Tipy, jak ušetřit na povinném ručení

07.06.2022 | , Pixabay
Komerční sdělení


Některé pojištění vozidla je dobrovolné, jinému se člověk ze zákona nevyhne. Vždy však platí, že každý chce mít kvalitní a přitom levné pojištění. Jak získat dobré povinné ručení za rozumnou cenu? 

Pojištění není položka, kterou by někdo platil rád. Obzvlášť v dnešní době, kdy ceny neustále stoupají. Povinné ručení však musí mít každé vozidlo, stejně jako například autolékárničku, reflexní vestu nebo výstražný trojúhelník. V opačném případě hrozí provozovateli vozidla tučná pokuta. 

Existují však způsoby, jak na povinném ručení ušetřit. Jak vybrat kvalitní povinné ručení za nejlepší cenu?

Srovnání povinného ručení se vyplatí

Není nic jednoduššího, než si na internetu vyhledat online srovnání povinného ručení. Jedná se o je efektivní, snadno dostupnou a rychlou cestu, jejímž výsledkem je peněžní i časová úspora.

Během pár minut člověk získá přehled o nabídkách nejlevnějšího povinného ručení

Sjednání pojištění online

Kdo využije srovnání povinného ručení, může pojištění rovnou uzavřít online. Nejen že nebude muset navštěvovat pobočku pojišťovny, především však ušetří na pojistném.

Pojišťovny totiž zpravidla nabízejí slevy ve výši 5 - 10% za sjednání pojištění online.

Jízda bez nehod

U povinného ručení platí základní pravidlo - kdo nebourá, málo platí. Pojišťovny totiž v podobě bonusů odměňují řidiče, kteří jezdí bez nehod. Ti platí nižší pojistné než ti, kteří bourají častěji. 

Dobrou zprávou je, že při změně pojišťovny se tzv. bezeškodní bonusy přenášejí k nové pojišťovně. 

Levnější pojistkou odměňují pojišťovny řidiče, kteří nebourají.

Zaplacení pojištění na celý rok

Nikomu se nechce jednorázově zaplatit několik tisíc, ovšem v případě povinného ručení se to vyplatí. Pojistné rozdělené do více plateb je totiž dražší, než pojistné zaplacené naráz. Roční platba povinného ručení tak zatíží rodinný rozpočet méně než čtvrtletní či pololetní.

Pravidelné přepočítávání povinného ručení

Hodnota pojištěného vozidla každý rok klesá, avšak málokdo to řeší. Běžně se tak stává, že provozovatelé vozidel pojištění přeplácejí. Proto je třeba každý rok provádět novou kalkulaci pojistného. 

S tím pomůže jednoduchá online kalkulačka pro výpočet povinného ručení. Pokud člověk narazí na lepší nabídku konkurenční pojišťovny, může podat výpověď stávající smlouvy a uzavřít nové povinné ručení.
 
Nesmí však zapomenout, že výpověď musí pojišťovně doručit nejpozději 6 týdnů před koncem smlouvy. Jinak se smlouva automaticky prodlouží. 

Ukončení povinného ručení

Posledním způsobem, jak za povinné ručení ušetřit, je vozidlo prodat. Pochopitelně to je řešení jen pro někoho. Například když se majitel vozidla rozhodne, že už nechce nebo nemůže autem dál jezdit, tak auto prodá. Kromě formuláře pro přepis vozidla musí řešit také ukončení povinného ručení.

Přepis vozidla na nového vlastníka je totiž nutné nahlásit pojišťovně. Povinné ručení zanikne v okamžiku, kdy majitel pojišťovně oznámí, že vozidlo prodal. Pojišťovna má právo na pojistné do konce měsíce, ve kterém pojištění zaniklo. Případný přeplatek za zbývající měsíce pojištěnému vrátí.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení