Co týden dal? Německo prodává státní dluhopisy se záporným výnosem

20.07.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Investoři tak zaplatí víc, než se jim vrátí, v krizi to ale většina z nich vidí jako rozumný krok. Uloží totiž peníze v papírech, které jsou považovány za relativně nejbezpečnějšího uchovatele hodnoty.

Posledních 7 dní ve světě

Americká internetová společnost Google dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku tržeb 12,21 miliardy dolarů (253 miliardy korun). Společnost to dnes uvedla v první čtvrtletní zprávě po převzetí společnosti Motorola Mobility, za kterou zaplatila 12,5 miliardy dolarů.
Více informací

Slovensko začne postupně odbourávat bankovní daň, kterou zavedlo jako prevenci pro případ krize ve finančním sektoru. Řekl to ministr financí Peter Kažimír. Jakmile se vybere 500 milionů eur, daň klesne, až bude vybrána miliarda eur (asi 25 miliard Kč), daň bude zrušena.
Více informací

Čistá ztráta finského výrobce mobilních telefonů Nokia se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč) z 368 milionů eur před rokem. Hospodářské výsledky byly zasaženy poklesem prodeje chytrých telefonů.
Více informací

Německo vůbec poprvé v historii prodalo dvouleté státní dluhopisy se záporným výnosem. Investoři tak zaplatí víc, než se jim vrátí, v krizi to ale většina z nich vidí jako rozumný krok. "Zaparkují" totiž peníze v papírech, které jsou v Evropě nyní považovány za relativně nejbezpečnějšího uchovatele hodnoty. Naopak německá vláda získá peníze na správu státu a nic ji to nestojí.
Více informací

Německá energetická firma RWE, která v rámci úspor propustí tisíce zaměstnanců, chce šetřit i tím, že asi 1050 pracovních pozic přesune z Německa do zahraničí, uvedla dnes agentura DPA. Podle internetových stránek listu Financial Times Deutschland přichází v úvahu zejména Česká republika.
Více informací

Italská Sicílie čelí vážné hrozbě bankrotu. Řekl to předseda italské vlády Mario Monti, podle něhož se finanční situace tohoto jihoitalského regionu zhoršila natolik, že je otázkou, zda je možné Sicílii ještě pomoci.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) mírně snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. V aktualizovaném výhledu varuje před nárůstem finanční nestability a upozorňuje, že bude velmi záležet na tom, jak si povede ekonomika eurozóny a Spojených států. V USA dokonce hrozí, že se hospodářské oživení úplně zastaví.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do České republiky v prvním letošním čtvrtletí meziročně vzrostl o 51 procent na 26,3 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.
Více informací

Ministerstvo financí zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. VV dubnu MF odhadovalo letošní růst HDP na 0,2 procenta a příští rok na 1,3 procenta.
Více informací

Vláda dnes schválila změnu pravidel pro úvěry, které Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje na výstavbu nájemních bytů. Peníze nově podpoří například přestavby velkých bytů na menší, žadatele o úvěry čeká jednodušší vyřízení žádostí.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu zastavily předchozí pokles a rostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 27 haléřů na 36,09 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 34 haléřů na 35,43 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

SAZKA sázková kancelář, která převzala loni v listopadu loterijní byznys zkrachovalé Sazky, si v prvním pololetí držela více než 90procentní podíl na trhu číselných loterií. Sázkové firmy Fortuna a Tipsport, které Sazce začaly konkurovat na tomto trhu přesně před rokem, získaly podíl kolem pěti až osmi, respektive dvou procent.
Více informací

Češi v prvním čtvrtletí omezili cestování do zahraničí. Na zahraniční cesty s alespoň čtyřmi přenocováními jich od ledna do března vyjelo 491.000, což je o 14 procent meziročně méně. O 12 procent zároveň vzrostl počet rezidentů, kteří naopak cestovali po tuzemsku. Celkem Češi vyjeli na zhruba 1,5 milionu cest.
Více informací

Agentura Moody's potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem. Své rozhodnutí odůvodnila tím, že vláda navzdory nepříznivé makroekonomické situaci pokračuje ve fiskální konsolidaci a dluhová krize v eurozóně má na zemi jen omezený dopad.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU