Termínovaný vklad pomáhá v boji s inflací

24.05.2022 | , Adobe Stock
Komerční sdělení


Termínovaný vklad patří k oblíbeným spořicím produktům vhodným pro široký okruh zájemců. Nabízí dobré zhodnocení s nulovým rizikem ztráty vkladu. Úrokové sazby na termínovaných vkladech rostou a jejich zhodnocení začalo být opravdu zajímavé.

Peníze ležící na běžném bankovním účtu letos ve zvýšené míře znehodnocuje inflace. Není proto divu, že stále větší počet lidí hledá možnosti, kam se ziskem a za přijatelného rizika uložit peníze. Termínovaný vklad je spolu se spořicím účtem jedním ze základních finančních produktů, které umožňují snadné uložení a zároveň dobré zhodnocení volných financí. Je to ideální nástroj pro konzervativní investory, kteří nechtějí nést vyšší riziko poklesu hodnoty investice a své volné peníze investovat třeba do akcií. Termínovaných vkladů ale mohou využívat i zkušenější investoři jako konzervativní složku svého portfolia.

Termínovaný vklad nabízí dobré úročení

Na rozdíl od běžného spořicího účtu nabízejí termínované vklady lepší zhodnocení. Peníze však musíte mít uložené po celou smluvenou dobu. Ta může být různě dlouhá, například NEY spořitelní družstvo poskytuje termínované vklady s délkou uložení od 3 měsíců do 10 let.

Úročení termínovaného vkladu se obvykle odvíjí od jeho délky a výše uložené částky. Pokud si například u NEY spořitelního družstva uložíte částku ve výši do 500 000 Kč na rok, můžete se dostat na roční úrokovou sazbu 5,50 %. Úrokovou sazbu navíc NEY spořitelní družstvo garantuje po celou dobu trvání vkladu. „V dnešní nejisté a proměnlivé době naši střadatelé častěji sahají i po krátkodobých vkladech, aby měli peníze brzy opět k dispozici. Právě to reflektujeme a navýšili jsme sazby i na těchto typech produktů. Trh je navíc nyní – pokud jde o úrokové sazby – velice turbulentní. Není proto vyloučeno, že úrokové sazby termínovaných vkladů ještě navýšíme,“ uvádí Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva.

Termínovaný vklad můžete případně ukončit předčasně, připravte se ale na to, že v takovém případě přijdete o zhodnocení a nejspíš budete muset uhradit poplatek.

Termínovaný vklad je zkrátka dobrým spořicím nástrojem pro krátkodobé i delší uložení volných peněz s minimálním až nulovým rizikem ztráty. Navíc se na takové vklady vztahuje zákonné pojištění do výše 100 000 EUR. Jedná se tedy o bezpečné zhodnocení peněz.

Nové sazby u Termínovaného vkladu NEY spořitelního družstva platné od 23. 5. 2022

Počet měsíců nebo let

3 m

6 m

1 rok

2 roky

3 roky

4 roky

5 let

7 let

10 let

Vklad 0 až 500 000 Kč

Vklad od 500 000 Kč vč.

4,6 %

5,0 %

5,25 %

5,25 %

5,5 %

5,5 %

4,6 %

5,0 %

3,0 %

3,4 %

3,0 %

3,0 %

3,1 %

3,1 %

3,2 %

3,2 %

3,2 %

3,2 %

 

 

 

 

 

Standardní sazba p. a. – úrok připsaný na konci období vkladu.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení