Cedop poslal námitku kvůli vyloučení z tendru na dráhu na letiště

14.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Centrum pro efektivní dopravu (Cedop) podal námitku k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli vyloučení z tendru na projekt železničního spojení z pražského Veleslavína na letiště. ČTK to dnes řekl ředitel sdružení Tomáš Záruba. Firma nesouhlasí se zdůvodněním Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která vyloučení Cedopu zdůvodňovala nesplněním kvalifikačních podmínek jednoho ze členů projekčního týmu. Kvůli odvolání k antimonopolnímu úřadu tak nemůže SŽDC zatím uzavřít smlouvu se sdružením firem Metroprojekt a Sudop Praha, které vybrala jako vítěze výběrového řízení.

Cedop podal nabídku, která za projektové práce připravovaného železničního spojení požadovala zhruba 50 milionů korun, tedy o deset milionů méně než byla nabídka Metroprojektu a Sudopu. Podle Záruby Správa železniční dopravní cesty posuzovala nabídku Cedopu mnohem důkladněji než u konkurenčních firem zejména v otázce posuzování kvalifikací.

Úsek mezi Veleslavínem a letištěm v Ruzyni je jedním z klíčových pro dlouhodobě připravované napojení letiště na železniční síť. Navazuje na kontroverzní úsek mezi Dejvicemi a Veleslavínem, kde se místní zastupitelé postavili proti modernizaci železniční trati na letiště a do středočeského Kladna a požadují dražší a náročnější vedení železničního spojení tunelem.

Správa železnic proto prověřuje možnost vést přes území šesté městské části trať v tunelu. Celá stavba má podle plánu SŽDC vyjít na zhruba 20 miliard korun, varianta s tunelem ji má podle dřívější kalkulace prodražit o více než tři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK