Penzijní fondy připsaly klientům výnosy od 1,3 do 2,23 procenta

25.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Transformované penzijní fondy připsaly klientům za rok 2013 výnosy od 1,3 do 2,23 procenta. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi. Zhodnocení tak příliš nepřekročilo loňskou inflaci, která činila 1,4 procenta. Důvodem nižších výnosů je povinnost investovat do bezpečných nástrojů.

Česká spořitelna penzijní společnost připsala klientům transformovaného fondu za loňský rok zhodnocení 1,3 procenta, Penzijní společnost České pojišťovny 2,1 procenta, AXA 2,29 procenta, ČSOB Stabilita 1,7 procenta, Conseq 2,17 procenta, ING 1,41 procenta, Allianz 1,6 procenta a Komerční banka 1,44 procenta.

Penzijní fondy loni vydělaly 4,66 miliardy Kč. To bylo o 170 milionů meziročně méně. "Hospodářský výsledek transformovaných fondů se snížil jen nepatrně i přes to, že je naprostá většina peněz v nich ze zákona investována v konzervativních nástrojích, jako jsou státní dluhopisy, pokladniční poukázky, termínované vklady, a úrokové výnosy u těchto bezpečných nástrojů permanentně klesají," komentoval výsledky mluvčí Asociace penzijních společností Ondřej Kubala.

"Záruka, že neklesne hodnota vkladů, předurčuje investování do aktiv s celkově krátkou dobou splatnosti. Portfolio je proto složeno především z bezpečných státních dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. I díky státní podpoře zůstává penzijní připojištění nadále výhodnou formou spoření na stáří," uvedl předseda představenstva ČS penzijní společnosti Aleš Poklop.

PF České pojišťovny měl loni zisk 1,37 miliardy korun, PF AXA 854 milionů, PF České spořitelny 594 milionů, PF Komerční banky 484 milionů, ČSOB PF Stabilita 517 milionů, ING PF 374 milionů, Allianz 367 milionů a Conseq 108 milionů korun. Koncem roku měly všechny tyto fondy celkem 4,87 milionu klientů, což bylo o 280.000 méně než koncem roku 2012.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo osm z původních 44 fondů. Všechny se zapojily do nového systému penzí, tedy založily penzijní společnosti a přeměnily nynější fondy.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Dobrovolné penzijní spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK