Vyšší příjmy díky odpočtům a společnému zdanění

18.01.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Životní pojištění, penzijní připojištění či úroky z úvěrů. To jsou jen některé z cest, jak si legálně snížit daně. Další poměrně výraznou úsporu přináší společné zdanění manželů. Co všechno je nutné splnit a předložit?

Téma týdne: Mzda v roce 2008

Placení daní se nevyhne nikdo z nás. Proč ale nevyužít zákonných možností a nesnížit si je? Zákon o daních z příjmů umožňuje poplatníkům snížit základ daně z příjmů o příspěvek na penzijní připojištění a životní pojištění, stejně jako odečíst zaplacené úroky z úvěrů na bytové potřeby. Máte-li uzavřeno "životko či penzijko", v obou případech maximální odečitatelná částka činí 24.000 Kč (12.000 + 12.000), u úroků ze stavebního spoření či hypoték můžete odečíst až 300.000 korun za rok.


Jak a do kdy snížit základ daně?


Abyste mohli využít možnosti a snížit si základ daně o zaplacené příspěvky či úroky, nejprve je nutné mít potřebná potvrzení od finančních institucí, tj. penzijního fondu, pojišťovny, stavební spořitelny či hypoteční banky. V případě, že za vás zaměstnavatel provádí roční zúčtování záloh, tato potvrzení je třeba předložit nejpozději do 15. února a zároveň podepsat „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob“. Tím za vás veškeré problémy spojené s vyplňováním daňového přiznání vyřeší účetní oddělení. Nejpozději v březnové výplatě pak můžete očekávat úpravu mzdy díky ročnímu zúčtování daně.

Uplatňujete-li nárok na odpočet úroků z hypotečního úvěru či stavebního spoření, kromě potvrzení je třeba doložit, kdo je vlastníkem nemovitosti a tedy kdo má na odpočet nárok. V některých případech je lepší nekomplikovat účetním situaci a podat si daňové přiznání sami.

Společné zdanění manželů letos naposledy


Začátkem roku nabyl účinnosti zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, který upravuje několik desítek zákonů. Mnohé z nich se dotkly i oblasti daní a mezd. Jedno z ustanovení ruší poměrně využívanou možnost snížení daňové povinnosti, konkrétně společné zdanění manželů. V dalších letech tak poplatníci nebudou moci uplatnit společné zdanění a vypočítat daňovou povinnost ze společného základu daně. Důvod? Zavedením rovné daně ztratí společné zdanění na významu. V letošním roce se tak nabízí poslední možnost, kdy lze ještě společného zdanění manželů využít.

Základní zákonnou podmínkou pro uplatnění společného zdanění je kromě instituce manželství vyživování alespoň jednoho dítěte žijícího s nimi ve společné domácnosti. Obě podmínky musí být splněny nejpozději poslední den zdaňovacího období, za které je společné zdanění uplatňováno. Posledním možným dnem pro sňatek, stejně jako pro narození dítěte tak byl 31. prosinec 2007.

Společné zdanění manželů je výhodné především pro rodiny s dětmi, v nichž má jeden z manželů vysoký příjem a ten druhý příjem o několik tisícovek nižší nebo dokonce žádný, tedy například i manželka, která je v domácnosti a stará se o dítě. Za vyživované dítě se přitom považuje nezletilé dítě nebo zletilé do dovršení věku 26 let, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání (bližší informace o tom, kdy a jak společné zdanění využít nebo kdy naopak uplatnit nelze se dozvíte v článku s názvem Jak uplatnit společné zdanění manželů“).

Tento týden se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků budeme věnovat jednotlivým mzdovým ukazatelům. Začneme vysvětlením funkce mimimální mzdy. V průběhu týdne budeme pokračovat články o průměrné mzdě, mechanismu jejího výpočtu a možnostem jak si mzdu zvýšit.

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ