Stipendia jako zdroj financí pro studenty

30.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Prospěchová stipendia nebo výměnné stipendijní (a studijní) pobyty mohou být pro studenty vysokých škol zajímavým zdrojem financí. Podívejme se tedy na ně blíže.

Téma týdne: Získáváme finance během studia

Studovat na vysoké škole není žádný med. Vysoká nás stojí nejen přímé finance, ale za dobu studia nám unikají další peníze v podobě ušlého zisku. Místo abychom od dokončení střední školy pracovali studujeme a během šesti let tak můžeme přijít i o první vydělaný milión. Samozřejmě že studujeme hlavně proto, abychom si následně milión vydělali ne za 6 let, ale za roky dva. Ne vždy po studiích je to ale snadné.

Ale co dělat, když už během studia vznikne potřeba mít hotové peníze na úhradu našich libovolných závazků? Nabízí se půjčka, průběžné brigády apod. Pro excelentní studenty je zde ale i nabídka stipendií. A to nejen prospěchových, které poskytuje drtivá většina veřejných i soukromých škol, ale i stipendií "výjezdních". Na stipendium se dá studovat i v zahraničí. Tím se dá nejen zařídit přivýdělek, ale hlavně - a to je důvod proč jsou stipendijní pobyty vypisovány - získání kontaktů, zkušeností, zážitků a odborné praxe.

Základním kamenem stipendijních řádů vysokých škol je, jak již bylo řečeno, prospěchové stipendium. To může student získat za podmínek stanovených fakultou a ve výši, kterou rovněž stanovuje sama fakulta. Prospěchové je proto, že nárokovat jej mohou studenti s "excelentními nebo vynikajícími výsledky". Je to trochu motivace typu "když se budeš dobře učit, dostaneš od tatínka bonbón". Peníze mají studenty vyburcovat k lepším studijním výsledkům. Výše takových stipendií se pohybuje dle fakult od několika stokorun až po přibližně tisíc korun měsíčně. Další jednorázová stipendia mohou studenti získat za semestrální, bakalářské, diplomové a další práce. O úspěšnosti motivace k jedničkám prostřednictvím peněz by se ale dalo s úspěchem pochybovat. Jako "přilepšená" k penězům od rodičů nebo z brigád se ale každá koruna hodí.

Mnohem zajímavější jsou pro studenty stipendia a výměnné pobyty v zahraničí. Mezi největší organizátory těchto studijních pobytů patří SOCRATES.

Program SOCRATES je největší program evropské spolupráce v oblasti vysokoškolského vzdělávání. V současné době v rámci tohoto programu spolupracují skoro všechny evropské vysoké školy. V České republice je přístupný všem vysokým školám, tedy i vysokým školám neuniverzitního typu. Hlavními cílovými skupinami programu SOCRATES jsou studenti a učitelé. Studenti mohou získat grant na studium v zahraničí na dobu 3 - 12 měsíců.

Více informací najdete zde.

Vedle oficiálních programů jako je právě SOCRATES existuje celá řada nadací, fondů a dalších organizací, které studentům pomáhají se získáním stipendií. Mezi největší a nejznámější patří:

  • Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97
  • Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové
  • Fulbrightova komise v České republice
  • Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových
  • Open Society Fund Praha (OSF)
  • Becario - sdružení Mirka Topolánka pro rozvoj vzdělanosti

Více informací o těchto programech hledejte zde.

Jeden krásný slogan říká: Já peníze nepotřebuji, ale oni je po mě všude chtějí. To je výstižné. Také studenti potřebují finance nejen na studia, ale i na další mimoškolní aktivity. Je jen na nich, jak aktivně je začnou hledat. Možností je spousta.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky