Jaké plastické operace proplácejí zdravotní pojišťovny?

22.08.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


I když je většina plastických operací hrazena z kapes klientů, najdou se i takové, které proplatí zdravotní pojišťovna. Jaké podmínky musí zájemce splnit?

S úhradou plastické operace prostřednictvím zdravotní pojišťovny souvisí mnoho vyšetření a administrativního zařizování. Které plastické operace jsou pojišťovnou propláceny?

Plastické operace hrazené pojišťovnou

Zdroj: Depositphotos

Proplacení plastické operace pojišťovnou ze zdravotních důvodů

Pojišťovny až na výjimky hradí pouze takové plastické operace, kdy fyzický nedostatek pacientů nepříznivě ovlivňuje i jejich zdraví. Kompletní přehled o tom, o jaké zákroky se jedná, a podmínky, které musí zájemce o operaci splnit, upravuje zákon o veřejném zdravotním pojištění v příloze č. 1.

Nezáleží ani na tom, u jaké pojišťovny je pacient registrován. Informace uvedené v zákoně platí pro všechny pojišťovny v ČR stejně. Při splnění podmínek hradí pojišťovny plastické operace v plné výši, a pacient se tak nijak na úhradě nepodílí.

Je ovšem nutné, aby středisko plastické chirurgie mělo s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu, což soukromé kliniky často nemají, a zákroky hrazené pojišťovnou se provádí zejména ve státních zařízeních.

Zmenšení nadměrných prsou (gigantomastie)

Je-li žena psychicky nespokojená s nerovnoměrností či malým objemem svého hrudníku, pojišťovna jí v takovém případě zákrok neproplatí a bude si jej muset uhradit ze své vlastní kapsy.

Jiná situace může nastat, když je žena nositelkou velkého poprsí, které ji omezuje v každodenním životě a ovlivňuje nepříznivě její zdraví. Konkrétně jde o takové případy, kdy velikost prsou způsobuje silné bolesti zad, přetížení krční a hrudní páteře. Při těchto obtížích je plastika proplacena tehdy, když bolesti nejdou zmírnit ani jinými dostupnými zdravotními metodami.

Zdravotní pojišťovna proplatí plastiku i tehdy, je-li ženě z důvodu onkologického onemocnění odebrán jeden, nebo oba dva prsy.

O tom, zda bude operace provedena na náklady pojišťovny, musí nejdříve rozhodnout revizní lékař dané pojišťovny na doporučení specialisty z neurologie, mamologie či ortopedie.

Plastická operace provedená ze zdravotních důvodů je ženě vždy v celkové výši proplacena.

Tip: Zranili jste člověka. Jakou všechnu léčbu zdravotní pojišťovně zaplatíte?

Plastická operace uší (otoplastika)

Plastická operace uší je výjimkou, kdy zdravotní pojišťovna uhradí zákrok i na základě toho, kdy zájemce žádá o operaci z estetického důvodu. Je tu však jedna velká podmínka, zákrok je hrazen pouze dětem do 10 let. Není ani nutné posouzení revizním lékařem. Operace uší se proplácí pouze jedenkrát, další zákroky již pojišťovnou uhrazené nejsou.

Plastická operace očních víček (blefaroplastika)

Zdravotní pojišťovna proplatí za určitých podmínek také operaci očních víček. A to tehdy, když povislá kůže zabraňuje pojištěnci plnohodnotnému vidění. Zákrok musí doporučit specializovaný oční lékař a schválit revizní lékař pojišťovny.

Plastická operace nosu (rhinoplastika)

Jestliže je zájemce pouze nespokojený s tvarem svého nosu, který jej nijak neomezuje při jeho funkci, má u zdravotní pojišťovny smůlu. Zdravotní pojišťovna proplatí jen takové zákroky, které budou provedeny kvůli funkční poruše nosu, která ze zdravotního hlediska brání plnohodnotnému životu.

Na doporučení specialisty o proplacení zákroku pojišťovnou rozhodne revizní lékař i v tomto případě. Často se jedná o pacienty po úrazech, kterým jsou pomocí operace odstraněny poúrazové změny tvaru nebo funkčnosti nosu.


Čtěte také:

Jaké změny musíte ohlásit své zdravotní pojišťovně?

Co dělat, když vám má vypršet platnost průkazu pojištěnce anebo ho ztratíte?

Většina zubařů jednou bude bez smluv s pojišťovnami, míní stomatolog

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: Spotřebitel