Kdy je půjčení peněz dobrý nápad? 5 nejčastějších situací, kdy se vyplatí vzít si půjčku

10.11.2023 | , PROMO - CODES
Komerční sdělení


Osobní půjčka představuje užitečný nástroj k získání hotovosti na pokrytí potřebných výdajů v různých situacích, nicméně půjčení peněz není vždy správné řešení pro každého. 

Zdroj: Top Image Hunter / Shutterstock.com

Nejprve je nutné objektivně posoudit konkrétní situaci, finanční potřeby a rozhodnout se, zda je opravdu podání žádosti o půjčku tím správným krokem.Každý se může dostat do situace, ve které si nemůže dovolit velký nákup. Půjčka od banky nebo nebankovní společnosti představuje jednu z nejrychlejších možností, jak získat peníze. Zatímco někteří považují půjčku za pohodlný a účinný finanční nástroj, jak získat peníze, jiní mají strach, že se dostanou do dluhové pasti, a raději se půjčkám vyhýbají. Jaký z těchto přístupů je správný? Zde bude záležet na situace – podíváme se na okolnosti, za kterých se půjčka vyplatí a také na pravidla, která je při půjčování peněz nutné dodržovat.

Nejčastější situace, kdy je půjčení peněz opodstatněné

Než si vezmete jakýkoliv finanční úvěr, musíte zvážit svou finanční situaci a úvěruschopnost. Přesto je někdy osobní půjčka nejlepším způsobem, jak financovat velký nákup nebo projekt, který si nemůžete dovolit předem.

Vlastní bydlení nebo projekty na vylepšení domácnosti

Osobní půjčka může být ideálním řešením pro osoby, které si chtějí pořídit vlastní bydlení. Třebaže je hypotéka na mnoho let, nemovitost během té doby získává na hodnotě. Stejně tak rekonstrukce nebo modernizace vlastní nemovitosti, ať už domu či bytu, zvyšuje celkovou hodnotu a životnost, nebo dokonce zefektivňuje provoz (kvalitní zateplení, podlahové vytápění apod.), takže se půjčení peněz na tyto účely z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Konsolidace dluhů

Pokud požádáte o půjčku a použijete ji na splacení několika jiných půjček, sloučíte všechny tyto nesplacené zůstatky do jedné měsíční splátky. Toto seskupení dluhů usnadňuje vypracování časového rámce pro splacení zůstatků, aniž by vás to zahltilo – obvykle odpadne vysoká administrativní zátěž a také tím můžete snížit výši úroků. Například díky promo-codes.cz je možné sjednat osobní půjčky na konsolidaci dluhů za výhodnějších podmínek. V případě využití promo akce mBank lze při konsolidaci dluhů ušetřit jen na úrocích až několik desítek procent z původní dlužné částky.

Půjčka na vzdělání

V tomto případě jsou peníze, které vám banka přidělí, určeny na zaplacení studia. Půjčka na vzdělání je dobrou investicí do budoucna – navíc lze při sjednání půjčky na studium ušetřit – například využít promo kod Unicredit Bank a získat výhodnější podmínky splácení půjčky na studium.  Například během studia se splácí pouze úroky a jistina se splatí poté, co si absolvent najde práci.

Neplánované výdaje

Pravděpodobně nejzjevnějším důvodem, proč uvažovat o osobní půjčce, je situace, kdy čelíte značným nepředvídaným nebo mimořádným výdajům. Možná jste vy nebo někdo z vaší rodiny onemocněli nebo utrpěli těžký úraz a hrozí vám účty za lékařskou péči, které přesahují vaše finanční možnosti. Možná vám nedávno zemřel rodič a vy plánujete jeho pohřeb. Možná váš dům poškodila bouře a vy potřebujete půjčku na zaplacení toho, co nepokryje pojištění. Tyto situace jsou náročné na plánování, a proto je pro vás úhrada souvisejících výdajů značnou zátěží. Osobní půjčka vám může pomoci.

Financování vozidla

Osobní půjčka je jedním ze způsobů, jak pokrýt náklady na automobil. Pokud například kupujete ojetý vůz od jiného spotřebitele, osobní půjčka od nebankovní společnosti vám umožní koupit vůz, aniž byste museli použít svůj spořicí účet. Využijete-li slevový kod Ferratum: https://promo-codes.cz/slevove-kody/ferratum, budete si moci automobil pořídit za zvýhodněných podmínek.

Tipy, jak si půjčit peníze

Pokud se rozhodnete pro tak velký krok, jako je půjčka, měli byste se zasloužit o to, aby bylo co nejvýhodnější a nejbezpečnější. Existuje několik tipů, které vám v tom pomohou.

Dejte si na čas a promyslete si své možnosti

Rozhodnutí, zda a kde si půjčit peníze, se nevyplácí urychlit. Nejprve si upřímně odpovězte na otázku: „Stojí moje finanční situace skutečně za to, abych si vzal/a půjčku, a ospravedlňuje můj cíl všechna rizika? Proč ji vůbec potřebuji?“ Musíte zvážit všechny argumenty a analyzovat situaci. V tomto případě pomáhá brainstorming otázek, na které je nejlepší odpovědět tak, že si je zapíšete do sešitu.

  • Kolik peněz potřebuji?
  • Budu je schopen/schopna splatit v určitém období?
  • Jaká jsou rizika, že se mi můj cíl nevyplatí?
  • Jaké výhody budu mít, pokud financování podaří?
  • Kolik peněz mám v současné době k dispozici?
  • Existuje riziko, že mě propustí nebo mi sníží plat?
  • Mám další stabilní zdroje příjmů?

Doporučuje se také sestavit si dvousloupcový seznam výhod a nevýhod úvěru. Je to osvědčená metodika, která vám pomůže důkladně pochopit vaši situaci a učinit správné rozhodnutí. Pomůže vám také zjistit, zda vaše úvěrové skóre pokrývá všechna rizika spojená s půjčkou.

Najděte si půjčku, která vám vyhovuje, a pečlivě si přečtěte smlouvu
Při výběru půjčky porovnávejte a analyzujte nabídky různých bank. Pozornost věnujte zejména takovým věcem, jako je například:

  • výše přeplatku,
  • splátkový kalendář,
  • sankce a pokuty,
  • podmínky předčasného splacení.

Splácejte včas a dodržujte všechny podmínky smlouvy
Abyste se vyhnuli negativním důsledkům půjčky, měli byste si před jejím podpisem pečlivě prostudovat smlouvu a poté plnit všechny své povinnosti dlužníka. Nejlepší by například bylo být při splácení dochvilný. Dny splatnosti jsou obvykle pevně stanoveny, takže byste si měli zajistit, abyste měli na účtu potřebnou částku v okamžiku, kdy vám ji banka odečte.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení