Co týden dal? Kalousek si stojí za svým

17.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden přinesl mnoho nových dat z makroekonomiky. Ta potvrzují stagnaci i recesi jak v české, tak i v zahraničních ekonomikách. Navzdory údajům o pokračující recesi v české ekonomice se ministr financí hájí, že fiskální strategie české vlády je správná.

Posledních 7 dní ve světě

Meziroční míra inflace na Slovensku v červenci zrychlila na 3,7 procenta z červnových 3,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny nezměnily po růstu o 0,2 procenta v červnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad.
Více informací

Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle počátečního odhadu klesla o 6,2 procenta. Tempo poklesu tak zpomalilo z 6,5 procenta v prvním čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.
Více informací

Veřejný dluh Itálie v červnu vzrostl na rekordních 1,973 bilionu eur (49,5 bilionu Kč) a rozpočtový deficit za pololetí stoupl o 1,1 miliardy eur na 47,7 miliardy eur. K vyššímu deficitu přispěl podíl Itálie na finanční pomoci pro další země eurozóny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila centrální banka Bank of Italy.
Více informací

Prodejce slevových kuponů Groupon se stal další mladou internetovou společností, která svými výsledky za druhé čtvrtletí zklamala očekávání trhů. Americká firma vykázala slabší tržby, než se čekalo, a její výhled do dalšího čtvrtletí byl velmi opatrný. Groupon to v pondělní zprávě zdůvodnil vlivem slabé evropské ekonomiky a kolísáním směnných kurzů.
Více informací

Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí pokračovala ve stagnaci. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci již třetí čtvrtletí za sebou nezměnil, analytici i centrální banka čekali snížení v průměru o 0,1 procenta. Ekonomiku podpořil růst firemních investic. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad Insee.
Více informací

Maďarská ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla do recese. Za duben až červen se hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím snížil o 0,2 procenta po propadu o procento v předchozím čtvrtletí. Oznámil to maďarský statistický úřad.
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v srpnu nečekaně dále zhoršila již čtvrtý měsíc za sebou. Index německého výzkumného ústavu ZEW se snížil na minus 25,5 bodu z červencových minus 19,6 bodu a je nyní na nejnižší hodnotě od počátku roku. Mohou za to obavy, že největší evropská ekonomika kvůli pokračující finanční krizi v Evropě zpomalí růst.
Více informací


...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, prohloubil v červnu schodek na 9,1 miliardy korun. Výsledek ovlivnila pasiva bilance výnosů a běžných transferů. Bilance zboží a služeb byla aktivní, oznámila Česká národní banka.
Více informací

Česká obchodní inspekce v prvním pololetí odhalila různé závady u 81 procent kontrolovaných internetových obchodů, což je nejvyšší podíl od zahájení kontrol e-shopů. Loni inspektoři závady zjistili u 73 procent internetových obchodů, na které se zaměřili. Rostoucí podíl odhalených nedostatků souvisí s vyšším počtem kontrol i jejich cílením na rizikové internetové obchody.
Více informací

České pojišťovně (ČP) v pololetí podle mezinárodních účetních standardů meziročně klesl čistý zisk o 916 milionů Kč na dvě miliardy korun. Společnost, která je největší pojišťovnou na českém trhu, na pojistném vybrala 16,4 miliardy Kč. To bylo o dvě procenta méně než ve stejném období loni. ČTK o tom informoval mluvčí ČP Tomáš Zavoral. Domácí pojišťovny vybraly letos podle českých standardů na pojistném 41,3 miliardy korun, což byl meziročně pokles o 0,2 procenta.
Více informací

Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,2 procenta. Meziročně se snížil o 1,2 procenta. Recese nastává, pokud ekonomika v mezičtvrtletním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě. Tuzemský HDP vykázal třetí mezičtvrtletní pokles.
Více informací

Za prohloubením propadu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí stojí klesající spotřeba domácností a nižší výdaje vlády, shodli se analytici oslovení ČTK. Zveřejněná data podle nich zatím nenaznačují brzký obrat vývoje, takže za celý rok může podle nich hrubý domácí produkt klesnout až o procento.
Více informací

Fiskální strategie české vlády je správná, reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o propadu české ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Umělé zvyšování hrubého domácího produktu (HDP) na dluh by podle něj přineslo závazky, které by pro českou společnost byly třikrát dražší a třikrát ničivější než úsporná vládní fiskální politika.
Více informací

Ceny obilí na světových trzích kvůli jeho letošní slabé úrodě stále rostou, což zřejmě povede ke zdražení potravin. Novinářům to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle kterého navzdory rostoucím cenám čeští farmáři za obilí z letošní sklizně kvůli zhruba pětinovému poklesu výnosů utrží až o osm miliard korun méně.
Více informací


...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU