Co týden dal? Odnětí licence WPB Capital nabylo právní moci

27.06.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Družstevní záložna WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB již od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Česká národní banka zamítla rozklad Spořitelního družstva WPB Capital proti odejmutí povolení působit jako družstevní záložna. Odnětí licence kampeličce tím nabylo právní moci. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Argentinská ekonomika v prvních třech měsících letošního roku už druhé čtvrtletí po sobě klesla, a propadla se tak do hospodářské recese. Hrubý domácí produkt třetí největší latinskoamerické ekonomiky klesl o 0,8 procenta po snížení o 0,4 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku.
Více informací

Ruské akcie a rubl se vyšplhaly na pětiměsíční maxima poté, co proruští separatisté na východě Ukrajiny souhlasili s příměřím. K růstu akciového trhu přispěla rovněž zpráva, že ruský prezident Vladimir Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamního ruskojazyčného obyvatelstva.
Více informací

Evropská unie od začátku července sníží cenové limity pro mobilní datový roaming o více než polovinu oproti loňskému létu. Používání map, sledování videa či procházení e-mailů v chytrých mobilních telefonech při cestování po EU tak ještě více zlevní. Uvedla to Evropská komise ve své tiskové zprávě. Dodala, že se sníží rovněž ceny telefonických hovorů a SMS zpráv.
Více informací

Automobily se zabudovaným systémem Android Auto od společnosti Google dorazí do autoprodejen ve světě ještě v letošním roce. Do projektu, který má zajistit snadné a bezpečné používání mobilních zařízení za volantem, už Google získal 40 partnerů z automobilového průmyslu. Firma to uvedla na zahájení své každoroční vývojářské konference.
Více informací

Rekordní snížení úrokových sazeb Evropské centrální banky (ECB) nezajistí zvýšení investiční aktivity v eurozóně. Mezi samotnými podniky totiž není dostatečná poptávka po úvěrech. V rozhovoru se zahraničními novináři v Berlíně to řekl člen představenstva Svazu německých bank Michael Kemmer. Nízké úroky navíc podle něj mohou zpomalit prosazování hospodářských reforem v jižních zemích eurozóny.
Více informací

Internetová společnost Google dnes začala vymazávat ze svých výsledků vyhledávání odkazy na Evropany, kteří o to požádali. Plní tím květnové rozhodnutí evropského soudu, podle něhož mají lidé právo, aby na ně internet "zapomněl".
Více informací

Počet nezaměstnaných ve Francii vzrostl v květnu na nový rekord. Podle údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce, počet lidí bez práce stoupl ve srovnání s předchozím měsícem o 24.800, tedy 0,7 procenta, na 3,388.900 osob. Zpráva je další ranou pro vládu prezidenta Françoise Hollanda, která slíbila nezaměstnanost snížit.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire plánuje investovat do výstavby továrny v České republice během sedmi let od roku 2016 zhruba 1,2 bilionu wonů (přibližně 23,7 miliardy Kč). Zahájení výroby v novém závodě plánuje za čtyři roky.
Více informací

Veřejní investoři, jako jsou ministerstva, regionální úřady či sdružení, od začátku letošního roku do konce května vypsali nejvíc veřejných zakázek od začátku krize. Bylo jich 3551, což je o 20,5 procenta meziročně víc. Objem plánovaných investic, tedy vypsaných zakázek, vzrostl meziročně o 17,6 procenta na 106,1 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research na základě údajů Věstníku veřejných zakázek. Téměř polovinu zakázek (49,4 procenta) představují stavební zakázky.
Více informací

Nabídka zájezdů last minute je letos až o 15 procent nižší než před rokem a chybí v ní některá oblíbená letoviska. Cestovní kanceláře totiž prodaly v předprodeji do některých destinací až o 30 procent více zájezdů než loni a roste i běžný prodej. Ceny zůstávají na loňské úrovni, pouze zájezdy do některých populárních letovisek mohou být z důvodu poklesu kurzu koruny dražší o několik stovek korun.
Více informací

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, klesl v prvním čtvrtletí v Česku o 13.000 na 964.000. ČTK to zjistila z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, klesl o 17.000 na 977.000.
Více informací

Česká národní banka zamítla rozklad Spořitelního družstva WPB Capital proti odejmutí povolení působit jako družstevní záložna. Odnětí licence kampeličce tím nabylo právní moci. WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB již od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.
Více informací

Vláda přerušila na týden jednání o nevele zákona, která má zvýšit ochranu klientů cestovních kanceláří. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová chce do zákona ještě zapracovat možnost, aby si pojišťovny mohly prověřit data, která jim dodávají cestovní kanceláře.
Více informací

Transformované penzijní fondy připsaly klientům za rok 2013 výnosy od 1,3 do 2,23 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Zhodnocení tak příliš nepřekročilo loňskou inflaci, která činila 1,4 procenta. Důvodem nižších výnosů je povinnost investovat do bezpečných nástrojů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU