Co nového připravily moravské hory?

15.11.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Lyžařská sezona 2006/2007 již pomaličku klepe na dveře, a tak nás zajímalo, co nového nás překvapí v střediscích v Jeseníkách a Beskydech. Dočkáme se nové lanovky i lepší infrastruktury.

Téma týdne: Zima 2007: zdražení a nové vleky

Svahy na českých horách jsou prozatím pokryty velice slabou vrstvou sněhu a pouze ojediněle (o víkendech) jsou vleky v provozu. Přesto nastává doba, kdy milovníci zimních sportů začínají oprašovat své lyže či snowboardy. Pro mnohé z nich není lepšího prostředku v boji proti podzimním depresím a zimních melancholiím než vyrazit na zasněžené sjezdovky (či mimo ně) a nechat adrenalin plně působit.

Ne vždy se to ale povede na 100 %. Trmácet se několik hodin na sjezdovku, zaplatit drahý skipas a nakonec trávit podstatou část dne ve frontách a sledovat, jak vám hrany ostatních lyžařů ničí drahé vybavení, je přinejmenším traumatizující zážitek. Taková představa panuje především o sjezdovkách v rámci naši republiky. Naštěstí se některá střediska snaží bránit této pověsti a investují nemalé prostředky do nového vybavení středisek, především pak nových vleků. V minulých dvou dnech jste si mohli přečíst novinky z Orlických hor, Jizerských hor či Krkonoš. Dneska se soustředíme na Beskydy a Jeseníky.

Bezesporu největší novinkou Beskyd je nová čtyřsedačková lanovka, která vyrostla v lyžařském areálu SKI Vítkovice na Bílé na Frýdecko-Místecku. Lanovka na místní Zbojnickou horu je dlouhá zhruba 850 metrů a byla vybudována především z důvodu zkrácení dosavadních front.

Nosnost lanovky se testovala tak, že na jednu sedačku se naložilo šest pivních sudů, z nichž jeden vážil přes 63 kilogramů. Zaplnilo se 47 ze 107 sedaček. Zátěž totiž nesměla v plné rychlosti přejíždět vratná lana, a tak se sudy vracely dolů stejným směrem.

Lanovka za 70 milionů je rakouské výroby a stavěla se během letošního léta. "Kapacita lanovky je 2400 osob za hodinu, tedy zdvojnásobení kapacity proti loňskému roku. Chceme zachovat loňské ceny a po dohodě s obcí zvýšit kapacitu parkoviště," uvedl pro ČTK Jaromír Vlček ze skiareálu Vítkovice Bílá. Kromě lanovky včetně nové osvětlené sjezdovky a  zvýšené kapacity parkoviště o 150 míst je pro letošek plánována i zvýšená kapacita zasněžování.

Dle naších informací se letos v Jeseníkách žádných nových vleků nedočkáme. Příjemnou změnou jsou však úpravy příjezdových komunikacích směrem k lyžařskému středisku Dolní Morava. Nově se vyhneme úzkému a nevyhovujícímu "esíčkovému" přejezdu starého železničního nadjezdu a pojedeme po napřímeném novém viaduktu. Byla též rekonstruována centrální příjezdová silnice až na koncové parkoviště "Na Konečné" v závěru obce. Nově bylo také vybudováno záchytné, koncové parkoviště včetně technické infrastruktury a nového objektu informačního centra. Ceny na novou sezonu stále ještě nebyly zveřejněny, ale dle dostupných informací na internetových stránkách střediska by se měli pohybovat na úrovni loňské zimy.

Z novinek v jiných jesenických lyžařských střediskách si můžeme například uvést novou vícefunkční budovu, kde najdeme veřejné toalety, občerstvení, ski servis či půjčovnu lyžařského vybavení, v lyžařském areáu Klepáčov.

Na příští rok je plánováno dokončení nového lyžařského areálu v Loučné nad Desnou na Šumpersku. Sportovní areál Přemyslov by měl sloužit především náročnějším lyžařům. Počítá se s výstavbou nejdelší sjezdovky v Jeseníkách. A to je jistě dobrá zpráva nakonec.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky