Trestní odpovědnost při dopravní nehodě

14.06.2012 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jaká případná trestní odpovědnost hrozí účastníkům dopravní nehody, pokud se rozhodnou ujet z místa dopravní nehody? Kdy hrozí obvinění z trestního činu ublížení na zdraví z nedbalosti? Dopravní nehoda a alkohol?

K trestněprávní odpovědnosti zaviněním dopravní nehody bude nutné ze strany viníka porušení tzv. důležité povinnosti, které jsou stanoveny zákonem o silničním provozu. Obvyklým příkladem může být řízení bez oprávnění, jízda pod vlivem návykové látky, nepřiměřeně rychlá jízda apod.

Dle daných okolností může nastat obvinění z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, pro případ těžších následků obvinění z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti nebo usmrcení z nedbalosti. V extrémním případě při smrti nejméně dvou osob hrozí trest odnětí svobody až v délce deseti let.


Otázky dopravní nehody:


Obecné ohrožení?

Bylo – li jednáním vyvoláno nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví alespoň 7 lidí nebo nebezpečí škody na cizím majetku vyšší než 5 mil. Kč může dojít až k obvinění z trestného činu Obecného ohrožení z nedbalosti, kde rozpětí sazeb podle způsobených následků se pohybuje ve škále až do osmi let.

Došlo ke škodě na telefonní budce, dopravní značce apod., což bývá u dopravní nehody poměrně časté? Může hrozit obvinění z trestného činu Poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.

Hladina alkoholu v krvi

Řízení vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost, kterým jest uznávána hranice 1 promile alkoholu v krvi zakládá skutkovou podstatu trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí trest odnětí svobody až na tři léta při způsobení dopravní nehody.

Nápad ujet od dopravní nehody a doufat, že se nic nestane? Obvinění z trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku bude velice reálné. Horní hranice trestní sazby stanovena až do výše 5 let.

Jak zákon káže…

Trestní zákoník

§ 143

 Usmrcení z nedbalosti

 (1) Kdo jinému z nedbalosti způsobí smrt, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

 (2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona.

 (3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony.

 (4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 3 smrt nejméně dvou osob.

§ 150

 Neposkytnutí pomoci

 (1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

 (2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

 § 151

 Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku

 Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.

§ 274

 Ohrožení pod vlivem návykové látky

 (1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

 (2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,

 a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,

 b) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek, nebo

 c) byl-li za takový čin v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn.

Každý případ, jedinečný případ

Každé jednání a skutkové okolnosti se zkoumají samostatně. Lidské jednání tvoří vždy jiný příběh a stejně tak bude posuzován i případ dopravní nehody, u kterého mohly být naplněny znaky skutkových podstat, některého z výše uvedených trestných činů.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ