Bez čeho se student neobejde?

20.09.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Studentská léta jsou bezesporu krásným obdobím. Mají ovšem jeden háček. Málokterý student má tolik finančních prostředků, kolik by si představoval. A to i přes to, že existuje mnoho slev.

Téma týdne: Vysokošlákům končí prázdniny

Instituce a firmy vědí, že pokud chtějí studenty zatáhnout do „normálního“ spotřebitelského života, musí jim studentský život ještě více zpříjemnit. Jsou to proto právě studenti, kteří mají k dispozici spoustu slev. Jaká je základní cesta k jejich zpřístupnění a kolik mohou ušetřit? 


Základní kámen: Karta ISIC


Karta ISIC (The International Student Identity Card), neboli mezinárodní karta identifikující studenta, je v 106 zemích uznávaným studentským dokladem, který otevírá dveře k většině slev. Počátek užívání ISIC spadá až do roku 1968, kdy primárním účelem karty bylo usnadnit jejím držitelům cestování. V dnešní době, kdy ji vlastní více než 4,5 milionu studentů po celém světě, ji mnozí k tomuto účelu nikdy nepoužijí. ISIC totiž slouží i k získání slev na jídlo, kulturní vyžití, případně sport. ISIC se ale především ustálila jako skutečně základní identifikace studenta, která nahradila doklady jednotlivých škol. Uveďme si nyní základní situace, při kterých je dobré zkusit ISIC „vytáhnout“.

  • při pořizování lístků na letadlo, vlak, autobus, loď, ale i na průkazky na městskou hromadnou dopravu;
  • před vstupem do muzeí a kulturních památek;
  • v recepcích hotelů a hostelů;
  • ve vybraných restauracích a obchodech;
  • před vstupem na různé zábavné programy, atrakce, festivaly, či sportoviště.

O kartu mohou zažádat studenti denního studia, tedy tzv. studenti na plný úvazek, už od věku 12 let. Horní hranice není stanovena. ISIC lze získat jak přímo ve většině škol, tak v zhruba 90 dalších místech po ČR. Pro úspěšné vyřízení budete potřebovat 250 Kč, foto, OP, školou potvrzenou žádost a doložení studia. Karta má poté platnost 16 měsíců. Vlastnění ISIC karty se pro studenty stalo naprostou samozřejmostí i z důvodu, že v mnohých školách již slouží jako identifikační průkaz. Takovou univerzitní ISIC dostanete při začátku studia a v jeho dalším průběhu již pouze dokupujete revalidační známky, které vás vyjdou levněji, než opětovné vyřizování nové karty.

Ti z vás, kteří nesplňují výše uvedené podmínky, mají šanci získat ještě dvě karty s podobnými výhodami. Pokud je vám méně než 26 let a rádi cestujete, můžete zažádat o the International Youth Travel Card (IYTC). Pro učitele existuje International Teacher Identity Card (ITIC), což je rovněž dobrý pomocník pro levnější cestování a získávání mezinárodních zkušeností. 


Studentské mobilní tarify


Většina studentů využije svou ISIC kartu i při žádání o jeden ze zvýhodněných tarifů. Mobilní operátoři ji vyžadují jako základní identifikaci studenta. V současnosti máte na výběr ze tří speciálních programů:

  • Vodafone nabízí studentům balíček Student extra nabito. Podmínkou je užívání tarifu Nabito 119, který je „extra balíčkem“ posílen o 50 %. Dosáhnete tedy až na 150 SMS nebo 29 minut volání v ceně. Více informací naleznete zde.

  • T Mobile konkuruje studentským tarifem Bav se. Za 226 korun měsíčně získáte 50 volných minut a 100 SMSek gratis. Cenu lze ještě snížit uzavřením programu online. Více na adrese.

  • O2 má pro studenty připraven svou O2 Pohodu Simple za 214 Kč za měsíc. Uzavřením tohoto programu získáte kredit ve výši 321 Kč, jenž následně vyčerpáváte podle chuti a platných cen za SMS a volání.


Slevy v dopravě


Velmi výrazných slev dosahují studenti při užívání městské hromadné dopravy. V Brně pořídí čtvrtletní předplatenku za 540 Kč (přičemž nezlevněná cena činí 1 070 Kč). V Praze je poměr 630 ku 1 260 Kč a například v Ostravě 325 ku 651 Kč. I v dalších městech dosahují studentské ceny jízdného zhruba 50% výše základních částek. Přes to, že ISIC karta je v drtivé většině případů uznávaným studentským dokladem, existují ještě místa, kde vám stačit nebude. Úředníci Dopravního podniku města Ostravy ji třeba neuznávají a po studentech vyžadují i zvláštní potvrzení s razítkem školy. Inu, jiný kraj, jiný mrav.


Vysokošlákům končí prázdninyVysokoškolský studentský život s sebou přináší mnohé radosti ale i starosti. Studenti musejí vynaložit nemalé náklady za ubytování, menzu či školné. Fintriky jsme se tedy tentokrát zaměřili na to, kde mohou studenti ušetřit či jak si peníze na studium opatřit a v neposlední řadě jsme se věnovali i studentským účtům

    Autor článku

    Tomáš Skolek  


    Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

    Průměrné hodnocení: 0
    Hlasováno: 0 krát

    Články ze sekce: MAKRODATA A EU