Jak se vyplácí slevové karty? (3)

24.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ve třetí části průzkumu věrnostních karet, které svým zákazníkům některé firmy nabízejí, jsme se věnovali hobbymarketům. Vyhledáváme je často a rádi. Ve většině z nich totiž nacházíme na jednom místě vše, co se týká údržby a zkrášlování domu či našich příbytků. Hobbymarkety samozřejmě také nabízejí odměny za vaše časté nákupy ve formě věrnostních karet, ty pak umožňují slevy na vybrané zboží.

OBI

Pokud nakupujete v OBI skutečně hodně, získáte slevu na nákupy zboží v kterémkoli z těchto marketů u nás. Ty se ale nevztahují na produkty v akcích, či ve výprodeji, na druhé straně ale zase máte přístup k různým mimořádným nabídkám, informacím či poradenství. Mezi další bonusy patří prodloužená záruka na vrácení zboží v délce 60 dní a další pak doprava zboží zdarma při nákupu nad 5 000 Kč do vzdálenosti 30 kilometrů a do hmotnosti jedné tuny.


Přečtěte si předchozí články seriálu:
Jak se vyplácí slevové karty? (1)
Jak se vyplácí slevové karty? (2)

O vydání karty rozhoduje vedení OBI a mělo by být být splněno alespoň jedno z následujících kritérií: musíte mít jednorázově nakoupeno za více 5 000 Kč nebo musíte mít platný živnostenský list či platné stavební povolení nebo platnou hypoteční smlouvu. Pokud splňujete alespoň jednu jmenovanou podmínku a vytasíte se u pokladny s věrnostní kartou, bude vám poskytnuta sleva podle následujícího přehledu:
Suma nákupů za posledních 12 měsíců: od 0 do 80 000 Kč = 3 %, od 80 001 Kč do 250 000 Kč = 5 %, od 250 001 Kč do 500 000 Kč = 10 % a nad 500 000 Kč = 15 %.

Hlavně z posledních čísel je vám asi jasné, že pokud nemáte živnostňák a ve stavebnictví rovnou nepodnikáte, nejspíš budete muset nakoupit materiál na stavbu čtvrtiny rodinného domu, aby se vám sleva vyplatila. Dalším „háčkem“ je fakt, že musíte nakupovat v domovské prodejně, tedy tam, kde vám byla karta vydána. Pokud nakoupíte jinde, dostanete slevu jen 3 procenta, ať nakoupíte třeba i nad půl miliónu. A tento nákup se taky nezapočítává do celkového konta na kartě.

Baumax

Hobbymarket nabízí svou firemní kartu, ale když jsme se pídili 22. listopadu na webových stránkách firmy po podrobnostech, narazili jsme na zprávu, že informace tam budou zveřejněny brzy. Z doručných informacích tedy víme, že v Baumaxu je třeba utratit 10 000 Kč a pak máte šanci po vyplnění registračních údajů jejich věrnostní kartu získat. Pak chodíte nakupovat, a pokud utratíte více než 50 000 Kč, máte nárok na slevu podle následujícího přehledu:
Od 50 000 do 99 999 korun získáte 3 % slevu z utracených peněz, do 199 999 korun pak 5 %. Pokud budete mít útratu vyšší než 200 000 Kč, čeká vás sleva 10 procent.

Je tady jasné, že musíte utratit méně, než v OBI, abyste dosáhli na slevu, ale v tom případě byste si do Baumaxu neměli chodit jen pro vrtáky, sádru a hmoždinky. Karta vás ale opravňuje k zvýhodněným službám, třeba 50% slevu v půjčovně nářadí, přívěsný vozík na 1 den zdarma nebo záruku vrácení peněz. Kartu také můžete získat i bez nákupu, pokud ukážete platné stavební povolení.

Bauhaus

Kartičku hobbymarketu Bauhaus získáte podle slov pracovnice jednoho z obchodů poté, co předložíte živnostenský líst nebo platné stavební povolení. Od té chvíle se na vás vztahuje sleva 3%. Pokud nakoupíte za víc, než 151 000 Kč, máte nárok na 6 %, o 2 % víc slevy získáte, máte-li na kartě nákupy za 300 000 Kč a 10%, pokud tam máte nákup za víc než půl miliónu korun. Slevy se nevztahují na výrobky v akci.

Zaklínadlo ve formě živnostňáku a stavebního povolení platí i zde, ale sleva platí hned. Pokud ovšem hledáte o věrnostních programech Bauhausu informace na webu firmy, se zlou se potážete. Musíte si zavolat, nebo si zajít do hobbymarketu.

Hornbach

Zcela netypicky se chová hobbymarketový řetězec Hornbach. Ten totiž nenabízí žádný věrnostní program ani slevy. Sází na poradenství a ani sběr dat o zákaznících, kterým se posílají newslettery, v Hornbachu nedělají. Údajně se obávají, aby neobtěžovali reklamou na něco, co už zákazník má.

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU