Úspora peněz za elektřinu a další důvody proč pořídit fotovoltaickou elektrárnu

10.05.2023 | , Internet Info
Komerční sdělení


Díky fotovoltaické elektrárně získáte určitou soběstačnost ve spotřebě elektrické energie. Protože si značnou část pro svou potřebu můžete vyrobit sami a tím snížit účty za elektřinu.  Kromě pozitivního vlivu na vaši peněženku je tu několik dalších důvodů proč pořídit fotovoltaiku.  

Zdroj: unsplash.com

6 důvodů proč dát fotovoltaice zelenou

Pokud se právě rozhodujete, zda jít do fotovoltaické elektrárny, nebo máte nějaké pochyby či obavy z pořízení, známe další důvody, které by vás mohli přesvědčit.

1. Udržitelný zdroj energie

Solární elektrárny obecně jsou obnovitelným zdrojem energie. Na rozdíl od elektráren na fosilní paliva neprodukují žádné emise skleníkových plynů ani jiné znečišťující látky. Tím pádem je fotovoltaika ekologičtější zdroj energie. 

2. Úspora financí

Veškerou energii, kterou díky FVE vyrobíte, také sami spotřebujete. Malá fotovoltaická elektrárna s menším bateriovým úložištěm vám dokáže pokrýt cca 70–90 % spotřeby rodinného domu, záleží jak moc jste energeticky nároční ve vaší domácnosti. Mnoho lidí si myslí, že fotovoltaické panely nevyrábí žádnou energii, když je zataženo. Opak je pravdou, vyrobené elektřiny je sice míň, ale nejde o úplnou nulu. I v chladných a oblačných dnech vám FVE bude elektřinu vyrábět.

3. Možnost financování z dotace

Možná se vám cena fotovoltaické elektrárny zdá vysoká, ale pořízení můžete financovat s pomocí dotace. Aktuálně lze stále čerpat podporu z programu Nová zelená úsporám, ale pozor už jen do 30. 6. 2023. Dotace dokáže pokrýt i 50 % nákladů. Na rodinný dům můžete čerpat až 200 000 Kč. Dotaci můžete získat na různé druhy FVE, platí, že čím výkonnější elektrárna tím vyšší bude dotace.

Zdroj: unsplash.com

4. Výpadek elektřiny vás nezaskočí

Fotovoltaická elektrárna s bateriovým úložištěm vás podrží v případě krátkodobého výpadku elektřiny. Baterie neutáhne úplně celý chod domácnosti, ale můžete si zálohovat vybrané okruhy se spotřebiči, které jsou choulostivé na výpadek elektřiny jako je například lednice s mrazákem apod. Pokud dojde k výpadku, tyto spotřebiče budou napájené z baterií fotovoltaiky.

5. Nižší závislost na elektřině ze sítě

Hybridní fotovoltaický systém vám umožní být méně závislí na elektřině ze sítě. Hybridní fotovoltaická elektrárna si vyrábí elektřinu sama, a pokud vyrobená elektřina nestačí, dojde k dokoupení z distribuční sítě. To vám zaručí větší samostatnost a nižší náklady než kdybyste čerpali vše ze sítě. 

6. Dlouhá životnost i možnost recyklace solárních panelů

Solární panely mají poměrně dlouhou životnost, řádově až desítky let a minimální potřebu údržby. Není nutné s nimi cokoliv dělat, pokud nedojde k jejich fyzickému poškození. Častým mýtem je nemožnost recyklace, ale z velké většiny se skládají z materiálů (sklo a hliník), které jsou běžně recyklovatelné. 


 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení