Jak zjistit, jestli si na mě někdo nevzal půjčku?

27.04.2022 | , Adobe Stock
Komerční sdělení


Ztráta dokladů může znamenat nejen starosti s vyřizováním nových, ale také nepříjemnosti v podobně jejich zneužití.

V případě ztráty občanského průkazu totiž hrozí, že si na vaše údaje může vzít někdo klidně i půjčku nebo dokonce půjčky. Jak zjistit, zda se tak nestalo?

Ztráta dokladů vás může přijít draho

Na svou peněženku byste si měli dávat dobrý pozor. Nenechávat ji v autě nebo nehlídané v odložené kabelce. Ideální je nosit své doklady a platební karty separátně, abyste případně neztratily všechno najednou.

Peněženku ale může někde zapomenout každý z nás. Jakmile se tak stane, je třeba jednat rychle a vše co nejdříve nahlásit na policii, případně na příslušný městský nebo obecní úřad s rozšířenou působností. Informace o ztrátě dokladů se následně zadá do veřejně přístupné databáze neplatných dokladů. To vás pak chrání proti jakýmkoliv závazkům z podvodně uzavřených smluv. Podvodníci mohou oslovit nejen banky napřímo ale klidně i srovnávač půjček.

Co dělat v případě zneužití osobních údajů?

Bohužel skutečnost, že si na vás vzal někdo půjčku, často zjistíte až ve chvíli, kdy na vaše dveře zaklepe exekutor, protože neplatíte splátky, o kterých ani nevíte. Dalším nepříjemným překvapením může být obsílka s tím, že máte uhradit dlužnou částku. V žádném případě takový dopis nevyhazujte a celou věc začněte aktivně řešit. Pokud se chcete ochránit online proti zneužití údajů, tak určitě používejte prověřený antivirus.

Jak postupovat, pokud někdo zneužil vaše údaje?

  • Neprodleně kontaktujte danou věřitelskou společnost.
  • Prokažte, že jste půjčku neuzavřeli vy, ale někdo jiný. Poslouží vám k tomu doložení vaší e-mailové adresy, telefonního čísla nebo skutečnost, že jste peníze na váš účet nikdy neobdrželi.
  • Podejte na policii trestní oznámení na neznámého pachatele.

Prověřte registry dlužníků

Pokud byli podvodníci úspěšní a uzavřeli na vaše jméno jednu půjčku, je pravděpodobné, že to zkoušeli víckrát. Proto se obraťte na registry dlužníků, zda v nich nenajdete vaše jméno. Zde máte hned několik možností.

SOLUS

Na stránkách www.solus.cz můžete o výpis zažádat elektronicky, SMS zprávou nebo písemně. Kromě výpisů na nich lze zjistit i informaci o ztracených či odcizených dokladech. Registry slouží především proto, aby si dlužníci nemohli brát další půjčky mimo takzvaných nebezpečných půjček pro dlužníky.

Bankovní a Nebankovní registr

Bankovní (www.cbcb.cz) a Nebankovní registr (www.cncb.cz) je další možností, jak zjistit, zda někde nedlužíte, aniž byste o tom věděli. Zažádat o výpis můžete osobně na Klientském centru na Praze 4, poštou nebo online.

CERD

Centrální registr dlužníků České republiky není příliš důvěryhodným zdrojem a mnoho institucí mu ani neposkytuje svá data o dlužnících. Navíc informace, které se zde dozvíte, jsou veřejně dostupné například v insolvenčním rejstříku. Tomuto zdroji je tedy dobré se spíše vyhnout.

Centrální evidence exekucí

Na stránkách www.ceecr.cz můžete požádat o výpis online nebo poštou.

Insolvenční rejstřík

Na webu insolvencni-rejstrik.cz můžete snadno a zdarma vyhledávat pomocí IČO nebo rodného čísla. Najdete zde podané i schválené návrhy na insolvenční řízení. Tento registr se vám může hodit i v případě, že například pronajímáte byt.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení