Dotace na tepelná čerpadla v roce 2023

01.08.2023 | , ACOND
Komerční sdělení


Snaha snížit náklady na vytápění domácnosti a chystaný zákaz neekologických kotlů na tuhá paliva – to jsou dva nejčastější důvody pro přechod ze starého zdroje tepla na tepelné čerpadlo. Jeho pořízení navíc podporuje i stát, také v roce 2023 můžete na nákup tepelného čerpadla získat dotace.

Zdroj: ACOND

Proč pořídit tepelné čerpadlo

Výhodou tepelného čerpadla je jeho velmi úsporný a ekologický provoz a zároveň minimální požadavky na obsluhu. Pro domácnost tak může přechod na tepelné čerpadlo znamenat i poměrně výrazné snížení nákladů na vytápění, případně ho lze napojit také na ohřev teplé vody. V závislosti na výši úspory se pak může investice i poměrně rychle vrátit.

Tepelné čerpadlo může vyjít i na (desítky/stovky) tisíc

Náklady na nákup tepelného čerpadla se mohou významně lišit v závislosti na jeho kvalitě. Odborníci doporučují raději investovat do lepšího přístroje, který dokáže přinést větší úsporu. „Podle našich zjištění se náklady na provoz tepelného čerpadla sníží oproti elektrokotli a elektrickému bojleru na třetinu. Pokud majitel platí za elektřinu 8 000 Kč měsíčně, klesnou mu roční náklady oproti současnému provozu o 64 000 Kč. Konkrétní návratnost opět závisí na mnoha okolnostech. Pokud majitel využil dotace, s tepelným čerpadlem ACOND se mu investice vrátí průměrně do čtyř let,“ vysvětluje Vojtěch Janoušek z ACONDu.

S dotačním programem ušetříte až 140 000 Kč

Při výměně starého zdroje tepla za tepelné čerpadlo typu vzduch-voda lze čerpat i v roce 2023 dotace. Z programu Nová zelená úsporám je možné získat příspěvek ve výši 80 000 Kč. Pokud bude čerpadlo využito také k ohřevu teplé vody, bude příspěvek činit 100 000 Kč a v případě kombinace také s fotovoltaickým systémem lze čerpat až 140 000 Kč. Maximální výše dotace je 50 % celkových přímých realizačních výdajů. V rámci kotlíkových dotací lze získat až 180 000 Kč, nejvíce však 95 % způsobilých výdajů.

Jaké dotační programy jsou k dispozici?

V roce 2023 jsou vypsány dotace na tepelné čerpadlo v rámci dvou programů a jsou omezeny na výměny neekologického topidla za tepelné čerpadlo. Nízkopříjmové domácnosti mohou žádat o příspěvek v rámci kotlíkových dotací, ostatní domácnosti mohou čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Nová zelená úsporám

Cílem programu Nová zelená úsporám je snižování emisí skleníkových plynů a jiných znečisťujících látek do ovzduší. Podporovaná opatření motivují majitele ke snižování energetické náročnosti obytných domů, využití obnovitelných zdrojů energie a realizaci energeticky úsporných opatření.

Kotlíková dotace

Kotlíkové dotace jsou programem vypisovaným Ministerstvem životního prostředí a jsou určeny na podporu výměny neekologických kotlů na tuhá paliva v nízkopříjmových domácnostech. Příjem žádostí plánují jednotlivé kraje spustit postupně od léta 2023.

Podmínky pro získání dotací

Podmínky pro získání dotace na tepelné čerpadlo se liší podle daného programu. Kotlíkovou dotaci mohou získat domácnosti, jejichž všichni členové pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně nebo ti, kdo čerpají příspěvek na bydlení. O příspěvek z programu Nová zelená úsporám mohou požádat všichni bez ohledu na výši příjmu.

Dotace pro novostavby i staré domy

V nových zkolaudovaných rodinných domech, které nejsou zapsány v katastru nemovitostí více než tři roky, je podporována výměna stávajícího zdroje tepla za tepelné čerpadlo, pokud byl tento původní zdroj zapsán v průkazu energetické náročnosti budovy jako hlavní způsob vytápění. Obálka budovy také musí splňovat třídu prostupu tepla v rozmezí A až D. Případně lze požádat o dotaci na výstavbu nového rodinného domu, kde je podmínkou dosažení požadovaných technických parametrů domu. Majitelé starších rodinných domů, vedených v katastru nemovitostí déle než tři roky, mohou využít dotaci z programu Nová zelená úsporám na výměnu nevyhovujícího hlavního zdroje tepla, tedy kotle na pevná paliva nižší než třetí třídy, krbových kamen, elektrického vytápění nebo plynového kotle stáří minimálně 20 let. Příspěvku z programu kotlíkových dotací lze využít při výměně kotle na pevná paliva první či druhé třídy v nízkopříjmové domácnosti.

Dotace pro lidi v důchodu

Pro důchodce, kteří by chtěli požádat o dotaci na tepelné čerpadlo, je oproti předchozím letům nyní nově přímo určen program kotlíkových dotací, kde je příjem starobního nebo invalidního důchodu jednou z podmínek.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení