V DATARTu nakoupíte i bez peněz

02.08.2004 | , Finance.cz
INTERVIEW


Šetříte si na plazmový televizor a stále na něj nemáte? Zajděte si do DATARTu. Tam vám nabídnou nejkvalitnější výrobky se zárukou nejnižších cen včetně nákupu na splátky...více v rozhovoru!

Nákupy na splátky začínají u některých výrobků zcela vytlačovat nákupy za hotové. Málokdo si u výrobků do dvaceti tisíc počká, až bude mít potřebné peníze v ruce a raději si nový výrobek pořídí na splátky hned. Jednou z úspěšných společností, prodávající spotřební elektroniku, je DATART. A právě s výkonným ředitelem Datartu Pavlem Slámou jsme pro vás připravili následující rozhovor. Přejeme vám příjemné čtení.

Co je předmětem obchodu Datartu?
Datart je přední maloobchodní prodejce spotřební elektroniky. Datart provozuje celkem 22 prodejen v České a Slovenské republice. Celková plocha prodejen (v ČR a SR) činí cca 25 000 m2 a najdete je v obchodních centrech nebo centrech měst.

Na co se Datart specializuje?
Datart je společnost jednoznačně orientovaná na zákazníka. Naší prioritou je zákazníkovi odborně poradit při výběru zboží a zajistit mu nejnižší cenu na trhu. Důležitou součástí péče o zákazníka je i rozsáhlá nabídka služeb zdarma.

Kdy vstoupil Datart na český a na slovenský trh?
Datart byl založen v roce 1990, první prodejna se spotřební elektronikou byla otevřena v roce 1992 v paláci Perla. V roce 1998 jsme otevřeli první tři velkoplošné prodejny v Praze, Plzni a Brně. V roce 1999 byla otevřena první prodejna na Slovensku v Banské Bystrici, v roce 2000 pak první velkoformátová prodejna v Bratislavě.

Komu společnost Datart patří?
Rok 2000 byl pro Datart přelomovým, našim většinovým akcionářem se stala mezinárodní skupina Kingfisher plc. V roce 2001 jsme zavedli nový koncept prodejen v Praze OC Nový Smíchov, Ústi nad Labem, Plzni, Ostravě, Mladé Boleslavi, Košicích a Žilině, v tomtéž roce byly v tomto duchu zrekonstruovány prodejny v Praze na Zličíně a Brně.
V roce 2003 došlo k rozdělení společnosti Kingfisher plc na dvě části, veškeré prodejny zabývající se maloobchodním prodejem spotřební elektroniky převzala společnost KESA Electricals plc, která provozuje víc než 790 prodejen ve Francii, Velké Británii, Belgii, Nizozemí, České republice a Slovenské republice. KESA Electricals plc prosazuje jednotnou evropskou vizi prodeje elektroniky, avšak s lokálním cítěním pro specifika národních prodejců. Společnost KESA Electricals plc dosáhla v roce 2003 maloobchodní obrat ve výši 60, 3 mil GBP (liber). Celková prodejní plocha činí úctyhodných 1 200 000 m2.

Kolik máte zaměstnanců?
Pro společnost Datart pracuje celkově 600 zaměstnanců.

V loňském roce zaznamenal Datart nárůst objemů obchodů. Čím to bylo způsobeno?
V roce 2003 společnost Datart dosáhla plánovaného nárůstu a to i přesto, že v roce 2002 jsme zaznamenali rekordně vysoké prodeje, mj. díky i popovodňovým nákupům. Věříme, že to je i výsledkem soustředění na rekultivaci obchodního prostředí na naší centrále právě po zmíněných povodních v roce 2002.

Převládá nákup za „hotové“ a nebo lidé využívají nákupu na splátky?
V našich prodejnách stále ještě převládají v současné době nákupy za hotové, výrazný nárůst zaznamenávají i prodeje na platební karty a nákupy na splátky. Pestrou nabídkou různých splátkových programů, umožňujeme zákazníkům  nákup mnohdy kvalitnějšího výrobku, na který by momentálně neměli finanční dispozici.

Jaké výhody může Datart nabídnout svým zákazníkům oproti konkurenci?
V první řadě našim zákazníkům nabízíme ten nejlepší sortiment, který připravujeme na základě poměru cena – výkon tak, abychom zajistili v každé cenové úrovni výběr těch nejkvalitnějších výrobků. Námi prováděnou selekcí se snažíme zákazníkům výrazně usnadnit výběr a orientaci v nepřeberné nabídce, kterou současný trh nabízí.
Samozřejmostí jsou pro nás nejnižší ceny na trhu, které díky naší “Záruce nejnižší ceny“ sledujeme pravidelně každý den. Každý den kontrolujeme ceny na trhu, vyhodnocujeme je a pokud se sníží cena u konkurence, snížíme i naše ceny. Proces je sice důsledný, nikoliv však neomylný a v případě, že zákazník do 15 dnů od nákupu zjistí, že mohl výrobek u konkurence pořídit levněji, Datart mu rozdíl zpětně vyplatí (na základě podmínek Záruky nejnižší ceny, které nalezne na prodejnách)
Zákazníkům vycházíme vstříc širokou nabídkou služeb jako je doprava po celé ČR zdarma, možnost zakoupení prodloužené záruky (zákazník si tak u vybraných výrobků může prodloužit záruční dobu až na 5 let), základní instalace zdarma, možnost odvozu starého, vysloužilého výrobku, který následně necháme odborně ekologicky zlikvidovat a kvalitní záruční a pozáruční servis.
Součástí našich služeb je i odborně vyškolený personál, který zákazníkovi svým vstřícným a přátelským přístupem usnadňuje orientaci jednak v nabídce, ale zároveň mu pomáhá i s výběrem.

Jak se Datart snaží zlepšovat své služby?
Naší snahou je mít stabilní kolektiv složený z lidí, jejichž profesionální krédo odpovídá tomu, kterým se řídí i společnost Datart, tedy 100% spokojených zákazníků. Vzhledem k tomu, že na našem trhu je velmi málo společností, které se tímto mottem řídí, věříme, že u nás zaměstnanci naleznou dostatečný prostor pro realizaci a uspokojení a budou moci své schopnosti uplatňovat.
Prodejní personál u nás získává školení v produktových znalostech a zároveň klademe důraz na vstřícný přístup k zákazníkům tak, aby zákazník odcházel z našich obchodů spokojen a rád se k nám vracel.

Jak se Datart připravuje na změny ohledně přijmutí eura?
Vzhledem k vývoji veřejných financí nepředpokládáme přechod na eura před rokem 2008. V našem případě se tedy jedná o střednědobou strategii, na kterou se pochopitelně průběžně připravujeme.

Jaké máte odhady týkající se cen elektroniky ve výhledu do konce roku 2004?
Jak jsme předpokládali, po vstupu do Evropské Unie maloobchodní ceny u spotřební elektroniky nezaznamenali žádný výrazný pokles. Dynamika cen je řízená především poptávkou a následnou výrobou a ceny se tak lineárně snižují neustále v průběhu celého roku. Příkladem může například posloužit nabídka plazmového televizoru, který na začátku roku 2004 stál 159.000, během první poloviny se cena snížila na 129.000 a nyní jej prodáváme již za 99.000.

Děkuji Vám za rozhovor
Vladimír Šindelka, Finance.CZ


Pavel Sláma je jedním z pěti minoritních akcionářů, kteří v roce 1991 společnost Datart založili. V roce 2000 se stal jejím výkonným ředitelem. Dříve než se stal zakladatelem společnosti Datart, získal zkušenosti v realitním sektoru, od roku 1998 zastupoval společnost REK Group jako víceprezident a byl rovněž součástí její dozorčí rady. Před tím působil od roku 1994 na pozici výkonného ředitele vydavatelství TLP. V období let 1983 - 1989 studoval matematiku, fyziku a ekonomii na Karlove Univerzitě a FAMU.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INTERVIEW