Spořicí účet u NEY spořitelního družstva dobře zhodnotí vaše úspory

02.08.2022 | , NEY spořitelní družstvo
Komerční sdělení


Spořicí účty nabízí dobrá zhodnocení vložených peněz a z dříve nezajímavého finančního produktu se tak stal dobrý spořicí nástroj. A to doslova pro každého. Spořicí účet u NEY spořitelního družstva nabízí roční úročení ve výši až 5,75 %. Se svými penězi přitom můžete v případě potřeby rychle disponovat.

Shutterstock.com

Zatímco dříve nabízely spořicí účty jen velmi malé zhodnocení uložených peněz, dnes je s rostoucími úrokovými sazbami situace úplně jiná. Výjimkou nejsou úrokové sazby okolo 5 % p.a. Banky se už tradičně drží s úrokovými sazbami spořitelních účtů níž, lepší zhodnocení nabízí spořitelní družstva, jako je právě NEY. Dá se tak říci, že spořicí účet NEY spořitelního družstva slouží k tomu, k čemu jsou tyto finanční produkty určené – tedy k dočasnému uložení volných peněz s lepším úročením, než byste dostali na běžném účtu. A to se v době dvouciferné inflace hodí.

Spořicí účet s úrokem 5,75 % p.a.

Úrokové sazby na spořitelních účtech rostou. Například NEY spořitelní družstvo nedávno zvýšilo úrokovou sazbu u svého spořicího účtu na 5,75 % p. a. „Peníze na běžných účtech ztrácí svou hodnotu s tím, jak se vyvíjí inflace. Spořicí účet umožňuje vliv inflace snížit, a navíc máte svoje peníze v případě potřeby rychle k dispozici,“ popisuje hlavní výhody spořicího účtu Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva. A dodává, že není vyloučené, že úroky na spořicích účtech ještě trochu porostou.

Dobrý úrok i likvidita

Velkou výhodou spořicích účtů je bezpečí uložených peněz. Vklady na spořicích účtech NEY spořitelního družstva jsou samozřejmě ze zákona pojištěny do výše 100 000 EUR. Na rozdíl od termínovaného vkladu se úrokové sazby na spořicích účtech mohou měnit směrem nahoru i dolů. V současné době ale úrokové sazby rostou nebo přinejmenším zůstávají stále vysoké.

Pozor také na pásmové úročení – nejlepší úroková sazba může být podmíněna minimálním, ale častěji spíš maximálním vkladem. Vždy se proto před sjednáním spořicího účtu pečlivě informujte o jeho podmínkách. Například spořicí účet u NEY spořitelního družstva je podmíněn minimálním vkladem ve výši 20 000 Kč.

Spořicí a běžné účty se odlišují. Základní vlastnosti jsou ale stejné

Do jaké míry se služby nabízené spolu s běžnými a spořicími účty liší, záleží hlavně na instituci, u níž máte spořicí účet sjednán. Banky i spořitelní družstva obvykle nakládání se spořicím účtem nějak omezují, omezení ale nejsou velká. Například k takovému účtu nedostanete platební kartu, nemůžete zde nastavit inkaso a banky mohou třeba omezovat počet účtů pro odchozí platby. Také převod peněz na běžný účet může trvat trochu déle. U NEY spořitelního družstva je výpovědní lhůta spořicího účtu jeden měsíc.

Různá omezení spořicí účet vynahrazuje zmíněným lepším úročením, které se v případě NEY spořitelního družstva už přibližuje šesti procentům ročně. Úroky se přitom připisují měsíčně. Spořicí účet je v současné době jeden z nejlépe dostupných a bezpečných finančních nástrojů, který pomáhá mírnit pokles hodnoty úspor v důsledku inflace. Může být proto vhodný třeba pro držení okamžité finanční rezervy domácnosti. Na rozdíl od termínovaného vkladu totiž můžete svými penězi v případě potřeby rychleji disponovat.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení