Jak vybrat nejlepší účet pro studenty

19.05.2022 | , Česká spořitelna
Komerční sdělení


Studentské účty nabízí téměř každá banka. Ale ne všechny účty pro mladé jsou stejně výhodné. Při zakládání účtu se určitě nechcete zdržovat zbytečným papírováním. Naopak hledejte takový účet, který si založíte jednoduše a třeba i bez potvrzení o studiu. Podívejte se na základní kritéria, která by měl splňovat nejlepší studentský účet. 

 

Hlavní výhody studentského účtu: Vedení zdarma a založení i bez potvrzení o studiu

Jako první vás určitě zaujmou poplatky spojené s vedením účtu. Studentský účet banky přizpůsobují potřebám mladých lidí a proto chtějte takový, za který nemusíte nic platit. Při výběru účtu si pohlídejte, jestli je účet skutečně zdarma, nebo jen při splnění určitých podmínek – například minimálně zůstatek nebo pravidelné měsíční příjmy v určité výši. 

Chcete si založit studentský účet i bez potvrzení o studiu? Třeba u České spořitelny to není žádný problém. Pro studenty jsou k dispozici dva výhodné účty, které si založíte bez zbytečného papírování. Nemusíte dokládat potvrzení o studiu, stačí se prokázat dokladem totožnosti. Ten ověří váš věk a studentský účet můžete se všemi jeho výhodami využívat až do 28 let

A můžete si vybrat, jestli chcete založit učet online nebo na pobočce. V obou případech vám založení účtu zabere pár minut a můžete ho hned začít využívat. K účtu také dostanete zdarma debetní kartu i virtuální platební kartu, kterou si snadno nahrajete třeba do mobilní peněženky Google Pay nebo Apple Pay. 

Co potřebujete k založení studentského účtu:

  • Minimální věk 18 let.
  • Doklad totožnosti (při zakládání účtu online si připravte dva doklady).

Všechno potřebné vyřídíte klidně v aplikaci na mobilu 

Kvůli každé drobnosti určitě nechcete chodit na pobočku. Studentský účet byste měli jednoduše spravovat přes uživatelsky přívětivé internetové bankovnictví. Pokud trávíte více času na mobilu, tak si vyberte takovou banku, která nabízí i přehlednou mobilní aplikaci

Co zvládnete se studentským účtem v mobilním bankovnictví: 

  • Zjistíte zůstatek na účtu.
  • Získáte přehled o všech příchozích i odchozích platbách.
  • Nastavíte si trvalé příkazy, vytvoříte šablony pro platby.
  • Upravíte si limity pro platby i výběry hotovosti.
  • Zablokujete ztracenou debetní kartu a rovnou si zažádáte o novou.
  • Vytvoříte si virtuální kartu nebo jednorázovou kartu pro bezpečné platby na internetu.
  • Sjednáte si na pár kliknutí další služby – například spořicí účet, cestovní pojištění, kreditní kartu. 

Výběry hotovosti zdarma a bankomat na každém rohu  

Na co se při sjednávání studentského účtu často zapomíná jsou výběry z bankomatů. I když převážně platíte kartou, občas se hodí mít u sebe i hotovost. A určitě nechcete zjistit, že vaše banka má jeden bankomat a ještě k tomu na druhém konci města. 

Nejširší síť bankomatů nabízí Česká spořitelna. Aktuálně jich má po celé republice více než 1 700. Takže máte jistotu, že kamkoli přijedete, jednoduše vyberete peníze. S každým jejich studentským účtem máte navíc výběry z bankomatů v Česku zdarma. Se studentským Plus účtem můžete vybírat zdarma v bankomatech Erste i v zahraničí

Dalším vítaným bonusem jsou vkladové bankomaty. Jednoduše si tak na účet vložíte výdělek z brigády a další hotovost, aniž byste museli s každou bankovkou chodit na pobočku. 

Studujete v zahraničí? Chtějte platby a účet v eurech zdarma 

Co když se v průběhu studia chystáte vyjet na Erasmus nebo jiný studijní program do zahraničí? V takovém případě se hodí účet v eurech zdarma a možnost odesílat a přijímat platby v cizí měně zdarma. Pokud například dostáváte stipendium v eurech, nemusíte se tak obávat žádných poplatků za příchozí ani odchozí platby.  

Při častém pobytu v zahraničí se hodí také multiměnová funkce na kartě. Díky tomu můžete platit kartou v jiné měně než v českých korunách a to bez přepočtu na aktuální kurz. Rovnou se vám strhnou peníze například z eurového účtu. Všechny tyto výhody získáte s Plus účtem zcela zdarma

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení