Jak na odškodnění při dopravní nehodě?

27.06.2023 | , Stario
Komerční sdělení


Všechny pojišťovny poskytují v rámci pojištění vozidla odškodnění v případě dopravní nehody. Toto odškodnění pomůže pokrýt účty za lékařskou péči, škody na majetku a další náklady spojené s nehodou. Jak na odškodnění při dopravní nehodě?

Zdroj: Shutterstock.com

Bez ohledu na to, o jak malou či velkou dopravní nehodu se jedná, je důležité podniknout některé standardní kroky k zajištění právní, finanční a osobní ochrany. Koneckonců následky dopravní nehody mohou trvat ještě dlouho po nehodě.

Proto je důležité vědět, jaké kroky má poškozený podniknout a na co má nárok. Následující článek přináší rady, jak získat odškodnění za autonehodu.

Co dělat při dopravní nehodě?

Dopravní nehoda není nic příjemného. Dokonce může mít vážné následky. Jak postupovat v případě dopravní nehody? Pokud není člověk při dopravní nehodě vážně zraněn, měl by zvolit co největší klid a postupovat s rozvahou.
 
Doporučuje se zapnout varovná světla, obléct si reflexní vestu a zabezpečit místo nehody - výstražným trojúhelníkem či jakkoli jinak. V případě zranění některého z účastníků nehody je třeba poskytnout první pomoc a ihned volat záchrannou službu a policii.
 
Pokud ke zranění sice nedošlo, avšak škoda převyšuje 100 tisíc korun, nebo se účastníci nedohodli na tom, kdo je viníkem, pak je rovněž nutné volat policii. Pokud je některým z účastníků cizinec nebo viník z místa nehody odjel, je rovněž potřeba policii volat.
 
Pokud účastníci nehody policii nevolají a na zavinění se dohodnou, vyplní protokol pojišťovny. Dále se doporučuje vše zdokumentovat nafocením na mobilní telefon.

Kdo zaplatí škodu při dopravní nehodě?

U dopravních nehod vstupují do hry pojišťovny. Každý provozovatel vozidla totiž musí mít ze zákona sjednané povinné ručení. Z tohoto se pak hradí škody, které provozem svého vozidla způsobí třetím osobám.
 
Kdo zaplatí škodu vzniklou při dopravní nehodě, závisí na tom, o jakou škodu a majetek se jedná. Pokud se jedná o škodu vzniklou třetím osobám, tedy těm, kdo nehodu nezavinili, pak tuto škodu zaplatí pojišťovna škůdce (viníka) z povinného ručení.
 
Pokud se jedná o škodu na vozidle samotného viníka, pak tuto mu zaplatí pojišťovna z jeho havarijního pojištění. Pokud ho sjednané nemá, musí škodu platit sám. Škody v případě dopravních nehod mohou být opravdu vysoké a k jejich zaplacení nemusí stačit ani úspory na spořicím účtu. A přestože může být úspora na spořicím účtu viníka velká, ani to nemusí stačit, protože ceny vozů a jejich opravy vyrostly v posledních letech o desítky procent. To jsou jen některé z důvodů, proč se doporučuje komplexní pojištění vozidla.

Kdo může žádat o odškodnění?

O odškodnění z povinného ručení může žádat každý, kdo byl dopravní nehodou poškozen, ať už na zdraví, nebo majetku, a zároveň dopravní nehodu nezavinil.
 
Nárok na odškodnění po dopravní nehodě má také pozůstalý po zemřelém při nehodě, pokud byl jeho manželem/manželkou, dítětem, sourozencem nebo osobou žijící se zemřelým ve společné domácnosti.

Jaké odškodnění lze žádat při autonehodě?

  • Pokud se člověk stal obětí dopravní nehody a utrpěl úraz nebo škodu na majetku, má široké spektrum nároků. Patří mezi ně nárok na odškodnění za:
  • bolestné
  • ztížení společenského uplatnění (trvalé následky)
  • ušlý zisk
  • psychickou újmu (duševní útrapy)
  • cestovné za lékaři
  • náklady spojené s léčením
  • náklady péče o nesoběstačného poškozeného
  • škodu vzniklou na vozidle

Poškozený musí všechny své požadované nároky prokázat, proto by si měl schovávat všechny účtenky a doklady související se vzniklou škodou.
Pokud chce poškozený získat co nejvyšší plnění za bolestné a trvalé následky, doporučuje se využít posudek od specializovaného znalce. Náklady posudku lze rovněž uplatnit u pojišťovny k úhradě.

Zdroj: Shutterstock.com

Jako odškodnění za dopravní nehodu lze kromě škody na vozidle žádat i bolestné nebo ušlý zisk.

Česká kancelář pojistitelů

Co dělat, když viník nehody odmítá sdělit údaje o své pojišťovně? V takovém případě se lze obrátit na Českou kancelář pojistitelů. Poškozené osoby, které mají nárok na náhradu škody vzniklé v důsledku dopravní nehody, mohou prostřednictvím informačního střediska České kanceláře pojistitelů zjišťovat údaje o odpovědnostní pojišťovně vozidla škůdce, jeho škodním zástupci nebo korespondenčním partnerovi.

Do formuláře na webu ČKP stačí zadat registrační značku vozidla a datum nehody. Následně se objeví informace, u které pojišťovny je vozidlo škůdce pojištěno. U této pojišťovny pak může poškozený uplatnit své nároky.
 
Další praktické tipy a informace nejen ze světa pojištění vozidel a dopravních nehod lze najít na portálu Vdenik.cz.

Kdy a jak nároky na odškodnění uplatnit?

Poškozený by měl s pojišťovnou viníka začít jednat co nejdříve. V případě, že viník neměl povinné ručení, může se poškozený obrátit na Českou kancelář pojistitelů, která poskytne plnění z garančního fondu.
 
Pojišťovně či ČKP je potřeba specifikovat, prokázat a doložit vzniklou škodu. Nakonec zašle poškozený pojišťovně číslo svého účtu vč. kódu banky, na který chce plnění zaslat. Pokud by pojišťovna odmítla plnit a už je poškozený smířený s tím, že peníze do jeho banky nedorazí, měl by se obrátit na advokáta nebo na specializované firmy, které se specializují na vymáhání škody z pojišťovny.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení