Mzdu ovlivní odbory i daňová reforma

04.05.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Letošní duben s sebou přinesl dvě události, které zásadním způsobem ovlivní výši našich mezd – vláda představila daňovou reformu a odboráři vystávkovali ve Škodovce vyšší platy. Přečtěte si, jak to ovlivní vaši mzdu.

Téma týdne: Mzda tajemství zbavená

V minulých dnech jste si mohli přečíst, jak se mzda počítá, jak se průměrná mzda vyvíjí u nás i v zahraničí a jaké bonusy vám ke mzdě mohou dávat vaši zaměstnavatelé. Dnes se na mzdu zkusíme podívat trošku z jiného pohledu. V posledních týdnech jsme totiž byli svědky dvou událostí, které by mohly mzdu a její vývoj u nás zásadnějším způsobem ovlivnit. Ony události jsou daňová reforma představená počátkem dubna naší vládou a stávka ve Škodovce, kdy odbory dokázali vyjednat téměř třináctiprocentní zvýšení mezd v letošním roce.

Díky reformě by na daních by měli ušetřit všichni, více však ti bohatí

Pokud bude vládou navržená reforma schválena, bude mít zásadní vliv také na výpočet a výši čisté mzdy. Reforma v oblasti daní předpokládá pro všechny fyzické osoby rovnou 15% daň z příjmu. Ta se ovšem nebude počítat ze mzdy hrubé po odečtení odvodů na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem, jako je tomu v současnosti, ale z takzvané superhrubé mzdy, což je součet hrubé mzdy a odvodu na sociální a zdravotní pojištění placené za zaměstnance zaměstnavatelem. Tato pojištění zaměstnavatel odvádí ve výši 35% hrubé mzdy zaměstnance. Základ pro výpočet daně se oproti současnému stavu podstatně zvýší.

Jako kompenzací za zvýšení základu používaného pro výpočet mzdy, navrhuje v rámci reformy vláda zvýšení slev na dani a daňového zvýhodnění na děti. Například u dětí se tato částka zvýší ze 6 000 Kč ročně na 10 440 Kč. Také sleva na poplatníka se více jak ztrojnásobí, ze současných 7 200 Kč ročně na 24 840 Kč. Pro všechny, které zajímá jak se reforma projeví na jejich výplatní pásce, jsme připravili reformní mzdový kalkulátor, který nejen vypočte výši čisté mzdy po reformě, ale ukáže vám i rozdíl mezi reformní a současnou mzdou takže budete na první pohled vědět, zda je pro vás reforma výhodná či nikoliv.

Požadavky odborů mohou zvednout mzdy, ale i ohrozit ekonomiku

Druhým důležitým faktorem, který by mohl výrazným způsobem ovlivnit výši mezd v nejbližší budoucnosti je již výše zmiňovaná nedávná stávka zaměstnanců mladoboleslavské automobilky Škoda. Tamější odbory dokázaly i za pomoci stávky vyjednat s vedením Škodovky téměř třináctiprocentní nárůst platu v letošním roce. Tento úspěch odborářů by tak mohl být precedentem pro odbory i v ostatních firmách, které se nebudou chtít nechat výsledkem škodováckých odborářů zahanbit a zvýší své požadavky na růsty mezd. Řada ekonomů takový trend předpokládá, ale zároveň před ním varuje. Nátlak odborů by v Česku totiž mohl spustil mzdovou inflaci a vyústit ve zvyšování úrokových sazeb a tím i zbrzdění ekonomického růstu. „Mladoboleslavští odboráři uvažují jen krátkodobě a jsou sami proti sobě. Dlouhodobě nadprůměrné mzdy ve Škodovce povedou k propouštění. Firmu totiž bude ke snižování nákladů tlačit invaze čínských aut," varuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Co všechno ovlivňuje financeOdměnou za práci není jen mzda. Zajímá vás, jak se z hrubé mzdy vypočítá čistá, jaké bonusy zaměstnavatelé dávají ke mzdějak se výše mzdy liší dle krajů nebo oborů či jak výši mzdy ovlivňují odbory? Pak si nenechte tento týden ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ