Pro doklady na matriku

02.07.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Na matriku zas tak často nechodíme. Rodný list za nás vyřídí rodiče, oddacích listů má každý také poskrovnu. Co ale dělat, když některý z matričních dokladů nemáme a potřebujeme vystavit nový? Přečtěte si dnešní fintrik a dozvíte se více ...

Téma týdne: Bez dokladů ani krok

Matriční úřad se stará nejen o evidenci obyvatelstva a zaznamenává každé narození, vdavky či úmrtí, ale zároveň má v popisu práce vystavování matričních dokladů, tj. rodného, oddacího nebo úmrtního listu. Pokud některý z těchto dokladů potřebujeme, nejčastěji rodný list, a nemůžeme jej v důsledku stěhování či ve změti dokladů najít, pak nezbývá než zajít za úředníky na příslušný matriční úřad a nechat si vystavit jeho duplikát. O vydání matričních dokladů může požádat fyzická osoba, které se zápis týká, nebo její manžel, rodiče, děti, či jiní rodinní příslušníci nebo zplnomocnění zástupci.

Jak podat žádost?
S ústní či písemnou žádostí o vydání požadovaného dokladu se obraťte na matriční úřad, do jehož správního obvodu spadá obec, ve které jste se narodili či uzavřeli manželství. Jde-li o narození, uzavření manželství nebo úmrtí státního občana České republiky v cizině, pak matriční doklad vydá zvláštní matrika.

Co musíte předložit?

  • průkaz totožnosti
  • doklady, kterými žadatel prokáže, že se zápis týká jeho nebo členů jeho rodiny, nebo jeho sourozenců
  • ověřenou plnou moc, vyřizuje-li žádost zplnomocněný zástupce
  • případnou ústní či písemnou žádost o vydání druhopisu požadovaného dokladu

POZOR! Nejsou stanoveny žádné formuláře, na kterých by měla být žádost podána.


Ceny, termíny
Za vydání prvopisu matričního dokladu se neplatí žádný správní poplatek. Za vydání druhopisu matričního dokladu se hradí správní poplatek ve výši 100 Kč v hotovosti, popřípadě poštovní poukázkou. Lhůta pro vyřízení je 30 dnů.

Zdroj informací: www.mpsv.cz

 

Vyřízení dokladůPotřebujete vyřídit nový občanský či řidičský průkaz, cestovní pas nebo jiný z dokladů? Chystáte se na matriku nebo sháníte výpis z rejstříku trestů? Pak si minulý a tento týden nenechte ujít naši pravidelnou sekci finančních tipů a triků!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU