Se studentskou kartou ušetříte

29.06.2007 | , Finance.cz
EU


Studentské roky jsou obdobím života, na které se krásně vzpomíná.  Dnešní studenti navíc mají možnost získat kouzelnou studentskou průkazku, která jim umožní čerpání mnoha slev. A obdobnou kartičku mohou získat všichni mladí lidé, i když nestudují.

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Mladí lidé mají zelenou, ať již studují nebo ne. Jen je třeba si zařídit průkazku, která nabídne nespočet různých slev  a možností.


Karta pro studenty ISIC


Mezinárodní identifikační průkaz studenta je jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující statut studenta na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Průkaz vydává světová organizace ISTC pod záštitou EU a UNESCO.

Výhody pro držitele průkazu ISIC:

  • Uznání mezinárodního statutu studenta.
  • 1 200 slev při cestování (letenky, autobusové lístky a vlakové lístky).
  • 2 800 slev na vstupném do světově proslulých kulturně-historických památek.
  • 2 700 slev na vstupném na zábavu a sport.
  • 2 400 slev při ubytování v hotelech, kempech a ubytovnách.
  • Dalších 21 000 slev a výhod při nákupech, stravování a vzdělávání.


Jak a kde ho získat?


Držitelem ISIC karty se může stát za těchto předpokladů každý, kdo je žákem/studentem středního odborného učiliště, střední, vyšší odborné nebo vysoké školy plně uznávané Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, je starší 14 let, případně 12 let u studentů víceletých gymnázií. Přímá výuka - počet vyučovacích hodin neklesá pod 15 hodin a to nejméně 6 po sobě jdoucích měsíců za sebou.

Náležitosti pro získání

  • Uznání mezinárodní statutu studenta.
  • Školou potvrzený formulář, který v den podání žádosti nesmí být starší než 2 měsíce.
  • Platný index u VŠ studentů nebo průkaz studenta
  • Jedna fotografie pasového formátu
  • Průkaz totožnosti
  • Členský poplatek 250 Kč


Studentské karty ISIC jsou vystavovány na prodejních místech. ISIC karta je vystavena na počkání a spolu s ní student obdrží kapesního průvodce se slevami a výhodami ISIC pro příslušný školní rok. Plná platnost ISIC karty je 16 měsíců, vždy od září do prosince následujícího kalendářního roku. O kartu lze zažádat kdykoliv v tomto období.


ISIC jako univerzitní průkaz


isic.jpgPokud je žadatel o průkazku ISIC zároveň studentem některé ze sedmnácti veřejných vysokých škol, pak ISIC slouží zároveň jako univerzitní průkaz studenta podle zákona o vysokých školách. To s sebou nese další velké množství výhod. V jedné kartě tak je obecný doklad studenta VŠ a důkaz o příslušnosti k té které univerzitě. To umožňuje vstup do knihoven, do menzy, do budov univerzity apod. Některé VŠ dávají studentů ISIC a tedy průkaz studenta zdarma. Ušetří tak 250 korun, což je běžný poplatek za jeho vydání.


Mladí do 26 let mají také svou kartu


mladez.jpgALIVE karta (IYTC, neboli „youth card“) je určena všem těm, co už nestudují, ale pořád jsou dost mladí na to, aby si užívali života. Jedinou podmínkou je věk (v den vystavení průkazu nepřekročí 26 let). Platí 12 měsíců za pouhých 250 Kč nabízí slevy a výhody jak v ČR, tak i dalších 48 zemích. Pořídit si kartu ALIVE je tak snadné – stačí fotka, vyplněná žádost, platná občanka, 250 Kč a zajít na jedno ze 70 obchodních míst .


Žáci mají také svou kartu


zaci.jpgISIC SCHOLAR je nový typ karty pro žáky/studenty základních škol nebo víceletých gymnázií plně uznávaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, kteří jsou ve věku 10-15 let. Průkaz je vydáván, stejně jako standardní ISIC, světovou organizací ISTC pod záštitou EU a UNESCO. Platnost tohoto průkazu je 16 měsíců, a to vždy od září do prosince dalšího kalendářního roku.
Všichni držitelé tohoto průkazu mohou využít nesčetného množství slev a výhod jak u nás, tak v dalších 115 zemích světa, a to v oblasti sportu, cestování, kultury, stravování, vzdělávání, zábavy a dalších.


Doklady o vzdělání


Školní roky jsou pryč a přesto se může občas stát, že si na školu budete muset vzpomenout… Vysvědčení, výuční listy nebo diplomy jsou doklady, které čas od času potřebuje každý. Co ale dělat, když je nemůžete nikde najít?
Doklad o dosaženém vzdělání je potřeba v mnoha situacích. Hlásíte-li se  na školu, nebo do nového zaměstnání, budete muset doložit nejvyšší vzdělání. Pokud máte své doklady v pořádku jistě nebude problém potřebný dokument najít, v opačném případě nepropadejte zoufalství. Řešení existuje.


Tento problém je popsán v Školském zákoně č. 561/2004 Sb.  Stanoví se tam, že stejnopisy a opisy vysvědčení, výučních listů a diplomů o absolutoriu vydávají školy. Za vystavení tohoto stejnopisu či opisu lze požadovat úhradu vynaložených nákladů, jejíž výše nesmí překročit 100 Kč.
Pokud škola, která vydala prvopis, již neexistuje, vydá stejnopis škola, která ukládá dokumentaci zaniklé školy. V případě, že je dokumentace školy uložena ve státním okresním archivu, vydá stejnopis uvedená instituce. V tom případě se připravte, že po vás bude požadována písemná žádost včetně těchto údajů:

  • jméno a příjmení, bydliště, datum narození
  • rok ukončení studia
  • název a adresa školy, kde bylo dokončeno studium


Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si tento a příští týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

 


Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát