Co týden dal? Riziko, že Řecko zbankrotuje, je velmi vysoké

16.11.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řekl to řecký ministr financí Jannis Sturnaras. Současně vyzval partnery k tomu, že je třeba vzít v úvahu určité "meze", které je jeho země schopna zvládnout.

Posledních 7 dní ve světě

Německo by mělo přikročit k větší podpoře hospodářského růstu v Evropě. Uvedl to francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg. Dodal, že Berlín by měl zvýšit mzdy a zlepšit sociální systém, aby tak zvýšil spotřebitelskou poptávku.
Více informací

Slovensko není příliš nakloněno myšlence, aby Řecko dostalo víc času na snížení svého státního dluhu. Novinářům to řekl premiér Robert Fico. Bratislava podle něj nepodpoří ani další odpisy řeckého dluhu.
Více informací

Slovenská ekonomika v letošním třetím čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,2 procenta z revidovaných 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.
Více informací

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných a sezonně přepočtených údajů tamního statistického úřadu vzrostla o 0,2 procenta. Růst je v souladu s očekáváním, je ale pomalejší než ve druhém čtvrtletí. Ve zpomalení tempa růstu se odrážejí hlavně vlivy dluhové krize v eurozóně, kvůli nimž klesá poptávka.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila výhled ratingu Irska z negativního na stabilní. Agentura oceňuje postup fiskální konsolidace, jehož Dublin zatím dosáhl, vliv má i hospodářské oživení země. Hlavní rating nicméně agentura prozatím nechává na stupni BBB plus.
Více informací

Riziko, že Řecko zbankrotuje, je velmi vysoké. Řekl to řecký ministr financí Jannis Sturnaras v Bruselu po setkání s kolegy z dalších zemí EU. Současně vyzval partnery k tomu, že je třeba vzít v úvahu určité "meze", které je jeho země schopna zvládnout.
Více informací

Ulice Causeway Bay v Hongkongu se stala nejdražší nákupní třídou světa, předstihla dokonce i Pátou avenue v New Yorku. Za metr čtvereční platí obchodníci v Hongkongu ročně 22.307 eur, tedy přes půl milionu korun. Pražská ulice Na Příkopě a Václavské náměstí postoupily ve světovém žebříčku na 27. místo, metr čtvereční obchodů tam ročně stojí 2100 eur.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Cena vody v Česku by v příštím roce podle odhadu vodárenských firem měla vzrůst v průměru o šest až 7,5 procenta. Uvedl to předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Vilém Barák. Voda by podle sdružení měla bez růstu DPH průměrně podražit asi o pět procent.
Více informací

Velké tuzemské podniky přes nejistý výhled české i světové ekonomiky vesměs nekrátí pro příští rok své výdaje na sponzoring. Nechystají ani změnu strategie a nejvíce peněz budou dávat nadále do sportu a na kulturu.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu nadále výrazně zlevňovaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 50 haléřů a v průměru u čerpacích stanic stojí 36,08 koruny za litr. Za poslední tři týdny tak cena benzinu klesla o 1,50 koruny. Cena nafty klesá pomaleji, v uplynulém týdnu se snížila o 22 haléřů na 36,33 koruny za litr. Nafta tak je u pump od konce minulého týdne dražší než benzin.
Více informací

Recesi české ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí prohloubila podle ekonomů především klesající spotřeba domácností. České hospodářství je v horší situaci, než předpokládali politici, a také je na tom méně příznivě než ekonomika hlavního obchodního partnera ČR, Německa, upozornili analytici. Propad české ekonomiky byl výrazně větší, než očekávali.
Více informací

Při nezměněné úrovni zaměstnanosti jak podle věku, tak i pohlaví, klesne v České republice do roku 2050 podíl zaměstnaných osob na necelých 38 procent z celkového počtu obyvatel. Loni byl tento podíl 46,6 procenta. Vyplývá to z modelů předpokládaného vývoje trhu práce.
Více informací

Česká ekonomika zůstává v recesi. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o 0,3 procenta. Meziročně se snížil o 1,5 procenta. Recese nastává, pokud HDP v mezičtvrtletním srovnání klesne dvě čtvrtletí po sobě. Tuzemská ekonomika je v recesi od konce loňského roku.
Více informací

Dlouhodobě klesající české stavebnictví nezastaví pád ani v roce 2013. Manažeři stovky oslovených firem očekávají, že výkon oboru příští rok klesne asi o 4,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné čtvrtletní analýzy odvětví, kterou vypracovala společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU