novinka od NEY: Spořicí účet s úrokem 4 % ročně

25.04.2022 | , NEY spořitelní družstvo
Komerční sdělení


Zvyšování základních sazeb ze strany České národní banky po období určité letargie rozhýbalo trh spořicích účtů. S dalším depozitním produktem tak přišlo i NEY spořitelní družstvo. Klienti si mohou v nabídce finančních domů, které se předhánějí, aby přinesly co nejlepší úroky a podmínky, vybrat z široké škály produktů, jak zhodnotit ušetřené peníze.

Turbulentní vývoj na českém trhu v oblasti financí znamená pro střadatele stále více možností, jak naložit s ušetřenými finančními prostředky. Rozšířit svoji už tak zajímavou nabídku depozitních produktů se rozhodlo i NEY spořitelní družstvo a nově svým klientů nabízí výhodný spořicí účet.

„Spořicí účet obohatí naši nabídku o produkt krátkodobého ukládání a zhodnocování peněz. Umožní nám flexibilně reagovat na vývoj situace a operativně upravovat výši úrokové sazby pro zhodnocení,“ vysvětluje záměr Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva.

Spořicí účet je možné založit s minimálním vkladem 20 000 korun a výpovědní lhůta činí 1 měsíc. Peníze jsou přitom úročeny sazbou 4 % ročně. A ze zákona se na takto uložené peníze vztahuje pojištění do výše ekvivalentu 100 000 euro, tedy přibližně 2,5 miliónu korun.

„Zatímco u termínovaných vkladů jsou finance vázány po celou dobu trvání smlouvy a jejich předčasná výpověď je sice možná, ale pro klienty ne příliš výhodná, spořicí účet jim umožňuje v případě potřeby flexibilnější nakládání s uspořenými financemi. Domnívám se, že jde o produkt, který osloví například rodiny s dětmi nebo mladé páry, jimž se mohou finanční nároky náhle změnit z různých důvodů. Peníze, které se jim daří spořit a které na svoje využití teprve čekají, mezitím nemusejí ztrácet svoji hodnotu,“ dodává Hartl.

Rozhodně však nejde o investici a v nejbližší době nemůžeme počítat s tím, že by úroky ze spořicích účtů pokryly inflaci. „Jde tak spíše o eliminaci dopadů inflace, a to pouze pro vklady ve výši pohotovostní rezervy. Ta by měla obecně dosahovat částky okolo tří až šesti měsíčních výdajů domácnosti,“ uvádí Hartl.
Při výběru spořicího účtu je nutné se vedle úrokové sazby zaměřit i na podmínky produktu.

„Nejvyšší úrokové sazby bývají často podmíněny takzvaným pásmovým úročením. Tedy minimálním a hlavně maximálním vkladem. Daný poskytovatel pak například výhodně zhodnocuje pouze vklady do 250 tisíc korun, ale nad tuto hranici nedostanete téměř nic. Naproti tomu jiná banka či záložna může nabízet na první pohled méně atraktivní úrok, ovšem bez omezení výše vkladu. Ve výsledku se tudíž více vyplatí varianta druhá,“ vysvětluje Hartl.

Největší rozdíl mezi uložením peněz v bance a v družstevní záložně spočívá v členském vkladu. „Ten činí deset procent z obnosu, který vám záložna zhodnocuje,“ vysvětluje Hartl a současně dodává, že na členský vklad lze pohlížet také jako na investici.

Spořicí účet tak jednoznačně dokonale doplňuje celou škálu depozitních produktů záložny. Ta již šestým rokem vévodí žebříčkům díky nejvýhodnějším sazbám u termínovaných vkladů a stejné ambice má i v případě spořicích účtů.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení