Proveďte platbu daně řádně a včas

16.03.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Konec března se nezadržitelně blíží a s ním i povinnost nejen podat přiznání k dani z příjmů, ale také zaplatit případnou daň. A právě dnešní článek ukáže možnosti, jak  bezproblémově  daň finančnímu úřadu zaplatit. A možností jak peníze finančnímu úřadu doručit je mnoho, využít lze nejen příkaz k úhradě, ale třeba také daňovou složenku.

Pokud nepatříte mezi osoby, kterým zpracovává daňové přiznání daňový poradce, a tudíž si nemůžete odsunout podání daňového přiznání o další tři měsíce až na konec června, máte nejvyšší čas začít s vyplňováním daňových přiznání. Velkou pomocí vám k tomu mohou být naše formuláře, které vám s výpočtem pomohou. Formuláře naleznete na stránce Daňové formuláře, které pomohou nejen fyzickým osobám, ale připraveno je i přiznání z daně příjmu pro právnické osoby.


Splatnost daně

Dříve něž se podíváme na konkrétní způsoby placení daní, je dobré si ujasnit některé pojmy. Pro placení daní je třeba znát den, kdy je daň splatná, tj. poslední den, kdy lze daň bez sankcí zaplatit. Dny splatnosti jednotlivých daní naleznete v daňovém kalendáři. V letošním roce připadá poslední den, kdy lze podat daňové přiznání k dani z příjmů a uhradit daň za rok 2006, na pondělí 2.4.2007, nemá-li daňový subjekt povinný audit a své přiznání zpracovává a předkládá sám. Důležité je tedy vědět, který den je z hlediska placení daní považován za den platby.  
 

Zákon o správě daní a poplatků, stanoví způsoby, jakými lze zaplatit daň. Daň lze platit

  • bezhotovostním převodem z účtu,
  • v hotovosti
         - prostřednictvím banky (hotovostní vklad) nebo držitele poštovní licence (složenka)
         - osobám pověřeným správce daně
  • v některých speciálních případech kolkovými nebo platebními známkami
  • v neposlední řadě také přeplatkem na jiné dani.


Výběrem daní jsou v České republice pověřeny finanční úřady a u některých daní také celní úřady. Dnem platby je
- u bezhotovostních převodů den, kdy bylo uskutečněno  odepsání peněžních prostředků z účtu příkazce a
- u plateb v hotovosti den, kdy pošta, banka nebo jiná oprávněná osoba hotovost přijala nebo převzala a nebo ji přijal oprávněný pracovník správce daně.

 V souvislosti s novelou zákona č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, s účinností od 1. 1. 2007, zaniká 23 finančních úřadů. Působnost vykonávaná rušenými finančními úřady přechází od 1. 1. 2007 na nástupnické finanční úřady. O této skutečnosti jsme vás informovali ve zprávě Od ledna o 23 finančních úřadů méně.

Pro bezproblémové placení daní je nutné znát odpovídající číslo bankovního účtu finančního úřadu a správný postup při poukazování finančních prostředků. Daně se platí na účet místně příslušného finančního úřadu v české měně. Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit na správný bankovní účet správce daně (finančního nebo celního úřadu) místně příslušného pro danou daň a daného daňového subjektu.

Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu se sestaví 

  • z předčíslí bankovního účtu,  v rozsahu dvou až pěti číslic, jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí vždy shodné pro všechny finanční úřady,
  • z matrikové části, určuje vlastní finanční úřad - všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část – a
  • z kódu banky.

Předčíslí bankovního účtu a  matriková část jsou od sebe odděleny pomlčkou, za matrikovou částí bez mezery následuje lomítko a směrový kód České národní banky (ČNB), u níž mají finanční úřady vedeny účty (kód 0710).


Způsoby placení daní

Daňové subjekty mohou daň (zálohy na daň, splátky daně) uhradit prostřednictvím daňové složenky, poštovní poukázky nebo bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu případně formou internetového bankovnictví.

Platby v hotovosti

  • Placení formou daňové složenky

Od roku 2006 lze prostřednictvím České pošty používat daňovou složenku pro zasílání peněžních částek v hotovosti určených k připsání na účet finančního či celního úřadu. Tato forma placení je osvobozena od poštovních poplatků. Bezhotovostní úhrada daňovou složenkou se však týká pouze vybrané skupiny daní. Pro hotovostní úhradu jiných druhů daní je nutné použít běžnou poštovní poukázku.
Po vyplnění daňové složenky je při převzetí hotovosti na pobočce České pošty daňová složenka potvrzena, přičemž pravá část daňové složenky zůstává uložena u České pošty a levou část daňové složenky si ponechává odesílatel hotovosti jako doklad o poukázané platbě.
Daňové složenky jsou k dispozici na každé pobočce  České pošty, na finančních a celních úřadech.

Při ručním vyplňování údajů je žádoucí, aby jednotlivé číslice byly dobře identifikovatelné a dále je vhodné, aby při vyplňování údajů byla používána černá barva písma. Na daňové složence se vyplňují následující údaje:

- adresa odesílatele
- druh daně - Na daňové složence je uvedeno osm druhů daní, pro jejichž úhradu poplatníci (plátci) nejvíce využívají bezhotovostní formu placení. V případě, že poplatník chce prostřednictvím daňové složenky zaplatit jednu z nabízených daní, postačí u příslušné daně označit kolonku křížkem (x). Pro ostatní druhy příjmu, které nejsou přímo předtištěny na daňové složence, musí poplatník (plátce) označit křížkem (x) kolonku "jiný" a vyplnit položku "druh daně (předčíslí bankovního účtu - PBÚ)".
druh daně (předčíslí bankovního účtu - PBÚ)
částka
číslo účtu FÚ/CÚ (bez předčíslí)
variabilní symbol -  Slouží k identifikaci daňového subjektu. Má-li subjekt přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky čísla za písmeny CZ. Fyzická osoba bez DIČ uvede do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo bez mezer a lomítek, v případě právnické osoby uvede své IČO.
specifický symbol – nepovinné

  • Placení formou poštovní poukázky

Česká pošta používá poštovní poukázky typu "A"  pro zasílání peněžních částek v  hotovosti určených k připsání na účet příjemce. Tato forma placení není osvobozena od poštovních poplatků. Poštovní poukázku lze použít pro platby všech druhů daní, ale především se používá k placení druhů příjmů sankční povahy, které nelze uhradit prostřednictvím daňové složenky.

Pokud si daňový subjekt vyzvedne za účelem zaplacení příslušné daně poštovní poukázku u svého správce daně na místně příslušném finančním, jsou na poukázce předtištěny všechny potřebné údaje. Vyplní pouze údaje o výši odesílané částky a své identifikační údaje - údaje o odesílateli a variabilní symbol.

Lze též využít poštovní poukázku typu "A", kterou obdrží na každé poště. Na poštovní poukázce pak musí do všech kolonek uvést správné a úplné údaje, kterých je podstaně více naž na daňové složence. V případě poštovní poukázky se vyplňují tyto údaje:

- Kč - částka hotovosti v Kč.
- slovy - slovy vyjádřená odesílaná částka v Kč.
adresa majitele účtu  -  uvádí se název a adresa příslušného finančního úřadu.
číslo účtu  - Číslo účtu musí být uvedeno přesně ve tvaru odpovídajícím struktuře čísla bankovního účtu tj. ve tvaru předčíslí-matrika/kód banky (0710).
- variabilní symbol – viz daňová složenka.
specifický symbol -  nepovinný.
odesílatel - uvádí se jméno a adresa bydliště (u fyzických osob) nebo název a adresa sídla (u právnických osob).
zpráva pro příjemce -  krátký text určený pro příjemce.
ve prospěch účtu - tato položka obsahuje číselné označení předčíslí a matriky účtu finančního úřadu tzn., že pomlčka, lomítko a kód banky se zde neuvádějí. Předčíslí i vlastní číslo účtu (tzv. matrika) jsou doplněné o nuly.
kód banky - musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
konstantní symbol - při platbách daní včetně příslušenství daně se při odesílání peněz v hotovosti uvádí univerzální konstantní symbol 1149.


Bezhotovostní platby

Daňový subjekt může také odeslat platbu daně formou bankovního příkazu k úhradě ze svého účtu vedeného u některé banky. Může použít bankovního příkazu banky, nebo použít poštovní poukázku typu "A" nebo daňovou složenku. V tomto případě musí vyplnit identifikační údaje na zadní straně poukázky (složenky). Při vyplňování údajů postupuje obdobně jako u hotovostních plateb. V tomto případě však navíc ještě uvádí své číslo účtu (číslo účtu plátce). Při vyplňování je nezbytné správné zadání předčíslí bankovního účtu. Zejména v případě bankovního příkazu prostřednictvím daňové složenky je nutné zadat předčíslí účtu jinak platba nebude doručena. To platí i v případě, pokud daňová složenka slouží jako podklad k bezhotovostnímu placení daní formou internetového či telefonického bankovnictví nebo příkazem k úhradě.


Tabulka: Vybraná předčíslí bankovních účtů pro jednotlivé daně

/>
Daň z nemovitostí: 7755  Daň ze závislé činnosti: 713
Daň z příjmu fyzických osob: 721 Daň z převodu nemovitostí: 7763
Daň silniční: 748 Daň darovací:  7747
Daň z přidané hodnoty: 705 Cla a daně z dovozu: 7771

 
Seznam bankovních účtů finančních úřadů, jejich předčíslí a kód banky jsou uvedeny na internetových stránkách české daňové správy v sekci "Placení daní".


Upozornění nakonec

Pokud není na příkazu k úhradě v kolonce číslo účtu příjemce uvedeno číslo účtu ve tvaru s pomlčkou a daňový subjekt použije tvar číselného označení čísla účtu bez pomlčky, banka spravující účty správce daně identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce a vrátí ji zpět. Věnujte proto zvýšenou pozornost vyplňování správného čísla účtu tak, abyste se nevystavovali  případným sankcím vyplývajících z pozdě zaplacené daně.

Zdroj: cds.mfcr.cz

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ