Jak provést výpočet procent z ceny a zjistit průměr známek?

08.05.2023 | , Stario
Komerční sdělení


Ve škole jsme se naučili mnoho věcí, které nebudeme v běžném životě nejspíše nikdy potřebovat. Výpočet procent, například výpočet procent z ceny, se ale řadí k učivu, které ve svém životě použijeme mnohokrát. Když jsme u tématu školy, určitě se hodí znát i výpočet průměru známek, abychom věděli, jak si žák nebo student průběžně vede ve škole. Díky tomu bude mít před vysvědčením možnost ovlivnit svůj průměr známek.

Zdroj: unsplash.com, Artem Beliaikin

Jak provést výpočet procent

Výpočet procent používáme téměř denně. Kdo si zaznamenává své příjmy a výdaje, může si na konci měsíce pomocí výpočtu procent zjistit, kolik procent z příjmů se investovalo do potravin, jak velká část pokryla bydlení, náklady na auto atd. Výpočet procent z celku a výpočet procent z ceny je asi nejhojněji využívaný výpočet procent. Dále je možné využít ho pro rozdělení zisku po tom, co se provede výpočet zisku nějaké společnosti.

Výpočet procent se používá také u počítání daní. Jak provést výpočet procent z celku, když si chceme spočítat přesnou částku nějaké slevy? Pro lepší pochopení procent uvedeme příklad. Pokud obchod prodává automatický kávovar za 13.490 Kč a nasadí k němu 20% slevu, výpočet procent z celku bude následující. Základ je 100 %, což je v tomto případě cena kávovaru 13.490 Kč. Výše slevy je 20 %. Nejprve je důležité zjistit, kolik je 1 % z celku. 

Cenu kávovaru (číslo 13.490)  vydělíme číslem sto a získáme 134,9 (1 % z ceny 13.490). Nyní vynásobíme 134,9 (1 %) 20 (hodnotou 20% slevy). Získáme výsledek 2.698, což je výše slevy u automatického kávovaru. Po slevě se bude prodávat za 10.792 Kč. Výpočet procent může být někdy zdlouhavý. Naštěstí máme u sebe své chytré telefony, které obsahují kalkulačky s funkcí procent. Výpočet procent se dá vypočítat i pomocí trojčlenky.

Výpočet zisku a ztráty

Podnikatelé, firmy a společnosti využívají výpočet zisku a ztráty. Výpočet zisku nebo ztráty z podnikání se získává porovnáním výdajů a příjmů. Podnikatel, firma nebo společnost si nejprve spočítá celkové příjmy, následně sečte výdaje a tyto dvě čísla od sebe odečte. Přesněji řečeno od příjmu se odečtou výdaje. Záporné číslo je ztráta společnosti, naopak kladné číslo znamená pro společnost zisk.

Výpočet zisku je důležitý ekonomický ukazatel zohledňující skutečnost, jak je daná společnost úspěšná. Se ziskem se nakládá na základě dohody, většina podnikatelů zisk převádí dále jako investice, případně do nějaké formy spoření, aby tento zisk dále generoval peníze navíc. Také po výpočtu zisku se používá výpočet procent k rozdělení jednotlivých částí zisku na jednotlivé finanční úkony.

Pokud má společnost zisk ve výši 580.000 Kč, musí vynaložit 5 % ze zisku na investiční fondy. Nejprve se vypočítá 1 % ze základu 100 % (580.000). Číslo 580.000 se vydělí číslem 100 a výsledek je 5.800 (1 % ze 100 %). Vypočítané jedno procento vynásobíme číslem, které udává počet procent jako poplatek na investiční fondy, tedy číslo 5.800 × 5. Přesnou částku, kterou společnost převede na investiční fondy je 29.000 Kč.

Průměr známek a výpočet průměru

Průměr známek je pro žáky a studenty ohodnocením jejich snahy a dovedností ve škole. Proto v průběhu školního roku a před závěrečným vysvědčením žáci a jejich rodiče provádí výpočet průměru známek, aby mohli ovlivnit finální výsledek na vysvědčení. Výpočet průměru známek může být dvojí. Prvním výpočet průměru nastane, když mají všechny známky stejnou váhu, druhé počítání bude v případě, kdy jsou známky různé váhy.

Výpočet průměru známek stejných vah je snadný. Jednotlivé známky se sečtou a vydělí se počtem těchto známek. Opět uvedeme příklad: žák Adam má z českého jazyka známky 2, 1, 1, 3, 1, 2. Součet známek dá číslo 10, které dále vydělíme číslem 6 (počtem známek). Adamova známka vychází 1,66. Jestliže chce Adam výslednou jedničku, bude se muset hodně snažit a získat minimálně jednu čistou jedničku.

Jiný výpočet průměru nastává, když jsou známky jiné váhy. Tento výpočet se jmenuje vážený průměr známek. Pro prezentaci použijeme stejné známky, které měl Adam, a přiřadíme k nim váhu. Známka 2 s váhou 10, známka 1 s váhou 3, známka 1 s váhou 1, známka 3 s váhou 5, známka 1 s váhou 1 a známka 2 s váhou 5. Abychom dostali výpočet průměru známek, musíme nejprve sečíst součiny známek s odpovídající váhou a toto číslo vydělit součtem hodnot vah. 

Postup bude následující: (2×10) + (1×3) + (1×1) + (3×5) + (1×1) + (2×5) = 20 + 3 + 1 + 15 + 1 + 10 = 50. Součet hodnot jednotlivých vah je 25 (10 + 3 + 1 + 5 + 1 + 5). Finální výpočet průměru známek získáme, když číslo 50 vydělíme číslem 25. Žákovi by na vysvědčení vycházela čistá dvojka.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení