Ušetřit se dá i výběrem vhodné půjčky

23.11.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Každá dovolená nejen ta zimní něco stojí. Ne každý má dostatek financí a řada lidí i letos sáhne k půjčce, která jejich aktuální problém s financemi vyřeší. Rozhodnete-li se pro dovolenou na dluh, mějte na paměti, že není půjčka jako půjčka.

Téma týdne: Jak ušetřit na zimní dovolené?

Na pořízení jakékoli věci, stejně jako třeba zimní dovolené si buď musíte ušetřit v průběhu roku nebo si vzít půjčku. Někdo si dovolenou dopřeje pouze v případě, pokud má ušetřenu potřebnou hotovost. Ovšem jsou i tací, kteří chtějí za zimou a sněhem vyrazit za každou cenu i když na tuto dovolenou nemají dostatečné zdroje financí. Těm nezbývá nic jiného než si na dovolenou půjčit. Půjček existuje celá řada a určitě se vyplatí věnovat čas na jejich porovnání, protože vhodnou půjčkou můžete ušetřit hodně peněz. 


Kreditka a kontokorent


Pokud máme to štěstí a půjčí nám někdo z rodiny či známých, máme vyhráno. Další možností jak zimní dovolenou zafinancovat je využití například kontokorentu, tedy povolené přečerpání účtu. Výhodou tohoto řešení je to, že pokud již kontokorent máte zřízen, není nic snazšího než ho použít a následně ho splácet. Aktuální výši úrokových sazeb kontokorentů najdete v našem srovnání.
Ještě zajímavější variantou pro řešení krátkodobého nedostatku financí může být využití kreditní karty. Výhodou kreditní karty pokud ji máte, je ve většině případů tzv. bezúročné období. Co to znamená? Pokud pomocí kreditní karty zaplatíte zimní dovolenou a následně tuto půjčku splatíte do doby stanovené bankou obvykle cca 50 – 55 dnů, neplatíte za tuto půjčku žádné úroky. V předvánočním čase a na financování zimní dovolené ideální řešení, zvláště pokud víte, že s koncem roku obdržíte ke mzdě ještě prémie.

Máte-li možnost využít některou z výše nastíněných  možností, neváhejte. V tomto případě ušetříte nejen čas – prostě peníze jenom vyberete, nemusíte nikam chodit, nic zařizovat –  například v případě použití kreditní karty a využití bezúročného období nezaplatíte navíc ani korunu.


Spotřebitelské úvěry


Nemáte kreditní kartu ani zřízen kontokorent? I pro vás máme řešení. Můžete zajít do některé z bank či nebankovních společností a na svou vysněnou zimní dovolenou si půjčit. Banky nabízí řadu spotřebitelských úvěrů a v předvánočním čase i z řadou mimořádných nabídek. Spotřebitelským neúčelovým úvěrem můžete financovat cokoli, tak proč třeba ne právě zimní dovolenou.

Ať již se rozhodnete využít jakýkoli produkt k financování své dovolené, měli byste se dívat nejen na úroky, ale také na RPSN, která v sobě odráží veškeré náklady na daný úvěr. Aktuální podmínky většiny výše zmiňovaných produktů naleznete také na v našich srovnáních.


Pojištění vaše finance může také ušetřit


Ovšem platba za samotnou dovolenou není jediným výdajem. Pokud se chystáte na dovolenou do hor a navíc ještě do zahraničí, měli byste zvážit i možnost uzavření cestovního pojištění. Je to sice výdaj navíc, ale pokud si sjednáte cestovní pojištění i s případným připojištěním (ztráta zavazadel, storna zájezdu – pokud jedete přes cestovní kancelář, či úrazové pojištění), v případě nepředvídané údálosti, na kterou se pojištění vztahuje, ušetříte nejen čas, ale především peníze.

 

cestovní pojištěníPři výběru pojištění mimo limitů a ceny pojištění věnujte pozornost také výlukám pojištění, tzn. událostem na které se pojištění nemusí vztahovat.


Výdaj za cestovní pojištění se může zdát být zbytečný, ale zima a lyžování v sobě představují řadu rizik a nebezpečí. Jedna nepozornost, pád, úraz a už je tu problém. Cena léčení v zahraničí či doprava do ČR se může vyšplhat až na statisíce korun. A cestovní pojištění je tu právě proto, aby za vás tyto nemalé výdaje v případě potřeby uhradilo. Cestovní pojištění je určitě tou nejnižší položkou z vašich výdajů nejen na zimní dovolenou, ale určitě stojí za to si jej  uzavřít. Využít k tomu můžete i naše Prodejní centrum.

 

 

Jak ušetřit na zimní dovolené?Téma naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků tentokrát zní: Jak ušetřit na zimní dovolené? Nejprve se dozvíte, jak co nejlevněji nakoupit lyžařské vybavení, poté se podíváme na náklady na ubytování, jídlo a vleky. Nakonec se na zimní dovolenou podíváme z pohledu konkrétních finančních produktů.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ